Καλοκαίρι: Προσοχή στα πόδια σας

94
Καλοκαίρι

Καλοκαίρι; Από μικροί στο σχολείο ανυπομονούσαμε να έρθει ο Ιούνης. Ποθούσαμε το ωραίο καλοκαίρι! Σκεφτόμαστε και τότε και τώρα, ότι είναι η εποχή που ένας κύκλος κλείνει και ανοίγει ένας άλλος, όπου θα χαιρόμαστε τους τρεις μεγάλους ποιητές, «τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα», όπως τους περιγράφει ο Καβάφης.

Κάποιες φορές, όμως, δεν ξέρουμε να φυλάξουμε τον εαυτό μας και θλιβόμαστε. Τότε, η ευτυχία που μας προσφέρεται απλόχερα από τον ήλιο, τη θάλασσα και την ανεμελιά, αντικαθίσταται από θλίψη και απόγνωση.

Ο λόγος για τα πόδια μας. Είναι πολύ σημαντικό το καλοκαίρι να προλάβουμε κάποια βλάβη, δηλαδή τραυματισμό ή έγκαυμα, που μπορεί να μας βάλουν σε περιπέτειες.

Δυστυχώς, είναι προβλήματα και καταστάσεις που δεν είναι δύσκολο να εμφανιστούν. Τα προκαλεί ο ήλιος που κάνει την άμμο να καίει, ιδίως το μεσημέρι. Τα προκαλεί ακόμη κι η θάλασσα με τις κοφτερές πέτρες και τα κρυμμένα αιχμηρά αντικείμενα στο βυθό, ακόμη και το βουνό που μας προσκαλεί να το περπατήσουμε προσφέροντάς μας δροσιά και γαλήνη.

Τι πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας για να προφυλάξουμε τα πόδια μας; Να φοράμε πάντα υποδήματα π.χ. σαγιονάρες στην παραλία, στη θάλασσα, ακόμα και μέσα στο εξοχικό. Τα άτομα με διαβήτη που συνοδεύεται με νευροπάθεια δεν μπορούν να αισθανθούν τον πόνο. Έτσι, κάθε τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Aν δεν περπατάμε «ξυπόλυτοι» θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς από αιχμηρά αντικείμενα και τα γδαρσίματα από τις «ανώμαλες» επιφάνειες και τα εγκαύματα από την άμμο.

Τι είδους παπούτσια πρέπει να φοράμε; Απλά, μαλακά, άνετα, με ενισχυμένο πάτο. Για όσους θέλουν την πεζοπορία στο βουνό απαιτείται μεγάλη προσοχή στο παπούτσι που θα επιλέξουν. Δεν πρέπει να υπάρχει σημείο που να είναι σκληρό και να «ενοχλεί» το πόδι μας και ο πάτος του παπουτσιού πρέπει να είναι ενισχυμένος και μαλακός. Καλό είναι, επίσης, να φοράμε χοντρές κάλτσες που προλαμβάνουν τους τραυματισμούς.

Καλό είναι να προφυλάσσουμε τα πόδια μας και από τον ήλιο, ιδίως το πάνω μέρος του ποδιού και τις κνήμες, όπως και όλο το υπόλοιπο σώμα μας, με αντηλιακές κρέμες.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και στις διάφορες περιοχές (camps), όπου το βράδυ ανάβονται φωτιές. Δεν περπατάμε ξυπόλητοι, ιδίως σε μέρη όπου μπορεί να υπάρχουν «αποκαΐδια», κάρβουνα κ.λπ.

Στο ερώτημα αν τα πόδια μας χρειάζονται ενυδάτωση, η απάντηση είναι «αναμφίβολα, ΝΑΙ»- πάντα όμως σε συνεννόηση με το γιατρό για το ποια αλοιφή θα χρησιμοποιηθεί. Προσοχή όμως! Δεν χρησιμοποιούμε αλοιφή ανάμεσα στα δάκτυλα, προς αποφυγή μυκητιάσεων.

Και κάτι τελευταίο. Όταν ξεκουραζόμαστε το βράδυ, θα βοηθήσει το να βάλουμε τα πόδια μας κάπου ψηλά.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείπουμε κάθε βράδυ να ελέγχουμε τα πόδια μας (πέλματα) για πιθανούς τραυματισμούς ή αλλαγή χρώματος (προς το σκούρο κόκκινο – μπλε ή ακόμα και απλή κοκκινίλα). Αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με το γιατρό μας.

Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε τις καλές αναμνήσεις από τη θάλασσα, τον ήλιο, τη δροσιά του βουνού και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Φροντίζοντας να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα πόδια μας που θα θολώνει αυτές τις καλές αναμνήσεις.

Διαβάστε επίσης / «Κομπούχα (Kombucha)» Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!