“Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε ζωές, καινούργιες ζωές”

180

Μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί κανείς απέναντι στο έργο του παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκού, καθηγητή Καρδιοχειρουργικής των Πανεπιστημίων της Γενεύης και της Κωνσταντινούπολης, Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων και Ενηλίκων του «ΜΗΤΕΡΑ» και ιδρυτή του φιλανθρωπικού ιδρύµατος “Coeurs pour tous” («Καρδιές για όλους»). Με πυξίδα το έργο του γιατρού πατέρα του, που του έδειξε το δρόμο τόσο προς την Ιατρική όσο και προς τη φιλανθρωπία και κινητήριο δύναμή του την πίστη του στο Θεό, ο κ. Καλαγκός ταξιδεύει στις αναπτυσσόµενες χώρες και δίνει ζωή σε άρρωστα παιδιά που, χωρίς τη βοήθειά του, θα ζούσαν µε αναπηρία ή θα έχαναν τη µάχη για τη ζωή. Πλέον, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του και στην Ελλάδα, με στόχο να στηρίξει όσο μπορεί τους Έλληνες ασθενείς.

Ποια ήταν η τελευταία σας αποστολή και πού; Μιλήστε μας για αυτή!

Η τελευταία μας αποστολή ήταν στην βόρεια Κίνα, στην επαρχία Γιιντσουάν, όπου το Ίδρυμα «Coeurs pour tous» οργάνωσε τρεις εκπαιδευτικές αποστολές. Με την ομάδα μου, η οποία αποτελείτο από Έλληνες και Ουκρανούς γιατρούς, κάναμε πάνω από τριάντα επεμβάσεις σε πολύ δύσκολα περιστατικά και μπορέσαμε έτσι να εκπαιδεύσουμε Κινέζους καρδιοχειρουργούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους και νοσηλευτές.

Το πρόγραμμα αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνεργασίας ανάμεσαστο Περιφερειακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο και έδωσε την ευκαιρία στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου να μάθει νέες τεχνικές και να εξοικειωθεί με δυτικά ιατρικά πρωτόκολλα και πρακτικές.

Για την ομάδα μου, ήταν ακόμα μια ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό μιας άλλης ιατρικής κουλτούρας και να εμπλουτίσει έτσι την ευελιξία και την ικανότητά της να λειτουργεί μέσα σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Η οικονομική κρίση χτύπησε και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στη αναγκαία θεραπεία. Οι συνεργασίες σας με το «ΜΗΤΕΡΑ» και το Παίδων «Αγία Σοφία» υπαγορεύθηκαν από αυτήν την ανάγκη;

Φυσικά. Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ξεκινήσω αυτές τις δυο συνεργασίες ήταν και παραμένει να στηρίξω όσο μπορώ την Ελλάδα και τους ασθενείς μέσα σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους Έλληνες.

Η πρόσβαση στην υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε δυνατό τρόπο. Αποφάσισα λοιπόν να εγκαταστήσω την οικογένειά μου εδώ στην Ελλάδα και να αφιερώσω το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου εδώ, με σκοπό να στηρίξω όσο μπορώ τους Έλληνες ασθενείς με τα ειδικά προγράμματα στήριξης ασθενών και με φιλανθρωπικά κόστη ή ακόμα και δωρεάν, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών.

Παράλληλα, προσπαθώ να στηρίξω και την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης, η οποία είναι απαραίτητη, ώστε το ιατρικό μας προσωπικό να συνεχίσει να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο- παρά την κρίση.

Πόσα παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο 800 με 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, το ένα τρίτο των οποίων (κυρίως νεογνά) χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Όπως καταλαβαίνετε, οι αριθμοί αυτοί είναι μεγάλοι και το έργο μας φιλοδοξεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες, σε τρεις διαστάσεις:

  • , δηλαδή συγκέντρωση πόρων για την κάλυψη του κόστους των επεμβάσεων, ώστε οικογένειες να επιβαρύνονται με το λιγότερο δυνατό κόστος ή και καθόλου.
  • , δηλαδή ανίχνευση των ασθενειών και θεραπεία και, τέλος,

Ιατρική εκπαίδευση.

Εσείς και η ομάδα σας έχετε χειρουργήσει δωρεάν 15.000 παιδιά. Περιγράψτε μας μία πολύ δυνατή στιγμή σε αυτήν τη διαδρομή.

Κάθε παιδί είναι για μένα ξεχωριστό, έχει τη δική του ζωή, τη δική του ιστορία και κάθε παιδί είναι για μένα μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Θυμάμαι ένα 14χρονο τότε κορίτσι, πριν δύο χρόνια, από την Ουκρανία: τη Ντανιέλλα, με μια πολύ προχωρημένη μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας. Τόσο προχωρημένη, που τα χείλη της ήταν σχεδόν μπλε, καθώς η καρδιά της δεν κατάφερνε να της παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο. Και όταν περπατούσε έπρεπε να σταματάει κάθε 3-4 μέτρα για να πάρει ανάσα. Έπρεπε να χειρουργηθεί το γρηγορότερο. Το Ίδρυμα Καλαγκός βρήκε αμέσως τα χρήματα και οργανώσαμε να την φέρουμε στην Ελλάδα για να γίνει η επέμβαση. Μετά από ένα χρόνο, την ξαναφέραμε στην Ελλάδα για να κάνει κάποιες εξετάσεις. Και η Ντανιέλλα μαζί με τον πατέρα της ανέβηκε χωρίς καμία δυσκολία πάνω στην Ακρόπολη. Όταν ο πατέρας της μου το είπε αυτό είχε δάκρυα στα μάτια, δεν πίστευε ότι η κόρη του μπορούσε να έχει μια ζωή όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας της.

Αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε ζωές, καινούργιες ζωές. Και αυτό είναι για όλους εμάς και για εμένα προσωπικά, κάτι που δύσκολα μπορώ να περιγράψω…

Ο πατέρας σας ήταν επίσης γιατρός με μεγάλη προσφορά προς τους φτωχούς της Κωνσταντινούπολης. Ήταν αυτός η “πυξίδα” που σας οδηγεί μέχρι σήμερα σε αυτό το σπουδαίο έργο;

Ναι, ο πατέρας μου ήταν αυτός που μου έδειξε το δρόμο και προς την Ιατρική και προς την φιλανθρωπία. Ήταν ένας άνθρωπος που εργαζόταν σκληρά. Θυμάμαι στο σπίτι μας, όπου είχε το ιατρείο του, ερχόντουσαν κάθε μέρα πολλοί ασθενείς που δεν είχαν χρήματα. Ο πατέρας μου όχι μόνο δεν τους ζητούσε χρήματα, αλλά τους έδινε ο ίδιος τα χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακα που τους έγραφε.

Ήταν ένας άνθρωπος με πίστη στο Θεό και σεβασμό στο συνάνθρωπό του και αυτός ήταν το βασικό μου παράδειγμα.

Ποια είναι η κινητήρια δύναμή σας;

Η πίστη μου στο Θεό. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει χιλιάδες ασθενείς από μπροστά μου, χιλιάδες οικογένειες ασθενών και συγγενείς τους. Και πάντα βλέπω μέσα από κάθε ασθενή την παρουσία του Θεού και την έκκλησή του να κάνω ό,τι μπορώ για να βελτιώσω τη ζωή του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο χειρουργείο έχω αυτό το παράξενο αίσθημα ότι τα χέρια μου λειτουργούν από μόνα τους, σαν μια υπέρτατη δύναμη να τα ελέγχει και να τα καθοδηγεί.

Χωρίς την πίστημου στο Θεό, θα μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω.

Ωστόσο, δεν περιορίζεστε σε αυτό. Σε κάθε χώρα εκπαιδεύετε και χειρουργούς, αφήνοντας πίσω σας μια σημαντική παρακαταθήκη. Η τηλεϊατρική σας έχει βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι;

Η τηλεϊατρική θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ιατρική του μέλλοντος. Όχι μόνο διότι επιτρέπει την άμεση επικοινωνία ιατρικών συμβουλών και πληροφοριών, αλλά και γιατί καθιστά δυνατή τη μεταφορά γνώσεων και τεχνικών σε αληθινό χρόνο και με τεράστια ακρίβεια.

Αποτελεί, συνεπώς, αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης, καθώς καταργεί τα σύνορα και τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Σώζοντας ζωές, αλλά και εδραιώνοντας μια εκπαιδευτική πρακτική, μέσω της οποίας μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία με σύστημα και μέθοδο. Και να αφήσουμε έτσι μια βασική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Έχετε εφεύρει έναν δακτύλιο που φέρει το όνομά σας. Πώς λειτουργεί και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

Το Kalangos Ring είναι μια καινοτομία χάρη στην οποία μπορούμε να επιδιορθώνουμε βαλβιδικά προβλήματα σε παιδιά, για τα οποία δεν υπήρχε καμία θεραπεία πριν.

Το Kalangos Ring τοποθετείται στην περιοχή της βαλβίδας και μέσα σε έξι μήνες λιώνει σταδιακά, δημιουργώντας αντιδράσεις οι οποίες αντικαθιστούν τον δακτύλιο με έναν φυσιολογικό σκληρό ιστό που με τη σειρά του εμποδίζει τη διάσταση των φυσιολογικών βαλβιδικών δακτυλίων.

Με το Kalangos Ring έχουμε αυξήσει πολύ σημαντικά τις πιθανότητες επιδιόρθωσης της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδος σε παιδιά για τα οποία δεν υπήρχε πριν καμία λύση.

Το Ίδρυμα «Coeurs pour tous» συμπληρώνει φέτος τα είκοσι χρόνια ζωής. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί του στόχοι;

Βασικοί μας στόχοι για το μέλλον είναι η ίδρυση ενός δικού μας διεθνούς νοσοκομείου, το οποίο να μπορεί να καλύπτει φιλανθρωπικά έναν μεγάλο αριθμό περιστατικών, λειτουργώντας και ως ιδιωτικό νοσοκομείο. Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Ο δεύτερος μεγάλος μας στόχος, ο οποίος αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι η προώθηση προγραμμάτων κινητών καρδιολογικών μονάδων για ανίχνευση καρδιολογικών προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα. Και κυρίως, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε καρδιολόγους και καρδιολογικές μονάδες.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το «Coeurs pour tous»;

Το “Καρδιές για Όλους” έχει απορροφηθεί από το Ίδρυμα Καλαγκός, το οποίο πάντα λειτουργούσε ως η βασική “ομπρέλα” όλων των δραστηριοτήτων μας. Μέσα στο πλαίσιο της νέας εποχής και των νέων οραμάτων της για την φιλανθρωπική μας δράση, το Ίδρυμα Καλαγκός, φιλανθρωπικό Ίδρυμα ελβετικού δικαίου, έχει αναλάβει πλέον την συγκέντρωση και τον συντονισμό όλων των δράσεών μας.

Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του Ιδρύματος είναι:

Acount name:  Kalangos Fondation, Geneve

IBAN:    CH68 0483 5118 3990 8200 1

Account Number:   0251-1183990-82-1

Snaps no:               4835

Bank Name:           Credit Suisse (Suisse) SA

Bank Address:         Place Bel-Air 2, CH-1211 Geneve 70

Branch Name:          Geneva, Switzerland

SWIFT:                CRESCHZZ80A