Διαβήτης – Η σημασία της αυτορύθμισης στην πρόληψη των επιπλοκών

143

Η αυτομέτρηση σακχάρου (SMBG ) είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

Ένα άτομο με διαβήτη καλό είναι να γνωρίζει την τιμή της γλυκόζης στο αίμα του σε κάθε δεδομένη στιγμή, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι από πολύ υψηλά ή χαμηλά επίπεδα .

Για εκείνους που χρησιμοποιούν φυσιολογική θεραπεία υποκατάστασης της ινσουλίνης* η αυτομέτρηση είναι απαραίτητη !*( στο παρελθόν ήταν γνωστή ως “εντατική θεραπεία με ινσουλίνη” και αναφέρεται είτε σε πολλαπλές καθημερινές ενέσεις ή θεραπεία με αντλία). Γνωρίζοντας το τρέχον επίπεδο σακχάρου στο αίμα οι αναπροσαρμογές στις δόσεις της ινσουλίνης γίνονται όταν χρειάζεται, με στόχο μια καλή ρύθμιση .

Για εκείνους τους ασθενείς που χρησιμοποιούν θεραπείες με αντιδιαβητικά φάρμακα, μετρήσεις του σακχάρου μπορεί να βοηθήσουν τους θεράποντες να προτείνουν με βάση την κυρίαρχη υποκείμενη παθοφυσιολογία μιά πιο εξατομικευμένη επιλογή φαρμάκων, αλλά και αλλαγή διατροφικών συνηθειών και πειστικά επιχειρήματα για την αύξηση της σωματικής άσκησης.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την αυτομέτρηση κατά τη διάρκεια των συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς, είναι ότι του δίνει ρεαλιστικές πληροφορίες για το σάκχαρο του σε συνθήκες “ζωής”.

Εξίσου σημαντικό, ίσως και το πιό σημαντικό πλεονέκτημα αλλά λιγότερο προφανές, είναι ότι η αυτομέτρηση εμπλέκει περισσότερο αποτελεσματικά τον ασθενή στην ευθύνη της φροντίδας για το δικό του σώμα (self-care).

 

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Εκπαίδευση είναι ένα κρίσιμο συστατικό του κάθε προγράμματος θεραπείας του διαβήτη και καλύτερη εκπαίδευση είναι η δια βίου συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Εν ολίγοις, υπάρχουν  βασικοί λόγοι για τους οποίους η αυτομέτρηση (SMBG) πρέπει να πραγματοποιείται :

·        Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα της γλυκόζης κάθε ασθενούς, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την ομάδα της υγειονομικής περίθαλψης, σε συνεργασία με τον ασθενή, για να εξατομικευθεί η θεραπεία.

·        Παρέχει στοιχεία με τα οποία ο ίδιος θα μπορέσει να πάρει τις καθημερινές αποφάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις της διατροφής και της αγωγής αν χρησιμοποιεί ινσουλίνη η ινσουλινοεκκριτικά δισκία.

Παρέχει στον ίδιο αλλά και στους θεράποντες ανατροφοδότηση σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι αφοσιωμένος στην καθημερινή ρουτίνα (self-care), δηλαδή τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, και τη χρήση φαρμάκων.

 

Παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας μας δίνει σημαντικές πληροφορίες

Πριν το πρωινό (νηστείας) Πληροφορεί αν η φαρμακευτική αγωγή και το φαγητό πριν τον ύπνο παρέχουν τον κατάλληλο γλυκαιμικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πριν το γεύμα Πληροφορεί αν το είδος του φαγητού, η ποσότητα φαγητού και η δόση ινσουλίνης είναι κατάλληλα

 

2 ώρες μετά τα γεύματα Δείχνουν πώς τα γεύματα αυτά επηρέασαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι τιμές γλυκόζης μετά τα γεύματα είναι πολύ σημαντικές διότι θα  βοήθησουν να διορθώσουμε υψηλές τιμές αλλά και να προλάβουμε μία υπογλυκαιμία.

Συχνότητα αυτομέτρησης :

Η ιδανική συχνότητα διαφέρει για κάθε ασθενή

Πιο συχνές μετρήσεις ενδεχομένως χρειάζονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης (4-6 την ημέρα), ασθένειας, τραυματισμού ή/και χειρουργικής επέμβασης

Γενικά για τον τύπο 1 χρειάζονται 3-6 φορές την ημέρα. *Χρειάζονται τουλάχιστον 3 μετρήσεις την ημέρα, για να προλάβει κανείς μια σοβαρή υπογλυκαιμία, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007.

Για τον τύπο 2, ιδίως τον ινουλινοθεραπευόμενο  χρειάζονται από 1-3 φορές την ημέρα και μέχρι 3-9 φορές την εβδομάδα για τα δισκία.