Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη Τηλεϊατρική: Η Ιατρική σε νέες βάσεις

Τηλεϊατρική: Η Ιατρική σε νέες βάσεις

0
Τηλεϊατρική: Η Ιατρική σε νέες βάσεις

Ο όρος τηλεϊατρική περιγράφει την απομακρυσμένη άσκηση της ιατρικής. Και μπορεί η ιδέα να μοιάζει… υπέργηρη, αφού ξεκίνησε το 18ο αιώνα με την ταχυδρομική αλληλογραφία ασθενούς–ιατρού, ωστόσο οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών λειτουργούν ως καταλύτες. 

Με τα smart phones, βιντεοκλήσεις και αποστολή φωτογραφιών γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας. Με τα ευρυζωνικά δίκτυα και το 5G, οι ταχύτητες μετάδοσης ιατρικών δεδομένων πολλαπλασιάζονται. Με την τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση αυτών των δεδομένων γίνεται πληρέστερα και γρηγορότερα από ποτέ. 

Θα εστιάσουμε εδώ το ενδιαφέρον μας στο πώς μεταμορφώνεται η διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη με εργαλείο το κινητό τηλέφωνο, σταχυολογώντας κάποιες αλλαγές που είτε βρίσκονται σε τελικές δοκιμές, είτε είναι ήδη διαθέσιμες.

  • Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα μετατρέπονται σε κόμβο συλλογής και μετάδοσης ιατρικών δεδομένων. Μετρητές σακχάρου, πιεσόμετρα, ψηφιακές ζυγαριές, αλλά και βηματομετρητές, με «γέφυρα» το κινητό τηλέφωνο, αποστέλλουν πρόσφατες μετρήσεις που ενσωματώνονται σε παλαιότερα αποθηκευμένα δεδομένα. Έτσι, το ιατρικό προσωπικό αποκτά, γρήγορα και από μακριά, συνολική εικόνα των μεταβολών στη γλυκόζη, την αρτηριακή πίεση, το βάρος και άλλες χρήσιμες παραμέτρους, μέσα από γραφήματα.     
  • Η βιντεοκλήση μέσω κινητού στη διάρκεια της πανδημίας έγινε βασικός τρόπος επικοινωνίας. Και ναι μεν η κλινική εξέταση παραμένει αναντικατάστατη, ωστόσο κάποιες επισκέψεις για τακτική παρακολούθηση και έλεγχο εξετάσεων μπορούν πια να πραγματοποιούνται με εικονοδιασκέψεις, μέσα από εξειδικευμένες πλατφόρμες που διαθέτουν τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας.
  • Το κινητό γίνεται σύμμαχος και στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη. Φωτογραφίες δερματικών αλλοιώσεων μπορούν να αποσταλούν και να αναλυθούν αυτοματοποιημένα από εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, βοηθώντας καθοριστικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση  και διαχείριση περιστατικών «διαβητικού ποδιού». 
  • Οι ψηφιακοί φροντιστές υγείας βρίσκονται προ των πυλών! Πρόκειται για μια μετεξέλιξη των ψηφιακών βοηθών σαν την Siri και την Alexa των κινητών μας, αλλά με … πτυχία επιστημών υγείας και καλή γνώση του ιστορικού μας.  Ήδη δοκιμάζονται εντατικά, ώστε σε λίγα χρόνια να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση των χρονίων νόσων απομακρυσμένα, μιλώντας στη γλώσσα μας. Οι ψηφιακοί φροντιστές δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την επικοινωνία με την ιατρική και νοσηλευτική ομάδα, αλλά βάσει των κατευθύνσεων που θέτει η ομάδα για κάθε ασθενή ξεχωριστά στον ηλεκτρονικό του ιατρικό του φάκελο, θα απαντούν σε απορίες για τη νόσο μέσω αναγνώρισης φωνής όλο το 24ωρο: Θα υπενθυμίζουν την φαρμακευτική αγωγή και τα ιατρικά ραντεβού. Θα ενθαρρύνουν τη μεταβολή του τρόπου ζωής με άσκηση και διατροφή. Εάν, για παράδειγμα, σε κάποιο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, οι εξετάσεις δείξουν πρώιμα σημάδια βλάβης στους νεφρούς, ο ψηφιακός φροντιστής θα εφαρμόζει ένα εξατομικευμένο σχέδιο παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, στενότερης γλυκαιμικής ρύθμισης, προτάσεων στο διαιτολόγιο και προσεκτικότερης τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από καθημερινό διάλογο και εκτίμηση των μετρήσεων από συνδεδεμένες ιατρικές συσκευές, χωρίς να απασχολείται στην πραγματικότητα σε καθημερινή βάση εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.  

Αν στις παραπάνω ψηφίδες προσθέσουμε την αναμενόμενη αναβάθμιση του My Health app από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τότε το παζλ της τηλεϊατρικής αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στην ελληνική πραγματικότητα. Τίθεται πραγματικά σε νέες βάσεις! 

preloader