Τα social media προκαλούν κατάθλιψη;

587
social media

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας και έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε δημόσια ό,τι θέλουμε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Ιnstagram), επηρεάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε. Συνεπώς, επηρεάζουν πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, έχουν αυξήσει την συνδεσιμότητα μεταξύ των ατόμων, βοηθούν στην ανταλλαγή ιδεών, στην on-line εκμάθηση, ενώ αλλάζουν επίσης την κοινωνική και την ερωτική επικοινωνία.

Η σύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργεί ανταποδοτικά. Εκεί έγκειται και η εξαρτητικότητα των μέσων αυτών.

Υπολογίζεται, ότι το 60% των νέων θεωρούν ότι θα βρουν σύντροφο μέσα από τα social media. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 54% πιστεύει ότι το άτομο που τους μιλάει στην άλλη πλευρά, λέει ψέματα. Τέλος, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το 28% των νέων έχει δεχθεί παρενόχληση.

Τι γίνεται με το facebook, τα άλλα social media και τις προσωπικές σχέσεις; Πολλοί χρησιμοποιούν το facebook για να παρακολουθήσουν το σύντροφό τους. Ο ένας σύντροφος παρακολουθεί τον άλλον, πχ. γιατί είναι “μέσα”, γιατί δεν είναι “μέσα”; Ο σύντροφος μπορεί να μας δει να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες και με ανθρώπους που δεν του έχουμε αναφέρει.

Πολλοί χωρίζουν μέσω του facebook ή του Instagram. Οι πληροφορίες μεγαλοποιούνται (“μία φωτογραφία 1000 λέξεις”).

Γενικότερα, τα social media δρουν προσθετικά στις πραγματικές σχέσεις, αλλά δεν αναπληρώνουν τις πραγματικές σχέσεις και δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια των σχέσεων.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι πολλές ώρες στα social media αυξάνουν τη ζήλεια, το φθόνο (θεωρούμε ότι οι άλλοι είναι πιο ευτυχισμένοι και περνάνε καλύτερα), την αβεβαιότητα για τη σχέση και συνεπώς την κατάθλιψη.

Πορνογραφία

Αναφορικά με την πορνογραφία στο διαδίκτυο, έχει μελετηθεί ότι έφηβοι, αλλά και ενήλικες που ασχολούνται αρκετές ημέρες την εβδομάδα με την πορνογραφία στο διαδίκτυο, σκέφτονται πιο πολύ το σεξ, έχουν νωρίτερα σεξουαλικές σχέσεις, κάνουν περισσότερο σεξ για διασκέδαση και το συνδέουν λιγότερο με τις συναισθηματικές σχέσεις.

Επίσης, οι πολλές ώρες στα social media επηρεάζουν τη γνώμη των εφήβων για το σώμα τους (υποτίμηση της εικόνας του σώματος), τις σχολικές επιδόσεις, αυξάνουν την παραβατικότητα και συντελούν σε λιγότερες κοινωνικές σχέσεις και σε μειωμένη συναισθηματική σύνδεση.

Ψυχολογικά προβλήματα

Όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλές πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν τελικά ότι τα social media μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ύπνου, συμπεριφορά εθισμού, διαταραχές προσοχής και συγκέντρωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Για παράδειγμα, αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, συγκρίνοντας τους φίλους σου, με τους φίλους άλλων ατόμων, αμέσως νιώθεις μειονεκτικά και το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα για κατάθλιψη.

Καταλήγοντας, θα πρέπει να πούμε ότι τα social media μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Πώς να διαχειριστούμε όλα αυτά;

Κρατήστε μία επιφύλαξη όταν οι άλλοι άνθρωποι παρουσιάζουν μία τέλεια ζωή.

Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, χωρίς την παρουσία κινητού.

Δείξτε στο σύντροφό σας και στους αγαπημένους σας ανθρώπους ότι είναι πιο σημαντικοί από το κινητό σας ή το τάμπλετ σας.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους σας, μέσω των social media, αλλά σκεφτείτε να τους πάρετε τηλέφωνο και να τους συναντήσετε από κοντά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία τα social media.

Γενικότερα, είναι σημαντικό στη ζωή να υπάρχει ποικιλία ερεθισμάτων και επικοινωνίας, γιατί ό,τι γίνεται με μέτρο, δεν είναι ποτέ βλαβερό.

Διαβάστε επίσης / Πώς να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!