Γλυκαντικά από το φυτό Στέβια

582

Τι είναι η στέβια;

Η στέβια αποτελεί ένα μικροσκοπικό θαμνώδες φυτό. Είναι ένα μικρό βότανο που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται από τοπικές φυλές Ινδιάνων ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Στις Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία και Βραζιλία οι βιομηχανίες τροφίμων τη χρησιμοποιούν εκτεταμένα από το 1970. Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε  στα τέλη του 2008. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε 31 τρόφιμα και ροφήματα το 2011.

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης (όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη) είναι γλυκαντικές ουσίες  στα φύλλα του φυτού οι οποίες  απομονώνονται μέσω φυσικής εκχύλισης  Η γλυκαντική ικανότητα των γλυκοζιτών στεβιόλης είναι μέχρι και 450 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ζάχαρης.  Δεν έχουν όμως όλοι οι γλυκοζίτες την ίδια γλυκαντική δύναμη και ποιότητα έτσι το  τελικό προϊόν μπορεί να διαφέρει  σε γλυκύτητα, ποιότητα , γεύση και επίγευση .

 

Πλεονεκτήματα των  γλυκοζιτών  στεβιόλης  σε σχέση με άλλα  γλυκαντικά

Τα γλυκαντικά από γλυκοζίτες στεβιόλης προσφέρουν την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης χωρίς την προσθήκη θερμίδων στην ημερήσια ενεργειακή  πρόσληψη αφού περιέχουν ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες.

Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό σε αντίθεση με τα τεχνητά γλυκαντικά. Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι πως είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες έως και 200 βαθμούς, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της και στη μαγειρική, σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά.

Ταυτόχρονα η στέβια μπορεί να αποτελέσει γλυκαντική επιλογή  για άτομα με φαινυλκετονουρία, μια σπάνια γενετική ασθένεια που απαιτεί την αποφυγή πρόσληψης  της  φαινυλαλανίνης.

 

Η χρησιμότητα  της στον έλεγχου του βάρους.

Η χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων  θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι  κ.ά.), περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην  απώλεια βάρους και στην πολυπόθητη επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης δεν είναι παρά  ένα  βοήθημα για τον  περιορισμό των θερμίδων από πηγές σακχάρων και όχι κάποια ουσία που  αδυνατίζει  και πρέπει να χρησιμοποιείται στα πλάισια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Ποια είναι η δράση της στα επίπεδα του σακχάρου

Η στέβια είναι το μόνο γλυκαντικό φυσικής προέλευσης  που έχει μηδενική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες άρα και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο.  Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών από άτομα  με προδιαβήτη ή διαβήτη γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει  το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης.  Ωστόσο,  τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.