Τσάι Μάτσα – Γιατί όλοι μιλούν για αυτό;

9786
Τσάι Μάτσα

Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα δείτε να το χαρακτηρίζουν ως “super food“, αλλά και να του αποδίδουν ιδιότητες φαρμακευτικές. Ο λόγος για το τσάι μάτσα, το οποίο θα δείτε να το πουλάνε και να καταναλώνεται ως σκόνη ή σε φακελάκια, σε συμπληρώματα, ως συστατικό σε γλυκά και επιδόρπια και ως συστατικό ροφημάτων.

Το τσάι μάτσα (matcha tea) προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, όπως και το πράσινο τσάι, με τη διαφορά όμως ότι καλλιεργείται διαφορετικά και ως αποτέλεσμα έχει διαφορετική γεύση, χρώμα και διατροφικές ιδιότητες.

Όπως σε πολλές περιπτώσεις τροφίμων και ποτών, ωστόσο, η επιστημονική αλήθεια είναι πιο ήπια και “μετρημένη” από την παρουσίαση του marketing και των διαφημίσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι το προϊόν είναι άχρηστο. Αντιθέτως, σημαίνει ότι για να το εκτιμήσουμε πραγματικά, πρέπει να ξέρουμε σε τι μας βοηθάει, αν έχει παρενέργειες η υπερβολική του πρόσληψη και τι μπορούμε να περιμένουμε από την κατανάλωσή του.

Πώς παράγεται και πώς καταναλώνεται;

Κατά την καλλιέργειά του, τα φύλλα του τσαγιού σκεπάζονται για 20- 30 ημέρες πριν τη συγκομιδή, ελαχιστοποιώντας έτσι την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο, τα φύλλα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σε χλωροφύλλη και αποκτούν το ζωντανό, έντονο πράσινο χρώμα τους. Τα φύλλα στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται σκόνη. H κατανάλωση του τσαγιού μάτσα παραδοσιακά γίνεται με την προσθήκη ζεστού νερού στη σκόνη. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας αυτό το αφέψημα πίνουμε το σύνολο του φύλλου του τσαγιού σε αντίθεση με τη συνηθισμένη παρασκευή τσαγιού, όπου τα φύλλα αφαιρούνται.

Ποιες είναι οι διατροφικές του ιδιότητες;

Σύμφωνα με μελέτες, το τσάι μάτσα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φαινολικά συστατικά και ιδιαίτερα σε κατεχίνες, που είναι τα βασικά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού. Ανάλογα με το είδος και την προέλευση του τσαγιού μάτσα έχει φανεί ότι η συγκέντρωση γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG) μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από το αφέψημα πράσινου τσαγιού.  Σε ό,τι αφορά στην καφεΐνη, κάθε κούπα αφεψήματος μάτσα (με 2 κουταλάκια του γλυκού τσάι μάτσα) περιέχει περίπου 70-80 mg καφεΐνης, είναι αρκετά πιο πλούσιο δηλαδή σε καφεΐνη από το κλασικό πράσινο τσάι, αλλά φτωχότερο από τον καφέ.

Επιδράσεις στην υγεία

Η πλειοψηφία των μελετών δεν έχουν επικεντρωθεί στο τσάι μάτσα, αλλά γενικότερα στο πράσινο τσάι και δεν είναι κλινικές μελέτες παρέμβασης αλλά επιδημιολογικές, που συγκρίνουν και παρακολουθούν άτομα που καταναλώνουν συστηματικά αφεψήματα πράσινου τσαγιού σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου ή καταναλώνουν μικρές ποσότητες.

Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν, ότι το πράσινο τσάι έχει καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες, κυρίως μέσω του μηχανισμού μείωσης της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Σε άλλες μελέτες φαίνεται ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού προστατεύει τα αγγεία και μειώνει την τάση φλεγμονής μέσω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Άλλες  πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ή ακόμα και καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Κάποιες μελέτες σε πειραματόζωα ή αποκλειστικά εργαστηριακές δείχνουν, ότι πιθανόν έχει και κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες (προστατεύοντας κυρίως κατά του καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και των πνευμόνων). Ωστόσο, οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν με καλά σχεδιασμένες μελέτες.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητά μας, το πράσινο τσάι λόγω της καφεΐνης και της L-θεανίνης που περιέχει, μπορεί να βελτιώσει τη νευρική και εγκεφαλική μας λειτουργία. Σε αρκετές μελέτες έχει φανεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων, καθώς και τη μνήμη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά συχνά αναφέρεται ως εξαιρετικό αντιγηραντικό αφέψημα, ενώ υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την αντοχή και την απόδοση κατά την άσκηση. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του μεταβολισμού και τις αδυνατιστικές του ιδιότητες, οι μελέτες που δείχνουν κάποια αποτελέσματα είναι λίγες και μέτριας ποιότητας.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση τσαγιού μάτσα;

Παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν λόγω υπερκατανάλωσης αφεψημάτων μάτσα, εξαιτίας της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης. Γαστρεντερικές ενοχλήσεις, πονοκέφαλος,  ευερεθιστότητα και αϋπνίες είναι κάποιες από αυτές. Προσοχή χρειάζεται στα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, λόγω της εμπόδισης της απορρόφησης διατροφικού σιδήρου. Επίσης, στις εγκύους και στις θηλάζουσες, καθώς και στα άτομα με υπέρταση ή αρρυθμίες.  Ποσότητα 1-2 φλιτζανιών την ημέρα φαίνεται ότι είναι ένα ασφαλές όριο κατανάλωσης, με το οποίο μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη, χωρίς κάποιο κίνδυνο.

Καλή απόλαυση …με μέτρο.

Διαβάστε επίσης Τι φταίει για τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!