Άτομο με διαβήτη – Η σημασία του εμβολιασμού

244
Άτομο με διαβήτη

Για μια σειρά από λόγους, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση λοιμώξεων. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πολλών επικίνδυνων (και δυνητικά θανατηφόρων για το άτομο με διαβήτη) λοιμώξεων είναι ο εμβολιασμός. Ποια εμβόλια θα πρέπει να κάνει το άτομο με διαβήτη και πότε;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνδρομο με ετερογενές και πολυπαραγοντικό υπόστρωμα, η κύρια μεταβολική έκφραση του οποίου είναι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συνδέεται δε με τη δυνητική δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και με την εμφάνιση αρκετών επιπλοκών στην υγεία του διαβητικού ατόμου.

Μεταξύ των επιπλοκών αυτών, είναι και η αυξημένη ευπάθεια σε μια πλειάδα λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, των χοληφόρων και του δέρματος. H ευπάθεια αυτή στις λοιμώξεις σχετίζεται τόσο με τη συχνότερη εμφάνιση, όσο και με τη βαρύτερη πορεία που συνήθως αυτές έχουν στα άτομα με διαβήτη, σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι αιτίες της ευαλωτότητας των διαβητικών στις λοιμώξεις είναι πολλές, με κυριότερη τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλες αιτίες είναι η προκαλούμενη από το σακχαρώδη διαβήτη αγγειοπάθεια, νευροπάθεια και η διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς επίσης και το ευνοϊκό, για την ανάπτυξη συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, υπεργλυκαιμικό περιβάλλον στο ανθρώπινο σώμα.

Όπως και για κάθε άλλο νόσημα, έτσι και για τις λοιμώξεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τις λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Οι εμβολιασμοί έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν πραγματοποιούνται σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με διαβήτη. Σε όλα λοιπόν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη συστήνεται:

ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός μετά την ηλικία των 6 μηνών:
– ειδικά και μόνο για τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου (με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων).

εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου:
– απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός τόσο με το 13-δύναμο συζευγμένο εμβόλιο (PCV13) όσο και με το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23), καθώς τα άτομα με διαβήτη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη.

– το σχήμα χορήγησης του κάθε εμβολίου εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου (ξεκινώντας ήδη από τη βρεφική ηλικία για το PSV13 και από την ηλικία των 2 ετών για το PPSV23), καθώς και από το ιστορικό χορήγησης ή μη κάποιου εκ των δύο αυτών εμβολίων στο παρελθόν.

εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β, εάν δεν έχει τελεστεί προηγουμένως.
εμβολιασμός έναντι του τετάνου της διφθερίτιδας και του κοκκύτη, του έρπητα ζωστήρα, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, της ανεμευλογιάς και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων με βάση τις συστάσεις που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.
Τέλος, τονίζεται ότι η εμβολιαστική κατάσταση του ατόμου με διαβήτη θα πρέπει να εκτιμάται από το θεράποντα ιατρό κατά τη διάγνωση της νόσου, προκειμένου να καταρτιστεί εγκαίρως και με σαφήνεια το εξατομικευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού του ατόμου.

Διαβάστε επίσης / Η σημασία του εμβολιασμού

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!