Εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων – Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου

255
ανθρωπίνων θηλωμάτων
Χάρη στη γενίκευση του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η Αυστραλία θα γίνει εντός των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θα καταφέρει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Το HPV είναι ιός, ο οποίος εγκαθίσταται στα κύτταρα του επιθηλίου, κυρίως στον τράχηλο, το αιδοίο, τον πρωκτό και τον οροφάρυγγα.  Προκαλεί αλλοιώσεις των κυττάρων, οι οποίες μετά από ένα χρονικό διάστημα εξελίσσονται σε καρκίνο.Πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία είναι τα δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να ελαττώσουν τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου.

Υπάρχουν 150 τύποι ιού του HPV. Οι επικίνδυνοι τύποι του ιού ωστόσο είναι οι 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58. Ο ιός των κονδυλωμάτων μεταδίδεται,  ως επί το πλείστον, με τη σεξουαλική επαφή. Σε άτομα που έχουν εξασθενημένο αμυντικό σύστημα, η ενεργοποίηση του ιού είναι πιο γρήγορη – το ίδιο ισχύει και με την ανάπτυξη καρκίνου. Οι τύποι 6 και 11 του ιού προκαλούν τα κοινά κονδυλώματα.

Ο μόνος τρόπος πρόληψης, εκτός της χρησιμοποιήσεως προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή (που δεν προστατεύει πλήρως), είναι το εμβόλιο. Στην αγορά κυκλοφορούν δύο εμβόλια: το τετραδύναμο, που καλύπτει τους τύπους 6, 11, 16, 18 και το εννεαδύναμο που καλύπτει τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού.

Πότε  πρέπει να γίνεται το εμβόλιο;

Σε όλα τα κορίτσια από 10 -26 ετών, αλλά και στα αγόρια. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε αμφότερα τα φύλα και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν το εμβόλιο έχει γίνει πριν την ηλικία των 15 ετών, δύο δόσεις είναι αρκετές που να απέχουν όμως 6 μήνες τουλάχιστον και λιγότερες από 12 μήνες μεταξύ τους. Αν η δεύτερη δόση του εμβολίου έχει γίνει πριν τους 5 μήνες από την πρώτη, τότε χρειάζεται και τρίτη δόση που θα πρέπει να γίνει 6 μήνες μετά την πρώτη.

Αν το εμβόλιο  έχει γίνει μετά την ηλικία των 15 ετών, χρειάζονται 3 δόσεις και πρέπει να γίνουν όλες μέσα σε διάστημα έξι μηνών: η πρώτη, σε 2 μήνες η δεύτερη και σε 6 μήνες από την πρώτη, η τρίτη δόση.

Δεν χρειάζεται να γίνει εξέταση HPV πριν το εμβόλιο. Και θετική να είναι η εξέταση, το εμβόλιο πρέπει να γίνει, ώστε το κορίτσι/η γυναίκα να προφυλαχτεί από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού. Το ίδιο ισχύει και με το παθολογικό Παπ τεστ. Και πάλι η γυναίκα θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο.

Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται κατά την εγκυμοσύνη. Αν ωστόσο χορηγηθεί σε κάποια γυναίκα κατά λάθος ενώ είναι έγκυος, δεν χρειάζεται να γίνει διακοπή της κύησης. Οι υπόλοιπες δόσεις μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της λοχείας. Ο θηλασμός επιτρέπεται κατά τη χορήγηση του εμβολίου, ενώ ο εμβολιασμός δεν  έχει καμία επίδραση στο νεογνό.

Πριν κάνουμε το εμβόλιο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε αλλεργίες, ειδικά στους μύκητες ή σε άλλα εμβόλια. Το 9δυναμο εμβόλιο προκαλεί μικρό πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, η οποία υποχωρεί γρήγορα. Αν έχουμε πυρετό, καλό είναι να μην κάνουμε το εμβόλιο.

Όταν γίνει το εμβόλιο, το κορίτσι/γυναίκα πρέπει να παρακολουθηθεί για 15 λεπτά για πιθανότητα λιποθυμίας. Στην Ελλάδα, το εμβόλιο συνταγογραφείται για όλα τα κορίτσια, μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Δεν υπάρχει ανάγκη – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – για αναμνηστική δόση του εμβολίου. Μετά από πολλά χρόνια χορηγήσεως του εμβολίου δεν έχει συνδεθεί με αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.  Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 70.000.000 δόσεις του εμβολίου, χωρίς να παρατηρηθούν σοβαρές επιπλοκές.

Συζητήστε το με τον Παιδίατρο ή το Γυναικολόγο σας. Το εμβόλιο σώζει ζωές.

Διαβάστε επίσης / Εβδομαδιαία ινσουλίνη. Πόσο κοντά είμαστε;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!