ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – “Κλειδί” η έγκαιρη διάγνωση

237

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός καρκίνος του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός σε άτομα άνω των 50 ετών. Τα τελευταία 20 χρόνια, η συχνότητα του καρκίνου του δέρματος έχει πολλαπλασιαστεί, το ίδιο και η εμφάνισή του σε μικρότερες ηλικίες. Ποιοι παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτήν την αύξηση;

Kάθε χρόνο, οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του εντέρου και του πνεύμονα μαζί.

Η έκθεση στη φυσική ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία (ήλιος, λάμπες μαυρίσματος) και η αυξημένη διαλείπουσα έκθεση στον ήλιο (απότομη και έντονη έκθεση τις πρώτες μέρες των διακοπών), τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία και σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής, είναι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού και βασικοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος και κακοήθους μελανώματος.

Μόλις πέντε εγκαύματα στην παιδική ηλικία, διπλασιάζουν την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, την ώρα που η χρήση τεχνητού μαυρίσματος οκταπλασιάζει τον σχετικό κίνδυνο. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει υπολογιστεί ότι το solarium προκαλεί κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, περί τις 400.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος!

Φωτότυπος

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα έχουν επίσης τα άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγονται εύκολα, τα άτομα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο λόγω του επαγγέλματός τους (π.χ. αγρότες, γεωργοί, ψαράδες), τα άτομα που έχουν στο σώμα τους περισσότερους από 50 σπίλους (ελιές), άτυπους σπίλους ή σπίλους μεγάλου μεγέθους, αλλά και τα άτομα με γενετική προδιάθεση και οικογενειακό ιστορικό. Τέλος, οι ασθενείς που επιβίωσαν από μελάνωμα έχουν 9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να επανεμφανίσουν μελάνωμα.

Πρόληψη

Εφόσον η έκθεση στο υπεριώδες φως αποτελεί τον πλέον προβλέψιμο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συμβουλεύει την πλήρη αποφυγή του solarium. Συστήνει, επίσης, την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες υπεριώδους φωτός από τον ήλιο, με τη χρήση προστατευτικών ενδυμάτων και την εφαρμογή ευρέος φάσματος αντηλιακού, ανθεκτικού στο νερό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται επισταμένως, αφού τα σοβαρά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας σχετίζονται με την εμφάνιση μελανώματος.

Διάγνωση

Εκτός από την κλινική εξέταση από δερματολόγο, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος θα πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση των σπίλων τους κάθε μήνα.

Η ψηφιακή ολόσωμη φωτογράφηση συμβάλλει στην καλύτερη παρακολούθηση των σπίλων, καθώς μας δείχνει τι θα πρέπει να τσεκάρουμε από “το δάσος των σπίλων”.

Η δερματοσκόπηση είναι μια εξέταση που δείχνει τη βαθύτερη μορφολογία των σπίλων, ενώ αν κριθεί αναγκαίο από το θεράποντα ιατρό για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του καρκίνου, μπορεί να ζητηθεί βιοψία (ιστολογική εξέταση).

Προειδοποιητικά σημεία δερματικού καρκίνου αποτελούν οι μεταβολές στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα ενός σπίλου (ελιάς), οι μεταβολές στην μορφή μιας προϋπάρχουσας δερματικής αλλοίωσης ή η ανάπτυξη μιας νέας, η εμφάνιση μιας πληγής που δεν επουλώνεται. Αν παρατηρήσετε στο δέρμα σας ένα καινούργιο σημάδι, διαφορετικό, μια δερματική βλάβη που μεταβάλλεται, έχει κνησμό ή αιμορραγεί, κλείστε άμεσα ραντεβού με το γιατρό σας.

Με έγκαιρη διάγνωση, ο καρκίνος του δέρματος θεραπεύεται γρήγορα και εύκολα, σε ποσοστό που φτάνει το 90%.

Η εκστρατεία SUNFILOS

Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène, διοργάνωσαν την καθιερωμένη εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος, με δωρεάν εξέταση των ενδιαφερομένων και παροχή συμβουλών από εθελοντές δερματολόγους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 5.000 ενδιαφερόμενοι εξετάζονται εντελώς δωρεάν, ενώ φέτος, στο πλαίσιο της εκστρατείας, ειδική ομάδα δερματολόγων επισκέφθηκε τρία ελληνικά νησιά, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους τους.