Σακχαρώδης Διαβήτης και Αθηροσκλήρωση απο τον Νικόλαο Παπάνα

634

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) συνδέεται στενά με την αθηροσκλήρωση και ευνοεί την ανάπτυξή της. Αυτό ισχύει και για τους δύο τύπους του ΣΔ, αλλά στην πράξη γίνεται πιο έκδηλο στα άτομα με ΣΔ τύπου 2, γιατί σε αυτά πολύ συχνότερα συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου αθηροσκλήρωσης.

Η αυξημένη συχνότητα αθηροσκλήρωσης στο διαβήτη αποδίδεται στα εξής: α) η υπεργλυκαιμία με πολύπλοκους μηχανισμούς διαταράσσει τη λειτουργία των αγγείων, ευνοώντας μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των αλλοιώσεων της αθηροσκλήρωσης στο τοίχωμά τους, β) συχνά συνυπάρχουν αυξημένη χοληστερόλη και άλλες διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, γ) είναι αυξημένη η συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης, δ) συχνά συνυπάρχει παχυσαρκία (στον ΣΔ τύπου 2), ε) ενδέχεται να υπάρχει αυξημένη τάση του αίματος για πήξη, στ) όταν συνυπάρχει κάπνισμα, αυτό είναι πιο βλαβερό στα άτομα με ΣΔ.

Πώς όμως εκδηλώνεται στην καθημερινότητα η αθηροσκλήρωση στο ΣΔ; Οι κυριότερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου), το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια. Η τελευταία, στις χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα. Δυστυχώς, τις εκδηλώσεις αυτές τις συναντούμε, κατά κανόνα, σε νεότερη ηλικία στα άτομα με ΣΔ.  Επίσης, διαπιστώνουμε ότι η δυσμενής εξέλιξή τους είναι πολύ πιο γρήγορη από ό,τι στα άτομα χωρίς ΣΔ.

Για τους λόγους αυτούς, τα άτομα με ΣΔ χρειάζεται να γνωρίζουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και να πραγματοποιούν, με την καθοδήγηση του γιατρού τους, τακτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων που οφείλονται σε αυτήν. Για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης χρειάζονται: ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, διακοπή του καπνίσματος, μείωση της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων του ορού, αντιμετώπιση της υπέρτασης, υγιεινή δίαιτα και, κατά περίπτωση, άλλα μέτρα. Έτσι, μπορούμε να καταφέρουμε ο ΣΔ να μη διαταράξει την ποιότητα της ζωής και να μην ελαττώσει την επιβίωση των ατόμων.