Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος μετά την εμμηνόπαυση;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος μετά την εμμηνόπαυση;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος μετά την εμμηνόπαυση;

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η φυσική διακοπή της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) για διάστημα 12 μηνών χωρίς άλλη παθολογική ή φυσιολογική εξήγηση. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την πλήρη ή σχεδόν πλήρη απώλεια των λειτουργικών ωοθηκών και τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων. Παράλληλα, συνδέεται με μεγαλύτερη δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Γιατί, όμως, είναι τόσο δύσκολο να χάσω βάρος μετά την εμμηνόπαυση; Οι αιτίες στο κείμενο που ακολουθεί.

Ορμονικές αλλαγές και απώλεια βάρους

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης λαμβάνουν χώρα πλήθος αλλαγών στο ορμονικό προφίλ. Ειδικότερα, παρατηρείται μείωση των επιπέδων προγεστερόνης, τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν πλήθος λειτουργιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας και εναπόθεσης λίπους. Αποδεδειγμένα, η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων οδηγεί τόσο σε αύξηση της συσσώρευσης του λίπους όσο και σε αλλαγές στην κατανομή του λίπους στο σώμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, μετά την περίοδο της εμμηνόπαυσης οι γυναίκες εμφανίζουν ανδρικού τύπου παχυσαρκία με την εναπόθεση λίπους να εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Οιστρογόνα, μυϊκή μάζα και μεταβολισμός

Βέβαια, η δράση των οιστρογόνων δεν σταματά στον μεταβολισμό του λίπους. Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε μειωμένο ρυθμό αναδόμησης μυϊκής μάζας και απώλεια μυϊκού ιστού. Η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω οιστρογόνων, σε συνδυασμό με την απώλεια λόγω ηλικίας και τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας που παρατηρείται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, οδηγούν σε μειωμένο ποσοστό μυϊκού ιστού στο σώμα.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πως ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός. Ως εκ τούτου, η μείωση του μυϊκού ιστού συνεπάγεται μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Λόγω μείωσης του μεταβολισμού, παρατηρείται αύξηση σωματικού βάρους, ακόμη κι αν η πρόσληψη θερμίδων και η φυσική δραστηριότητα παραμείνουν σε επίπεδα ίδια με αυτά προ της εμμηνόπαυσης.

Διαταραχές ύπνου και εναπόθεση λίπους

Παράλληλα, οι αλλαγές στο ορμονικό προφίλ επηρεάζουν τη διάρκεια και την ποιότητα ύπνου. Όπως προκύπτει από πλήθος μελετών, η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται συχνά από λιγότερο ποιοτικό και ελλιπή ύπνο. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την έκκριση γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, η οποία οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση τροφής και πιθανή αύξηση βάρους.

Μάλιστα, ο ελλιπής ύπνος συνδέεται τόσο με αύξηση του ποσοστού λίπους, όσο με αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Εμμηνόπαυση και αντίσταση στην ινσουλίνη

Συμπληρωματικά, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης παρατηρείται μειωμένη ευαισθησία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τον μεταβολισμό και αποτελεί βασική λιπογόνο ορμόνη, η οποία προάγει την εναπόθεση λίπους στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, η αντίσταση στην ινσουλίνη επιβραδύνει την απώλεια βάρους – λίπους και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Εν κατακλείδι

Όλα τα παραπάνω καθιστούν την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ιδιαίτερα απαιτητική, σε καμία περίπτωση όμως αδύνατη. Μέσω κατάλληλης καθοδήγησης, εξατομικευμένης διατροφής και άσκησης, η απώλεια βάρους είναι εφικτή τόσο κατά την εμμηνόπαυση, όσο και μετά από αυτή.

Διαβάστε επίσης / Γλυκαντικά από το φυτό Στέβια

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader