Διαχείριση θυμού και ψυχοσωματική υγεία

130

Ο θυμός είναι ένα αποδεκτό συναίσθημα, όπως όλα τα άλλα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν τον εκφράζουμε καθόλου ή τον εκφράζουμε συνέχεια και με λάθος τρόπο.

Ο θυμός που δεν  εξωτερικεύεται, μοιραία, στρέφεται προς τα μέσα καταστρέφοντας την εσωτερική μας γαλήνη αλλά και την υγεία μας.  Η κακή διάθεση, ο ταραγμένος ύπνος, η κόπωση, ο πονοκέφαλος και οι γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις  είναι κάποια  από τα αμέτρητα ψυχοσωματικά συμπτώματα που μπορεί να δημιουργηθούν.

Εξίσου καταστρεπτικό για τις σχέσεις, την υγεία και την ευτυχία μας είναι όταν θυμώνουμε συχνά και ξεσπάμε με λάθος τρόπο. Τα άτομα που είναι σε συνεχή ένταση και επιθετικότητα βλέπουν τη ζωή με αρνητικό βλέμμα κάνοντάς την ακόμα πιο δύσκολη. Οι εκρήξεις θυμού και η μόνιμη δυσαρέσκεια επιδεινώνουν όλα τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν και είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν περισσότερα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνιος θυμός εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται η αιτία για ανάπτυξη επιβλαβών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, το πολύ φαγητό, το ποτό κτλ.

Παρόμοιες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση θυμού, καρδιολογικών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η σωστή διαχείριση θυμού ξεκινά από την ικανότητα να επικοινωνούμε για το τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε, εκφράζοντας τις διαφωνίες και τις απόψεις μας με σεβασμό και  ηρεμία.

Η βία, η μνησικακία και η εκδικητικότητα δεν έχουν ποτέ νικητές και δεν  διορθώνουν καμία αδικία. Όσο και αν νομίζουμε ότι προς στιγμήν νιώθουμε καλυτέρα, το κακό που έχει γίνει είναι μόνιμο για όλους.

Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε  ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό μας και τον τρόπο που εμείς αντιδρούμε στα γεγονότα.

Η πεποίθηση ότι όλοι θέλουν το κακό μας  ή ότι οι άλλοι ευθύνονται για την ευτυχία ή την δυστυχία μας, αυτόματα, παραχωρεί τον έλεγχο της ζωής μας σε κάποιον άλλον.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμασάμε διαρκώς παλιές αδικίες, να εστιάζουμε συνεχώς στα αρνητικά και να μην αναλαμβάνουμε προσωπική ευθύνη για τη δική μας συμπεριφορά.

Το γέλιο, το χιούμορ, η επαφή με τη φύση, η αξιολόγηση των πραγματικών προτεραιοτήτων και η αγάπη, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για και τους συνάνθρωπους μας, δίνει μεγαλύτερο νόημα και απόλαυση στην καθημερινότητα και στη ζωή μας. Προάγει την ψυχική ισορροπία και την καλύτερη υγεία και ευεξία του σώματος.