Νέα δεδομένα για τη ΣκΠ

376
ΣκΠ

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ), υπήρξε σχεδόν η μοναδική νόσος με την ανάπτυξη θεραπευτικών παραγόντων ικανών να στοχεύσουν σε μια χαρακτηριστική πτυχή της παθογένειας της νόσου (δηλαδή την απορύθμιση της επίκτητης ανοσίας).

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 15 θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ), διαφορετικές ως προς το μηχανισμό δράσης, τον τρόπο χορήγησης, το πλάνο παρακολούθησης και το προφίλ των ανεπιθύμητων ενεργειών. Έτσι, η επιλογή μιας από αυτές για τη θεραπεία του κάθε ασθενούς ξεχωριστά αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη παράγοντες της νόσου αλλά και παράγοντες του ασθενούς, όπως ο τρόπος ζωής, η συννοσηρότητα κ.ο.κ.

Επανάσταση στη θεραπευτική της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και στην ιατρική κοινότητα αποτέλεσε η έγκριση από το FDA των ΗΠΑ αλλά και του EMA της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρυθμιστικές αρχές για την έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων), η κυκλοφορία για πρώτη φορά ενός μονοκλωνικού αντισώματος για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθώς προϊούσας μορφής πολλαπλής σκλήρυνσης, μιας ιδιαίτερης μορφής της ασθένειας, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική εξέλιξη της αναπηρίας από την αρχή της εμφάνισης των νευρολογικών συμπτωμάτων του ασθενούς. Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα ocrelizumab. Το ocrelizumab είναι ένα ανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα στοχευμένα έναντι του επιτόπου CD20 των Β λεμφοκυττάρων χορηγούμενο ενδοφλεβίως κάθε 6 μήνες. Έχει λάβει επίσης ένδειξη και για την πιο συχνή μορφή της νόσου, δηλαδή την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, αρκεί ο ασθενής να εμφανίζει κλινική ή απεικονιστική ενεργότητα εντός των προηγούμενων 2 ετών. Αναμένεται συντόμως η κυκλοφορία του και στη χώρα μας.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ ένα νέο φάρμακο, για την αντιμετώπιση των ασθενών με κλινικά μεμωνομένο σύνδρομο, που από πολλούς νευρολόγους θεωρείται αρχικό στάδιο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, με ενεργό υποτροπιάζουσα μορφή. Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι έλαβε έγκριση και για την ενεργό δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Η έγκριση ενός φαρμακευτικού σκεύασματος για αυτή τη μορφή της νόσου αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στο θεραπευτικό οπλοστάσιο έναντι της ΠΣ. Το φάρμακο αυτό είναι η σιπονιμόδη. Η σιπονιμόδη είναι ένας από του στόματος εκλεκτικός τροποποιητής των υποτύπων ένα και πέντε (S1P1 και S1P5) του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1 (S1P). Στα τέλη του 2019 αναμένεται η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της σιπονιμόδης από το FDA των ΗΠΑ, έλαβε έγκριση για κυκλοφορία στην Αμερική ακόμη ένα φάρμακο για τις υποτροπιάζουσες μορφές, αλλά και για την ενεργό δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή – έτσι σήμερα είναι διαθέσιμες δύο θεραπείες από του στόματος για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Να σημειωθεί ότι η μορφή αυτή μπορεί να ακολουθήσει την αρχική υποτροπιάζουσα μορφή και χαρακτηρίζεται από προοδευτική εξέλιξη και μη αναστρέψιμη συσσώρευση αναπηρίας, η οποία επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πρόκειται για την κλαδριβίνη, που έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την κυκλοφορία του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται και στη χώρα μας.

Το θεραπευτικό τοπίο στην αντιμετώπιση των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αλλάζει συνεχώς, καθώς αναπτύσσεται η έρευνα και εμπλουτίζεται η γνώση μας γύρω από αυτή την τόσο ιδιαίτερη νόσο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Διαβάστε επίσης / Εβδομαδιαία ινσουλίνη. Πόσο κοντά είμαστε;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!