Ανοσοθεραπεία

1144
Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει τα τελευταία χρόνια “επανάσταση” στη θεραπεία του καρκίνου. Βασικό πλεονέκτημά της είναι ο τρόπος δράσης της: αντί να επιτίθεται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα (και μαζί με αυτά και στα υγιή) “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα και να τα σκοτώνει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ανοσοθεραπείας σε σχέση με τη χημειοθεραπεία;

Αποτελεί  μια πολλά υποσχόμενη, νέα στρατηγική θεραπείας του καρκίνου. Σε αντίθεση με την κλασική χημειοθεραπεία, τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα δεν επιτίθενται απ’ ευθείας στα καρκινικά κύτταρα και αναπόφευκτα και στα υγιή κύτταρα. Λόγω του διαφορετικού μηχανισμού δράσης της, η ανοσοθεραπεία δεν έχει τις παρενέργειες της κλασικής χημειοθεραπείας, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και με “μνήμη”. Τα διεγερμένα λευκοκύτταρα μπορούν, δηλαδή, να αναγνωρίζουν και να εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα και σε περίπτωση μελλοντικής εμφάνισής τους.

Έχει μειονεκτήματα; Ποια είναι αυτά;

Αν και δεν έχουν τις συνήθεις, κλασικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, με την υπερβολική διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν, μπορούν να προκαλέσουν αυτοάνοσες εκδηλώσεις από σχεδόν όλα τα συστήματα και όργανα του ασθενή: πνευμονίτιδα, θυρεοειδίτιδα και άλλες ενδοκρινοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, κολίτιδα, νευρίτιδα, δερματίτιδα κ.ά.

Καθώς ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενή, απαιτείται μεγάλη εμπειρία από τον ογκολόγο και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, ώστε να αναγνωρίζεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται με επιτυχία κάθε τοξικότητα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του ασθενή, αλλά και χωρίς να διακόπτεται χωρίς σοβαρό λόγο μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία.

Θα μπορούσε η ανοσοθεραπεία να αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία;

Παρά το μεγάλο ενθουσιασμό σχετικά με την ανοσοθεραπεία, αυτή δεν έχει αντικαταστήσει πλήρως τη χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία, αλλά και άλλες στρατηγικές θεραπείας του καρκίνου, όπως η χειρουργική αφαίρεση, οι διάφορες μορφές ακτινοθεραπείας, οι στοχεύουσες θεραπείες κ.ά. συνεχίζουν να αποτελούν πολύτιμα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Το ποια είναι η ενδεδειγμένη κάθε φορά θεραπεία, εξαρτάται από το είδος, το στάδιο, την εντόπιση και τη μοριακή ανάλυση του όγκου, αλλά και από τον ίδιο τον ασθενή, τη φυσική  κατάστασή του, τις συνοσηρότητές του (δηλαδή άλλες συνοδές παθήσεις που πιθανώς να έχει).

Η προσέγγιση κάθε ασθενή θα πρέπει να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, σε ποιους άλλους καρκίνους χρησιμοποιείται η ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία ξεκίνησε από τον καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα, δύο πολύ δύσκολες, ως προς τη θεραπεία τους, μορφές καρκίνου και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ήδη εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου, όπως του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών, του δέρματος κ.ά. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες και για όλες τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του πεπτικού συστήματος κ.λπ.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι α) η ανοσοθεραπεία έχει τοξικότητα και μάλιστα σημαντική και β) είναι αποτελεσματική σε ένα μέρος μόνο και όχι σε όλους τους ασθενείς.

Αποτελεί ευθύνη του ογκολόγου να αναγνωρίζει τους ασθενείς που είναι κατάλληλοι για ανοσοθεραπεία, εκείνους που ωφελούνται και τέλος, εκείνους που επιβαρύνονται από την ανοσοθεραπεία και θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλες μορφές θεραπείας. Οι αποφάσεις θα πρέπει να εξατομικεύονται, γιατί κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν υπάρχουν κοινές λύσεις για όλους.

Διαβάστε επίσης To χρόνιο στρες προκαλεί παχυσαρκία και διαβήτη

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!