Βλαδίμηρος Κυριακίδης.. θαυμάζει τους γενετιστές και θεωρεί «επένδυση» μόνο την Πρόληψη!

268

Έχει μάθει να ζει με λίγα κια με πολλά και.. με τίποτα!

 

Ξεκινώντας στη Θεσσαλονίκη, έπαιζε για μήνες χωρίς να πληρώνεται ή όταν, στην Αθήνα πια, ζούσε για καιρό σιτιζόμενος με δύο καλαμάκια την ημέρα. Και αργότερα που, έχοντας ήδη διαγράψει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, αναγκάστηκε να πουλήσει την ακίνητη περιουσία του για να εξοφλήσει τα χρέη μιας αποτυχημένης εισπρακτικά θεατρικής παραγωγής. Ήταν εκείνο το χειμώνα που για να ζεσταθεί, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Έφη Μουρίκη, πετούσαν στο τζάκι ό,τι ξύλινο αντικείμενο υπήρχε στο σπίτι.

Από το 1980 δουλεύει στο θέατρο και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους σκηνοθέτες, θιασάρχες, θεατρικά σχήματα και θεατρικούς οργανισμούς. Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στα εξής έργα: ΑΜΛΕΤ ο Β, ΜΠΙΛΛΥ ο ΨΕΥΤΗΣ, ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΗ ΓΑΤΑ, ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ, ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ ΡΕΝΤΙΚΟΛΟΥΣ, ΧΕΙΛΗ ΚΛΕΙΣΤΑ. Στην τηλεόραση συμμετείχε στις εξής τηλεοπτικές σειρές: ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ, ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ, ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ, ΑΝ ΥΠΗΡΧΕΣ ΘΑ ΣΕ ΧΩΡΙΖΑ κ.α
Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες: ΚΛΟΙΟΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ, ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ, ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, SAFE-SEX, NHSOS, ενώ μαζί με την Εφη Μουρίκη έγραψαν το σενάριο και σκηνοθέτησαν την ταινία STRAIGHT STORY.

Λίγο καιρό πριν είχε δηλώσει ότι σκεπτόταν να μεταναστεύσει. Παρέμεινε, ωστόσο, γιατί τα «δύσκολα» είναι αυτά που τον συγκινούν. Για να δώσει τη μάχη του. Η συνεργασία του με τον Alpha και το Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα, δουλειά που τον καλύπτει καλλιτεχνικά ήταν μια παράμετρος

Συνέντευξη στην Εύα Ντελιδάκη

 

 

Αυτή την εποχή που άλλοι δεν έχουν δουλειά, εσείς τρέχετε και δεν φτάνετε!

Αυτή την εποχή είμαι σε πρόβες  για το έργο που θα ανεβάσω «το σώσε» που είναι μια γνωστή παγκοσμίως παράσταση, ενώ ταυτόχρονα  τρέχω για τα  γυρίσματα για της τηλεοπτικής σειράς « Μην αρχίζεις την μουρμούρα»

 

Η κρίση περιορίζει την φαντασία και την δημιουργικότητα?

Το να βρει κάποιος δουλειά είναι άκρως πρακτικό , το να μπορέσει να εμπνευστεί να δημιουργήσει να αποδώσει σ ότι αυτός πιστεύει καλύτερο, βεβαίως υπάρχουν ευκαιρίες και πρέπει να τις κυνηγήσει ή να τις κατασκευάσει ο ίδιος ο άνθρωπος

 

Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν χωρίς λόγο , για πάρα πολλούς λόγους  ή γιατί δεν γίνεται διαφορετικά ? Κάτι σαν μοιραίο?

Όλα αυτά συμβαίνουν. Οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ξεχάσει την καλλιέργεια, την αισθητική, την ευαισθησία  την αντίληψη τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορούμε να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες. Κυρίαρχη πολιτική στάση είναι η χρηματιστηριακή στάση που ζούμε, και  που έχει επιβάλλει στον άνθρωπο να είναι ένα γρανάζι σ ένα μηχανισμό . Να νομίζει  ότι χωρίς χρήμα χωρίς κέρδος δεν υπάρχει.

Κι όμως υπάρχει!
Αυτό που έχει στερέψει μέσα μας είναι η πνευματική  πλευρά του εαυτού μας,  είναι η εκπαίδευση μας για να γίνουμε πιο χρήσιμοι σ αυτή την κοινωνία και όχι  απλώς άνθρωποι που θέλουν τα πάντα τώρα και γρήγορα. Και φυσικά  να μην κουραστούμε και πολύ.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει  είναι ότι τα πολιτικά ρεύματα έχουν καταρρεύσει. Ετσι και αλλιώς αυτή την στιγμή ψάχνουν να βρουν το καινούργιο ρεύμα που θα εξουσιάσει και εμείς είμαστε τα πειραματόζωα.

