Μπορούμε να προλάβουμε την περιφερική νευροπάθεια στο ΣΔ;

2199
νευροπάθεια

Η περιφερική νευροπάθεια ανήκει στις πιο συχνές χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία πληγών και άλλων επιπλοκών στο πόδι. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στα πόδια. Αν λοιπόν την προλάβουμε και την αποφύγουμε, μειώνουμε πολύ σημαντικά τον κίνδυνο διαβητικού ποδιού, καθώς και τον κίνδυνο πόνου.

Πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Την περιφερική νευροπάθεια μπορούμε κυρίως να προλάβουμε με τα μέτρα που σύντομα αναφέρονται παρακάτω. Η πρόληψή της δεν είναι ακόμα απόλυτα ικανοποιητική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ικανή πρόοδος:

1) Το κύριο μέτρο είναι η σχολαστική και σταθερή ρύθμιση της γλυκόζης. Αυτή όμως, είναι κυρίως αποτελεσματική στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και πολύ λιγότερο στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τονίζεται πάντως ότι, εκτός από τη χαμηλή γλυκόζη και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, χρειάζεται αποφυγή τόσο των υπογλυκαιμιών, όσο και των μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές του σακχάρου. Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η ανάπτυξη της νευροπάθειας μειώνεται με τη χρήση της μετφορμίνης συγκριτικά με τη χρήση σουλφονουλυριών και/ή ινσουλίνης.

2) Σημαντικό μέτρο είναι η αντιμετώπιση των αυξημένων λιπιδίων του αίματος.

3) Θέση έχει και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

4) Ωφέλιμη είναι και η διακοπή του κ απνίσματος.

5) Μπορεί να συμβάλει και η αποφυγή έκθεσης σε επιπλέον παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς ανήκουν η κατάχρηση αλκοόλ κ.ά.

6) Η αντιοξειδωτική ουσία Α-λιποϊκό οξύ (η οποία ευτυχώς πλέον υπάρχει και στη χώρα μας) συμβάλλει στην προσπάθεια να μειωθεί η βλάβη των νεύρων. Πράγματι, σε ασθενείς με ήπιου βαθμού περιφερική νευροπάθεια, το Α-λιποϊκό οξύ μειώνει σημαντικά την επιδείνωσή της και μπορεί ακόμη να πετύχει την υποχώρησή της σε μερικές περιπτώσεις. Το στοίχημα είναι, ένα βήμα νωρίτερα, κατά πόσο μπορεί να προλάβει την περιφερική νευροπάθεια: Υπάρχουν επ’ αυτού ενδείξεις επιτυχίας.

Διαβάστε επίσης / Σακχαρώδης Διαβήτης και Λοιμώξεις

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!