Ο Διαβήτης και τα μάτια των παιδιών μας!

172

Ο διαβήτης είναι μια ύπουλη νόσος, η οποία οφείλεται σε μια ανεπάρκεια του παγκρέατος να παράξει ινσουλίνη προκειμένου να αντιμετωπίσει σωστά τη ρύθμιση του σακχάρου στον οργανισμό μας

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη. Ο ινσουλνοεξαρτώμενος τύπου 1 στα παιδιά και στις νεότερες ηλικίες, καθώς και ο μη-ινσουλινοεξαρτώμενος τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και οι δύο τύποι μπορουν να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια.

 

Η διαβητική νόσος του ματιού οδηγεί σε καταστροφή του ιστού του ματιού και απώλεια της οράσεως.

Περιλαμβάνει:

  1. Την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία οφείλεται σε κακή ποιότητα των αγγείων, διαρροή από τα τοιχώματά τους και αποφράξεις. Μπορεί έτσι ο διαβήτης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην ωχρά, με αποτέλεσμα να χάσουμε κεντρική όραση.
  2. Οι αποφράξεις των αγγείων προκαλούν μειωμένη οξυγόνωση στο μάτι μας, που οδηγεί σε δημιουργία νέων αγγείων προκειμένου να φτάσει πιο πολύ οξυγόνο στους ιστούς. Δυστυχώς  τα αγγεία αυτά διεισδύουν άναρχα και καταστρέφουν τους ιστούς, αιμορραγούν, ή και διεισδύουν στην περιοχή αποχέτευσης του υγρού που κυκλοφορεί στο μάτι με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η ενδοφθάλμια πίεση και να μας κάνουν γλαύκωμα, μία νόσο που οδηγεί σε σοβαρή μείωση της όρασης.
  3. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο διαβήτης προάγει και την εμφάνιση και εξέλιξη του  καταρράκτη, μία νόσο που θολώνει τον φακό του ματιού μας.

 

Καθώς  ο διαβήτης είναι μια υφέρπουσα νόσος, η οποία απαιτεί μια προσεγμένη στάση ζωής, είναι πάρα πολύ σημαντικό τα διαβητικά παιδιά, να μην αμελούν, διότι τα προβλήματα που θα δώσει ο διαβήτης τα δίνει πολύ ύπουλα μετά από χρόνια, καταστρέφοντας την ποιότητα ζωής τους.

 

Μόλις γίνει η διάγνωση του διαβήτη, οι γονείς πρέπει άμεσα να φέρουν τα παιδιά στον οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική εξέταση.

Στην συνέχεια θα πρέπει να ελέγχονται μία φορά το χρόνο. Εάν εμφανιστούν προβλήματα, με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα που έχει η ιατρική επιστήμη, μπορεί αυτές οι εξετάσεις να γίνουν και πιο συχνές.

Εάν η οφθαλμική ασθένεια του διαβήτη προχωρήσει μπορεί να χρειαστούν και χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αποκαταστήσουμε την όραση ή να περισώσουμε ότι έχει απομείνει.

 

Η πρώιμη διάγνωση, σωστή παρακολούθηση και θεραπεία είναι βασικές αρετές που θα πρέπει να έχει ο διαβητικός ασθενής προκειμένου να μην έχει ποτέ προβλήματα και να κρατήσει μια καλή ποιότητα ζωής.