Αρχική Διαβήτης Διατροφή - άσκηση Στέβια – Σύμμαχος στο Διαβήτη

Στέβια – Σύμμαχος στο Διαβήτη

0
Στέβια – Σύμμαχος στο Διαβήτη
patrick fore/unsplash

Η στέβια, το φυσικό γλυκαντικό με τις λίγες θερμίδες που προέρχεται από έναν θάμνο της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, έχει πλέον κερδίσει επάξια μια θέση στη βιομηχανία τροφίμων και στην καθημερινή διατροφή εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ατόμων με διαβήτη.

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης που αποτελούν παράγωγα της στέβιας, είναι 250- 300 φορές πιο γλυκοί από τη ζάχαρη – προσφέρουν δηλαδή γλυκιά γεύση με ελάχιστες θερμίδες. 

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία έχουν επισημάνει, ότι η στέβια και οι λοιπές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη αν  χρησιμοποιηθούν σωστά, καθώς ευοδώνουν την ευγλυκαιμία τόσο στη νηστεία όσο και μεταγευματικά. 

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 έδειξε, ότι η ξηρή σκόνη των φύλλων της στέβιας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, τόσο κατά τη νηστεία όσο και μετά το φαγητό. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνισαν, επίσης, μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης τους.

Η στέβια έχει την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης, να ενισχύει τη δράση της ορμόνης στις κυτταρικές μεμβράνες και να σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα παραπάνω ευρήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η στέβια δεν περιέχει υδατάνθρακες και επομένως δεν ανεβάζει το σάκχαρο, καθιστούν το φυσικό γλυκαντικό ιδανικό για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Οφέλη

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν δυνητικά να ωφεληθούν από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της στέβια, ενώ ένα άλλο θετικό στοιχείο του φυσικού γλυκαντικού είναι ότι προκαλεί κορεσμό και δεν αυξάνει την όρεξη- αντιθέτως, μειώνει το αίσθημα της πείνας στα άτομα που την καταναλώνουν. 

Τέλος, η στέβια φαίνεται ότι διαθέτει προστατευτική δράση κατά των βλαβών σε νεφρούς και ήπαρ, ενώ μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. 

Διαβάστε επίσης / Γλυκαντικά από το φυτό Στέβια

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!

preloader