Υπάρχει ΚΑΛΟΣ & ΚΑΚΟΣ θυμός;

174

Οι άνθρωποι που  δυσκολεύονται να εκφράσουν το θυμό τους πολύ συχνά διακατέχονται από τη σκέψη  ότι το συναίσθημα αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο κακό. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι το ουδέτερο. Με άλλα λόγια , ο θυμός γίνεται καλός ή κακός ανάλογα με πως τον χρησιμοποιούμε. Αυτός που εκφράζει το θυμό του ελεύθερα δεν είναι χειρότερος από εκείνον που τον κρατάει μέσα του και τον χρησιμοποιεί καταστροφικά ή ως μέσο τιμωρίας.

Το να διαχειριζόμαστε το θυμό μας  σημαίνει ότι δεν αρνούμαστε μεν τα συναισθήματά μας, ούτε όμως τα αφήνουμε και να μας κατατροπώσουν. Ο θυμός είναι «κακός» όταν τον χρησιμοποιούμε για να επιτεθούμε ή να ενοχοποιήσουμε το σύντροφό μας. Ο «καλός» θυμός εκφράζεται καθαρά όταν τον νιώθουμε, όταν εξηγούμε ποια σημεία της συμπεριφοράς του συντρόφου μας μας ενοχλούν, χωρίς να τον κρίνουμε ή να τον καταδικάζουμε.

Ο φόβος του θυμού

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εκφράσουν το θυμό τους επειδή τον φοβούνται. Συχνά μάλιστα κάνουν οτιδήποτε για να καταπραΰνουν το σύντροφό τους και να αποφύγουν να γίνουν στόχος του θυμού του. Πολλοί άνθρωποι ζουν μια φαινομενικά ήσυχη ζωή μαζί, ακριβώς επειδή φοβούνται να μαλώσουν. Μπορεί να τους φοβίζει ο θυμός του άλλου. Ίσως πάλι τα δικά τους αισθήματα θυμού να είναι τόσο δυνατά ώστε να μην είναι σίγουροι ότι μπορούν να τα ελέγξουν.

 

Το ότι δείχνει θυμό μόνο ο ένας δεν σημαίνει ότι και ο άλλος δεν νιώθει κάτι αντίστοιχο. Ο ένας μπορεί να είναι εκρηκτικός , να φωνάζει και να βρίζει, ενώ ο άλλος να μην αντιδρά  επειδή φοβάται. Ο «φωνακλάς» πιστεύει ότι ξεκαθάρισε τα πράγματα, ενώ στην πραγματικότητα ο σιωπηλός σύντροφος θάβει το θυμό του και πληγώνεται όλο και πιο βαθιά.

Ένα σημάδι αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι κάποιος από τους δυο κρατάει μούτρα. Τά «μούτρα» αποτελούν μια σιωπηρή έκφραση θυμού, με τη σημαντική διαφορά ότι δεν δίνουν καμιά ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος.

Σε μια άνιση σχέση, στην οποία δεν είστε σίγουροι για την αγάπη του συντρόφου σας, μπορεί να προσπαθείτε πάρα πολύ σκληρά να «καταπιείτε» το θυμό σας και να μη διαφωνείτε από φόβο μήπως χάσετε την όποια αγάπη υπάρχει. Εάν καταβάλετε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ελέγξετε το θυμό σας , σίγουρα όχι μόνο θα νιώσετε θλίψη, αλλά, έστω και αν δεν το αντιλαμβάνεστε, θα συμβάλετε στη δυστυχία της σχέσης.

 

Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει, δίνοντάς σας ένα ασφαλές «πεδίο δοκιμής» και έκφρασης των συναισθημάτων του θυμού με κάποιον έξω από τη σχέση , ο οποίος θα καταλάβει ότι παίρνει  μέρος σε ένα δίκαιο παιχνίδι. Τα ζευγάρια πού μέσα από τη συμβουλευτική μαθαίνουν ότι μία διαφωνία δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου ανακαλύπτουν ότι είναι περισσότερο ικανά να εκφράσουν φυσιολογικά το θυμό τους για την υπόλοιπη ζωή τους.