Τι πρέπει να τρώει το παιδί με Διαβήτη στο σχολείο;

331
σχολείο

Το σχολείο είναι ένα μέρος, όπου τα παιδιά πρέπει να έχουν ενέργεια και πνευματική διαύγεια. Η επιλογή του φαγητού μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την απόδοσή τους.

Ένα μενού θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Οι υδατάνθρακες δίνουν την ενέργεια και την καθαρή σκέψη, οι πρωτεΐνες τη δύναμη, ενώ τα λίπη βοηθούν στην απορρόφηση των χρήσιμων βιταμινών. Οι φυτικές ίνες θα πρέπει να συμπληρώνουν το φαγητό, διότι βοηθούν στην αρμονική απορρόφηση των υδατανθράκων και συνεισφέρουν στην υγεία του εντέρου.

Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίζει είναι η ποιότητα και η ποσότητα των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Το φαγητό του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, καθαρή πρωτεΐνη, χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες απορροφώνται με βραδύτερο ρυθμό από το έντερο, προσφέροντας ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο απότομα. Οι τροφές που περιέχουν τέτοιους υδατάνθρακες είναι τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, που περιέχουν επίσης άφθονες φυτικές ίνες.

Η καθαρή πρωτεΐνη βρίσκεται στα άπαχα μέρη των κρεάτων, στο ασπράδι των αυγών, στο τυρί, στο γάλα και στο γιαούρτι. Φροντίζουμε να διαλέγουμε πάντα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, για να μην φορτώνουμε το διαιτολόγιο με περιττές θερμίδες.

Τα λίπη χωρίζονται σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Τα πιο υγιεινά είναι τα δύο τελευταία. Αυτά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Αντίθετα, τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε όλη την παραπάνω γνώση σε ένα σνακ;

Φτιάχνοντας ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα, αυγό, ή τόνο και τυρί χαμηλών λιπαρών, όπως το ανθότυρο.

Για να είναι όμως πετυχημένο ένα σνακ για το σχολείο δεν αρκεί η επιστήμη. Χρειάζεται και η έγκριση του παιδιού! Εδώ θα πρέπει κανείς να επιστρατεύσει την φαντασία του. Τα παιδιά μπορούν να δεχτούν τα πάντα, αρκεί να τους τα προσφέρεις με ωραίο τρόπο. Για να πετύχει αυτό, η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινάει από την προηγούμενη ημέρα.

Ένα βασικό στοιχείο για να αποδεχτεί το φαγητό το παιδί, είναι να συμμετέχει στην παρασκευή του. Μια βόλτα με το παιδί στο σούπερ μάρκετ και η εξερεύνηση από το ίδιο των πρώτων υλών, μέχρι τον σχεδιασμό και τη συσκευασία του φαγητού για το σχολείο, μπορούν να απογειώσουν τη διάθεση και τη συνεργασία του.

Εφόσον, εξασφαλίσετε τη συνεργασία του παιδιού για τη σύνθεση και την ποσότητα του φαγητού, θα πρέπει να υπολογίσετε τους υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτό. Με τη βοήθεια του γιατρού θα πρέπει, επίσης, να υπολογίσετε τη δόση της ινσουλίνης που απαιτείται. Γράψτε τα στοιχεία αυτά στη συσκευασία και ενημερώστε για τις λεπτομέρειες τους δασκάλους.

Αν το παιδί δεν συνεργάζεται ή το παιδί θέλει να πάρει κάτι στο σχολείο, θα πρέπει να κάνετε τον κόπο να επισκεφθείτε το κυλικείο. Ζητήστε από τον υπεύθυνο τη λίστα με τα προϊόντα του και τις περιεκτικότητες σε υδατάνθρακες.

Αν επιθυμείτε να αποφύγετε τις ενέσεις στο σχολείο, διαλέξτε φαγητά που θα περιέχουν μικρές ποσότητες υδατανθράκων. Για παράδειγμα μια φέτα ψωμί του τοστ, με γαλοπούλα και τυρί. Το παιδί με το παιχνίδι θα μπορέσει να διατηρήσει το σάκχαρό του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σημαντικό είναι το παιδί να πίνει αρκετό νερό. Τα παιδιά με διαβήτη είναι πιο εύκολο να αφυδατωθούν. Η μειωμένη λήψη νερού μπορεί να φέρει αίσθημα κόπωσης και μειωμένη απόδοση στα μαθήματα.

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας. Καλό είναι να ενημερώσουμε και ίσως να εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους, ώστε να αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα του παιδιού. Όταν αυτά γίνουν αντιληπτά, θα πρέπει να σταματά το μάθημα και να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να προμηθευτεί τους απαραίτητους υδατάνθρακες. Στην τσάντα του παιδιού θα πρέπει πάντα να υπάρχει ένας χυμός ή προϊόντα γλυκόζης.

Διαβάστε επίσης Τι φταίει για τις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!