Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΕΣ;

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΕΣ;

0
ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΕΣ;

Το στρες είναι γνωστό πως επάγει πολλές αντιδράσεις στο σώμα, ξεκινώντας από τον υποθάλαμο και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταλήγει στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης και κατεχολαμινών (επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης). Αυτό προκαλεί ανισορροπία, η οποία επιφέρει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και τροποποίηση συμπεριφορών υγείας, όπως οι διατροφικές συνήθειες.

Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να ψάξουμε τι είναι αυτό που μας το προκαλεί και να λύσουμε το πρόβλημα από τη “ρίζα” του. Είναι, όμως, ο μοναδικός τρόπος αυτός; Η απάντηση είναι όχι, διότι διατροφή και στρες φαίνεται να έχουν άρρηκτη σχέση μεταξύ τους.  Μελέτες τονίζουν πως μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει μεγάλο ποσοστό του άγχους μας. Σύμφωνα με ευρήματα ερευνών, συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που ανιχνεύονται στα τρόφιμα καθορίζουν και την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που θα παραχθούν από τον εγκέφαλο, ρυθμίζοντας έτσι, τα επίπεδα διάθεσης ή του στρες.

Η σχέση διατροφής και στρες εκφράζεται όμως και αντίστροφα: Κάτω από συνθήκες έντονου στρες, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολλές θερμίδες, κυρίως τροφές πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη.

Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους;

Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη μείωση του στρες. Μπορείτε να προσθέσετε γαλοπούλα στην ομελέτα ή στη σαλάτα σας, ή να την προσθέσετε σε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως τορτίγια με γαλοπούλα και φρέσκα λαχανικά.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης. Τα DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ) που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στη μείωση των ορμονών του στρες.

Ξηροί καρποί: Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία όπως προαναφέραμε βοηθούν σημαντικά στη μείωση του στρες. Τόσο τα κάσιους, όσο κι οι ηλιόσποροι περιέχουν τρυπτοφάνη, που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, συμβάλλοντας με φυσικό τρόπο στη χαλάρωση μετά από μια ημέρα γεμάτη στρες. Καταναλώστε τα, στο δεκατιανό και απογευματινό σνακ σας.

Εσπεριδοειδή: Είναι γνωστά σε όλους για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα του στρες. Βάλτε στη διατροφή σας ένα φρούτο από αυτήν την κατηγορία στο πρωινό ή απογευματινό σας γεύμα.

Γλυκοπατάτες και καρότα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης. Δοκιμάσετε σε σούπα ή ως συνοδευτικό (βραστά, ψητά ή σε πουρέ) με ψητό κρέας ή ψάρι.

Συμπερασματικά

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως ένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να «θεραπεύσει» το στρες, ωστόσο εντάσσοντας ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των τροφών στη διατροφή σας, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να μειώσει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Επιπλέον, μια διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση της προσλαμβανόμενης τροφής, μειώνοντας το τσιμπολόγημα και τα υπερφαγικά επεισόδια που οφείλονται στο στρες.

preloader