 

Αυτά όλα τα αντιληφθήκατε από μικρός ή αργήσατε λιγάκι …..

Όλα όσα σας λέω τα έχω υιοθετήσει πολλά χρόνια και γι αυτό η κρίση που ήρθε δεν με ανησυχεί καθόλου . Φυσικά θα κοιτάξω να επιβιώσω αλλά η άλλη κρίση της αντίληψης του πνεύματος με απασχολεί  . Και δεν με νοιάζει αν κάποιοι   μας θεωρούν ρομαντικούς και ξεπερασμένους

Αυτή λοιπόν την στάση την έχω υιοθετήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

 

Ως ηθοποιός και μαζί με τους συναδέλφους σας πιστεύετε ότι σήμερα  προσφέρετε πνευματική κυρίως τροφή στον κόσμο?

Εμείς κυρίως στοχεύουμε στην ψυχαγωγία και την τέρψη του θεατή αλλά και στην εκγύμναση της φαντασίας του . Σίγουρα αν μιλάμε για το θέατρο ένα δίωρο ταξίδι μαζί μας μπορεί να θεραπεύσει  τον θεατή από πολλές αγωνίες που έχει.

Άλλα είδη θεάτρου πολλαπλασιάζουν τα μηνύματα και φαίνεται πιο ουσιαστική η αποστολή μας. Η  τέχνη μπορεί να μετατρέψει τις σκέψεις και να οδηγήσει σε άλλου είδους αντίληψη ώστε ο καθένας να μπορεί εντέλει   να υπερασπιστεί πιο δυναμικά τον εαυτό του και τα δικαιώματά του
Σας προβληματίζει για το τι θα έπρεπε να «δώσετε» στον θεατή , κάθε φορά που αναλαμβάνετε έναν ρόλο?

Βεβαίως και με έχει προβληματίσει και έχω πάρει μέρος σε έργα που έμπαινε ο θεατής σε μεγαλύτερο προβληματισμό  όπως το «κεκλισμένων των θυρών»

Αλλά και στο μέλλον θέλω να κάνω  πράγματα που μπορεί να οδηγήσει τον θεατή στην εξέλιξή του.

Όμως να είστε σίγουρη πως όποιο θέατρο , όποιο  είδος τέχνης και να είναι διαμορφώνει  τον θεατή. Ας είναι μια έκθεση ζωγραφικής , μια συναυλία μια θεατρική παράσταση . Κανείς δεν φεύγει ίδιος! Περνάνε πολλά στο υποσυνείδητο.

 

Όλοι λέμε πάνω απ όλα η υγεία μας αλλά τελικά πόσο το πιστεύουμε

Η διαμόρφωση μιας ολόκληρης λογικής για  τι σημαίνει ζω   , είναι εσφαλμένη .

Απλώς δεν το βάζουμε σαν προτεραιότητα  ενώ η υγεία μας είναι αυτή που θα ρυθμίσει και την ψυχή μας και το νου μας . Ακόμη και ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να σου δημιουργήσει εκνευρισμό και όχι μόνο. Πόσο μάλλον να ξεχάσουμε ουσιαστικά κομμάτια του εαυτού μας και να τα αφήσουμε στο έλεος και όπου βγει.

 

Πολλοί γύρω μας που ασκούν εξουσία σε διάφορους τομείς κινούνται σαν να μην δ εν καταλαβαίνουν την φθορά της ανθρώπινης φύσης. Το διαπιστώνετε αυτό ?

Νομίζω ότι δεν περνάει ούτε στο μπροστά ούτε στο πείσω μέρος του μυαλού τους αυτή η σκέψη. Έχει εισχωρήσει μέσα στον εγκέφαλό τους μόνο η κερδοσκοπία , οι ανάγκες της καθημερινότητας,

 

Άκουσα ότι θαυμάζετε τους γενετιστές! Πως ετσι?

Η ερεύνα έχει εκλείψει . Πιστεύω πάρα πολύ στους γενετιστές που πειραματίζονται για να δώσουν λύσεις  σε αρρώστιες του παρόντος και του μέλλοντος.

Αυτούς θαυμάζω . Όχι τους πολιτικούς.

Αυτοί θα δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της ανθρωπότητας και της ζωής. Αν σταματήσει πχ  η έρευνα  στην δουλειά μου σταματάει και η φαντασία.

