Μαγειρεύουμε με τον Ηλία Μαμαλάκη Σαλάτα Φακής

56

ΥΛΙΚΑ για 5 άτομα

  • 1 1/2 κιλό φακές χοντρές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 20 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και καρφώνουμε  επάνω του τα 20 μοσχοκάρφια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και βράζουμε τις φακές μαζί με το κρεμμύδι και λίγο αλάτι.  Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λειώσουν.  Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα  μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.  Σοτάρουμε ταυτόχρονα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τους κύβους του μήλου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.  Ρίχνουμε μέσα τις φακές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας πιπέρι, λίγο ακόμα αλάτι και το κύμινο.  Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά.  Τέλος ρίχνουμε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο.  Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πρόκειται για μια σαλάτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη,  με ποιοτικές φυτικές πρωτεΐνες, νοστιμιά και μπόλικες βιταμίνες.