Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τα ναι και τα όχι

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τα ναι και τα όχι

Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη,

 Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος 

Φοίβης 46, Γλυφάδα

www.laderma.gr

http://www.dermatologos-glyfada.gr

Αν έχεις δέρμα που κοκκινίζει εύκολα, αν η επιδερμίδα σου είναι πολύ λεπτή, με έντονη ξηρότητα, απολεπίζεται επιφανειακά και γενικά εμφανίζει ερυθρότητα, ερεθισμό, τσούξιμο και κνησμό, τότε ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων, που διαθέτουν ευαίσθητο δέρμα. Μην τρομάζεις, είναι πολύ σύνηθες! Σύγχρονες στατιστικές μελέτες αποδεικνύουν ότι πάνω από τις μισές γυναίκες που ρωτήθηκαν, έχουν συμπτώματα ευαίσθητου δέρματος

Στην πραγματικότητα, η ευαίσθητη επιδερμίδα υπερ-αντιδρά σε κάθε ερέθισμα, σε σχέση με τις υπόλοιπες επιδερμίδες, δηλαδή είναι πιο ευάλωτη, για παράδειγμα στο κρύο ή τη ζέστη και γενικότερα σε κάθε εξωτερική επίδραση. Το πιο συχνό σύμπτωμα μιας ευαίσθητης επιδερμίδας είναι το αναψοκοκκίνισμα, το λεγόμενο flashing, που συνήθως δημιουργείται μετά από έντονη ζέστη ή έπειτα από την κατάποση ενός ζεστού ροφήματος ή τη βρώση ενός φαγητού με ιδιαίτερα καρυκεύματα ή ακόμα και από την εφαρμογή ενός προϊόντος, που δεν είναι καθόλου ανεκτικό πάνω μας. 

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι ότι η ευαίσθητη επιδερμίδα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Εκείνη που από τη φύση της είναι πιο ευαίσθητη, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε.
  • Κι εκείνη που έγινε ευαίσθητη ενώ δεν ήταν, εξαιτίας κάποιων εξωτερικών επιδράσεων, κυρίως περιβαλλοντικών. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό, πιο ευαίσθητο. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στην ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι να αφουγκραστούμε την ευαισθησία του δέρματός μας, να τη σεβαστούμε και να απευθυνθούμε στην ειδικό του δέρματός μας, χωρίς να περιμένουμε εδώ και τώρα άμεσα αποτελέσματα, γιατί αυτού του είδους τα προβλήματα μας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό στη ζωή μας. 

Σίγουρα η Δερματολόγος θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και τη σωστή αγωγή, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και κυρίως, να αισθανθούμε καλύτερα ψυχολογικά για κάτι που φαντάζει μεγάλο, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε -κάτι που φυσικά θα μας το επισημάνει και η Δερματολόγος- ότι:

  • Πρέπει να αποφύγουμε ή να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο, οτιδήποτε μας εντείνει την ευαισθησία (ιδιαίτερα τα καυτερά φαγητά και τα ροφήματα). Γενικότερα, θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, π.χ. αποφεύγουμε να κάνουμε καυτό μπάνιο, που θα οξύνει την ευαισθησία του δέρματός μας.
  • Η φροντίδα του δυσανεκτικού δέρματος περιλαμβάνει πλήρη & τέλεια ενυδάτωση, και προϋποθέτει απαλό καθαρισμό με προϊόντα που σέβονται το Ph και γενικότερα τη φυσική ισορροπία της επιδερμίδας (πρακτικά, θα αισθανόμαστε δροσιά και ευχαρίστηση, όταν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας). Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πραγματικά εξαιρετικά προϊόντα, με απαλή, ήπια καθαριστική και ενυδατική δράση, που καταπραΰνουν και δεν ταλαιπωρούν το ευαίσθητο δέρμα -π.χ. ένα micellar water, έναντι ενός -παλαιότερα- σκληρού καθαριστικού σαπουνιού. 
  • Επίσης, η Δερματολόγος θα μας μάθει να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα, που δεν περιέχουν οινόπνευμα, αρώματα και χρωστικές ουσίες ή κάποια συγκεκριμένα συστατικά, όπως τα θειικά άλατα και τα ρετινοειδή.  Επίσης, υποαλλεργικό μακιγιάζ, που μειώνει την ευαισθησία της επιδερμίδας και γενικότερα ένα less is more beauty routine, που δεν θα επιβαρύνει την επιδερμίδα με πρόσθετες διαδικασίες και προϊόντα. 
  • Δεν θα πρέπει να αμελήσουμε την αντιηλιακή προστασία, φυσικά σύμφωνα με το φωτότυπο και την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, προτιμώντας όμως μια ελαφριά, λεπτόρρευστη υφή, όπως για παράδειγμα ένα  emulsion έναντι μιας κρέμας.
  • Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε προϊόντα που μπορεί να έχουν μικρότερο χρόνο ζωής, καθώς δεν περιέχουν συντηρητικά, αλλά έχουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα ένα spray με ιαματικό νερό. 

Η ευαίσθητη επιδερμίδα απαιτεί στενή συνεργασία ασθενούς και γιατρού, έτσι ώστε η αντιμετώπισή της να είναι εξατομικευμένη και να διαθέτει συνέπεια και αποτελέσματα. 

Οτιδήποτε άλλο, δυστυχώς, δε θα αποδώσει τα προσδοκώμενα και θα βλάψει περαιτέρω το δέρμα, ενώ θα επιβαρύνει την ψυχολογία του ασθενούς.  

 

 

preloader