Σακχαρώδης Διαβήτης δεν σημαίνει απαραίτητα και σεξουαλικά προβλήματα

146

Για αρκετά χρόνια η εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη σήμαινε

δυσλειτουργία των αγγείων και πιθανές βλάβες αυτών, παχυσαρκία ή απώλεια βάρους αντίθετα, η ψυχολογική φόρτιση από την εμφάνιση ενός χρόνιου νοσήματος ακόμα και η κατάθλιψη που συχνά συνοδεύει την εμφάνιση του διαβήτη θεωρούνταν αρκετά για την εμφάνιση ΣΔ.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε ΣΔ, το βάρος των πιθανών επιπλοκών και η κοινωνική διάσταση που το νόσημα συχνά λάμβανε, ήταν αρκετά για επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία και την στύση ενός άνδρα.

Η πραγματικότητα, όμως φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική. Αναφορές από συστηματικές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι Στυτική Δυσλειτουργία εμφανίζεται μόνο κάτω από το 20% των ανδρών με Σακχαρώδη Διαβήτη και μάλιστα αναφερόμενο σε εκείνους τους άνδρες με αρρύθμιστο διαβήτη.

 

Πραγματικά αρκούν μόνο 12 εβδομάδες αρρύθμιστου διαβήτη για να προκληθούν μόνιμες βλάβες στα αγγεία του πέους και μάλιστα την ίδια περίπου στιγμή που εμφανίζονται και οι βλάβες στα αγγεία των ματιών!!!!

Το μυστικό βρίσκεται στο αρρύθμιστος.

Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης- διαβήτης- είναι δυνατόν να επηρεάσει μια πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, από το μεταβολισμό της χοληστερίνης και των λιπιδίων, έως την παραγωγή τεστοστερόνης και κατά συνέπεια, την λειτουργία των οργάνων στόχων της ορμόνης αυτής μεταξύ άλλων το πέος.

Η μεταβολή της λειτουργίας των αγγείων, η εμφάνιση διαταραχών της σεξουαλικής επιθυμίας – είτε ψυχογενής, είτε συνεπεία της ελαττωμένης τεστοστερόνης – , η ενεργοποίηση του stress για την αντιμετώπιση του άγχους και δυστυχώς, πολλές φορές η απόρριψη από την πλευρά της συντρόφου, είτε λόγω του ίδιου του προβλήματος, είτε λόγω της αλλαγής στην εικόνα και τον ψυχισμό του άνδρα, αποτελούν μια πραγματικότητα που βιώνει ο πάσχων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Δεν είναι όμως απαραίτητο να εμφανισθούν. Πολύ περισσότερο, δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν στην εμφάνιση Στυτικής Δυσλειτουργίας.

Τα προβλήματα στην σεξουαλική λειτουργία του άνδρα έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφανισθούν με τα προβλήματα στην λειτουργία των νεφρών, την λειτουργία των ματιών και την λειτουργία της καρδιάς.

Υπό αυτή την έννοια η αντιμετώπιση τους δεν διαφέρει σημαντικά από την αντιμετώπιση των υπόλοιπων πιθανών επιπλοκών του νοσήματος. Η προσοχή στο διαβήτη – φαρμακευτική, διατροφική, ψυχολογική- συνδέεται εντυπωσιακά, ίσως πιο άμεσα από οτιδήποτε άλλο, με την  σεξουαλική λειτουργία ενός άνδρα.

Η καθημερινή φυσική άσκηση, πχ 20min ημερησίως, αρκεί από μόνη της για την ανάκτηση του 17% της πιθανής απώλειας στυτικής λειτουργίας.

Αντίστοιχα η απώλεια της κοιλιακής παχυσαρκίας, που με την σειρά της εμφανίζεται συχνά σε άνδρες με Σακχ. Διαβήτη, συνοδεύεται με εντυπωσιακή βελτίωση όχι μόνο της στύσης αλλά και της ερωτικής επιθυμίας.

Όπως και σε όλα τα νοσήματα έτσι και στην ΣΔ, στα πλαίσια του διαβήτη, η πρόληψη έχει σημαντικό ίσως και τον σημαντικότερο ρόλο. Όχι μόνο με την ρύθμιση του νοσήματος, αλλά εξίσου σημαντικά, με τη ψυχολογική σταθερότητα και ηρεμία που χρειάζεται ένας άνδρας με Σακχ. Διαβήτη.

Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται. Η ΣΔ στα πλαίσια του διαβήτη μπορεί καν να μην εμφανισθεί.

 

Είναι στο χέρι κάθε άνδρα με διαβήτη.