Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη EASD 2023 – Όλα τα νέα δεδομένα

EASD 2023 – Όλα τα νέα δεδομένα

EASD 2023 – Όλα τα νέα δεδομένα

Α’ Παθολογικό Τμήμα & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για το Διαβήτη (EASD 2023), που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο 2-6 Οκτωβρίου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται στη διαχείριση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 με τη χρήση της  τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών στους αισθητήρες καταγραφής γλυκόζης και στις αντλίες ινσουλίνης, καθώς και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας με τους διπλούς και τριπλούς αγωνιστές GLP-1.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ιατρική της ακριβείας αποτέλεσαν τα θέματα που προσέλκυσαν το επιστημονικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν μελέτες που δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει ειδικά τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 στον υπολογισμό της γευματικής ινσουλίνης, στη δημιουργία κλειστού κυκλώματος χορήγησης ινσουλίνης, αλλά και να λειτουργήσει επικουρικά στη λήψη ιατρικών αποφάσεων, όπως π.χ. στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. 

Όσον αφορά στην ιατρική ακριβείας ανακοινώθηκε το consensus της American Diabetes Association/ European Association for the Study of Diabetes (ADA/ΕASD), το οποίο ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine και καλύπτει την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του, βάζοντας στο επίκεντρο το άτομο με διαβήτη. 

Πρόληψη

Και στον τομέα της πρόληψης του διαβήτη τύπου 1 είχαμε σημαντικές εξελίξεις.  Μία μελέτη φάσης 2 έδειξε, ότι ο συνδυασμός δύο αντιικών σκευασμάτων, του pleconaril και του ribavirin, μείωσε το ρυθμό έκπτωσης των παγκρεατικών β-κυττάρων σε παιδιά και εφήβους με πρωτοδιάγνωση διαβήτη τύπου 1. Το παραπάνω αποτέλεσμα δείχνει τόσο την πιθανή συσχέτιση των εντεροϊών με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, που διερευνήθηκε και σε άλλες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο, αλλά πρωτίστως τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

Διαβήτης τύπου 2

Όσον αφορά στο διαβήτη τύπου 2, είχαμε νεότερα δεδομένα για την τιρζεπατίδη και τη σεμαγλουτίδη. 

Συγκεκριμένα, η μελέτη SURMOUNT-4 έδειξε σημαντική απώλεια σωματικού βάρους με την τιρζεπατίδη. 

Στη μελέτη, 783 άτομα με παχυσαρκία χωρίς διαβήτη έλαβαν τιρζεπατίδη για 36 εβδομάδες και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και παρακολουθήθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης. Τα άτομα στην ομάδα της τιρζεπατίδης παρουσίασαν απώλεια σωματικού βάρους της τάξης του 26%, ενώ από τα άτομα στην ομάδα ελέγχου αν και παρουσίασαν αύξηση του βάρους τους, διατήρησαν μία μείωση της τάξης του 9,5% συγκριτικά με την έναρξη της μελέτης χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Σε μελέτη με δεδομένα πραγματικού κόσμου, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, σε 23.442 άτομα με διαβήτη τύπου 2 για 3 έτη,  ο εβδομαδιαίος αγωνιστής GLP-1 σεμαγλουτίδη έδειξε σημαντική μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και του σωματικού βάρους. 

Στους 6 πρώτους μήνες της μελέτης, η σεμαγλουτίδη μείωσε σημαντικά την A1c (-0,77%, P < 0,001) και το σωματικό βάρος (-4,7 kg, P < 0,001). Στα άτομα με την καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία με σεμαγλουτίδη, η μείωση της A1c ήταν 0,76% στους 24 μήνες και 0,43% στους 36 μήνες με μείωση του βάρους κατά 6 kg και 5,8 kg, αντίστοιχα.

Μετφορμίνη

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα δεδομένα μελέτης που αφορούσαν τη χορήγηση  μετφορμίνης σε γυναίκες με διάγνωση διαβήτη κύησης, η οποία έδειξε σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου την 32η και 38η εβδομάδα κύησης, μείωση της ανάγκης έναρξης ινσουλίνης και χαμηλότερο βάρος νεογνών. 

Συνοψίζοντας, νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δεδομένα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο EASD 2023, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στην υπάρχουσα κλινική πρακτική με στόχο τη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με διαβήτη.

preloader