 

Ξέρετε για τον διαβήτη?

Ολως περιέργως δεν ξέρω  και δεν έτυχε να ξέρω κάποιο διαβητικό . Θα με ενδιέφερε να μάθω μέσα από το περιοδικό σας  ότι μπορώ περισσότερο.

 

Προσέχετε την διατροφή σας στην καθημερινότητα?

Προσέχω τι τρώω πλέον  . Παλαιοτέρα όχι . Προσπαθώ να αθλούμαι και το κυρίαρχο είναι να σταματήσω να αγχώνομαι. Το άγχος προκαλεί φοβερά προβλήματα υγείας.

Αν μπορέσουμε να αποβάλλουμε το άγχος , να προσέξουμε την διατροφή μας , να γυμναζόμαστε κάθε μέρα ,  θα γλυτώσουμε και από  τον διαβήτη.

 

Έχουν συμβεί γεγονότα δύσκολα στη ζωή σας? Διδαχτήκατε από αυτά?

Το μεγάλο μάθημα που πήρα είναι ότι είμαστε αναλώσιμοι. Και δεν πρέπει  να  νομίζουμε ότι είμαστε Θεοί.   Πρέπει να προσέξουμε τον εαυτό μας για να αποβάλλουμε τα άγχη μας και βέβαια το πρωτεύον σε όλα είναι η Πρόληψη. Πιστεύω ότι όλα μπορούμε να τα προλάβουμε.

 

Έχετε παιδιά?

Μπορεί να μην έχω παιδιά πιστεύω όμως  ότι η επανάσταση θα έρθει από την νεολαία . Την νεολαία πρέπει να γυμνάσουμε σωστά  για να αλλάξουν τα πράγματα  σε βάθος χρόνου.

Πιστεύω ότι σήμερα σ αυτές τις δομές της κοινωνίας τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν πιο δυστυχισμένα απ ότι εμείς.

Όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο αν  στοχεύσουμε στην εκπαίδευση να τα ενημερώσουμε τι σημαίνει έρευνα , προληπτική ιατρική , πείραμα , εξέλιξη, ψυχολογία  Δυστυχώς το ίδιο το κράτος έπρεπε να σκύψει σ όλα αυτά. Αλλά ……

 

Γνωρίζω πολλά νέα παιδιά με απίστευτο προβληματισμό και με διάθεση για δημιουργία.

Φταίμε και εμεις. Ενώ μπορούμε να κάνουμε μόδα τον Σκαλκώτα, κάνουμε  τον Ρουβά.

 

Η σειρά με την «μουρμούρα»  γιατί άγγιξε τόσο πολύ? .

Είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου και γεγονότα που συμβαίνουν στην πραγματικότητα αλλά  με χιούμορ Επίσης σε όλα τα ζευγάρια της σειράς υπάρχει έρωτας.

 

Κάτι θέλετε να πείτε μ αυτό για τις σχέσεις?

Βεβαίως . Δεν πρέπει τα ζευγάρια να χάσουν το χιούμορ τους. Να   καταλάβουμε ότι αυτή η υπαρξιακή μας γελοιότητα κρύβει πολύ χιούμορ και κάθε διαφωνία κρύβει πολύ χιούμορ μέσα της.

 

Είχατε επισκεφθεί κάποτε ψυχίατρο διάβασα κάπου….

Ναι αλλά δεν ήταν επι προσωπικού αλλά για τις ανάγκες του έργου ¨Η φωλια του Κουκου»

Έπρεπε να κάνω μια ψυχανάλυση πάνω στους χαρακτήρες  . Όταν του είπα του γιατρού να πάω να δω πραγματικά ψυχικά ασθενείς να καταλάβω λίγο την προσωπικότητα τους, μου είπε όχι γιατί θα τρομάξεις . Άλλο η τέχνη άλλο η πραγματικότητα! Και είχε δίκιο.

 

Τι κάνετε τελικά για να νοιώθετε και να είστε υγιής?

Προσπαθώ να καταλάβω όλα τα «κομμάτια» μου για να μην αγχώνομαι

Πιστεύω ότι αν αλλάξει η αντίληψη και η αισθητική μας ώστε να μην φωνάζουμε μόνο όταν « πονάει η τσέπη μας», τότε θα γυμνάσουμε το «μέσα» μας  και θα είμαστε πιο ανθεκτικοί και πιο ευέλικτοι!

Έχω έρθει πολλές φορές σε δύσκολη θέση και υπεραμύνομαι τα ίδια.

Έχω ζήσει και με πολλά και με λίγα και με τίποτα!