Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ – Ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ – Ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης 

0

Αποτελεί κοινό τόπο, ότι ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος και φθηνότερος τρόπος πρόληψης πολλών μεταδοτικών ασθενειών. Ο εμβολιασμός κατάφερε να εξαλείψει μια σειρά  πολύ επικίνδυνων νόσων, όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, και πολλές άλλες.

Δύο είναι οι κύριοι άξονες εμβολιασμού για τους ενήλικες, η ηλικία και η ύπαρξη σημαντικών συννοσηροτήτων. 

Τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη. Για τη χώρα μας, μία καλή περίοδος πραγματοποίησης του αντιγριπικού εμβολιασμού είναι από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου. 

Τον ως άνω εμβολιασμό πρέπει να τον κάνουν μία φορά τον χρόνο και άτομα που πάσχουν από: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα. 

Το φετινό εμβόλιο για τη γρίπη έφερε μικρότερη αποτροπή της νόσησης σε σύγκριση  με προηγούμενα έτη. Παρ’ όλα αυτά, εμφάνισε υψηλή αποτελεσματικότητα  στη μείωση της επίπτωσης του θανάτου από τη γρίπη και τις επιπλοκές της. 

 

Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

 

Επόμενος σημαντικός εμβολιασμός είναι ο εμβολιασμός κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου. Προτείνεται μία δόση εμβολίου με το συζευγμένο 13δύναμο εμβόλιο, σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και σε άτομα υψηλού κινδύνου. 

Μετά το πέρας ενός έτους, προτείνεται και εμβολιασμός με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Σε άτομα ανοσοκατασταλμένα, το μεσοδιάστημα  είναι περίπου 8 εβδομάδες. Εδώ και καιρό, στις ΗΠΑ κυκλοφορούν δύο πιο προηγμένα συζευγμένα εμβόλια το15δύναμο και το 20δυναμο. Θα πρέπει να τονιστεί εκ νέου ότι ο εμβολιασμός αυτός μειώνει σημαντικά στην πρόληψη της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου και όχι τόσο τη νόσηση.

Σημαντικοί για τους ενήλικες είναι επίσης οι εμβολιασμοί: α) για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) 3 δόσεις μέχρι την ηλικία των 26 ετών, β) του τετάνου -διφθερίτιδας- κοκκύτη ανά 10ετία αναμνηστική δόση (ιδίως σε πάσχοντες από ΧΑΠ), γ) του έρπητα ζωστήρα, με μία δόση από τα 60 έως τα 75 έτη, δ) της ηπατίτιδας Α και Β, του αιμόφιλου της ινφλουένζας και άλλα.

Η κάθε πολιτεία, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, καταστρώνει το δικό της εμβολιαστικό σχέδιο. 

Οι πολίτες οφείλουν να απευθύνονται ανάλογα με τα νοσήματά τους στους ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, για να τους κατευθύνουν έγκυρα και έγκαιρα, στους προβλεπόμενους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης, που προασπίζει και το σύστημα Υγείας!

preloader