O Διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις..

82
Διαβήτης
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση, που συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα, είτε δεν μπορεί να παράγει ικανοποιητική ποσότητα ινσουλίνης, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για την είσοδο της γλυκόζης  μέσα στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια, απαραίτητη για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός στη ζωή.Το άτομο που έχει διαβήτη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανονικά τη γλυκόζη του για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα η γλυκόζη του να παραμείνει και να κυκλοφορεί στο αίμα του. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπεργλυκαιμία και χαρακτηρίζει το Σακχαρώδη Διαβήτη. Εάν η υπεργλυκαιμία δεν αντιμετωπιστεί, τότε  μπορεί μετά από χρόνια να οδηγήσει στις σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη , από τα μάτια, τους νεφρούς, τα πόδια, την καρδιά.Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι του διαβήτη:

  • Τύπος 1
  • Τύπος 2
  • Διαβήτης της εγκυμοσύνης

Ο τύπος 1 προκαλείται από την καταστροφή των β- κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη.

Ο τύπος 2, που είναι και ο συχνότερος τύπος του διαβήτη – αφορά το 80-90% των περιπτώσεων – ξεκινά από μία αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει αποδοτικά την ινσουλίνη που παράγει. Αυτό ονομάζεται ¨αντίσταση¨ του οργανισμού στην ινσουλίνη και οδηγεί σε αντιρροπιστική υπερπαραγωγή ινσουλίνης, προκειμένου να ξεπεράσει ο οργανισμός το πρόβλημα της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τελικά όμως σε αρκετές περιπτώσεις το πάγκρεας δεν μπορεί να αντιρροπήσει ικανοποιητικά την κατάσταση, για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι τελικά εμφανίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.

Ο διαβήτης της κύησης αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή διαβήτη, η οποία εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό συνήθως υποχωρεί αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει.

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με υψηλό ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος για όλα τα κράτη του κόσμου. Δυστυχώς παρά τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις ένα ποσοστό περίπου 8,3%  του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων, που αντιστοιχεί σε 382 εκατομμύρια άτομα, έχουν διαβήτη και τα επόμενα 25 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 590 εκατομμύρια, που σημαίνει μία αύξηση κατά 55%. Επί πλέον 175 εκατομμύρια άτομα παραμένουν αδιάγνωστα, εξ αιτίας κυρίως της ήπιας συμπτωματολογίας και της ύπουλης διαδρομής, που μπορεί να έχει ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, κατά τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του. Η μη έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η καθυστέρηση της διάγνωσης του,για πολλά χρόνια, μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο της εμφάνισης επιπλοκών κατά τα αρχικά στάδια της επίσημης διάγνωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει φυσικά, γιατί ο διαβήτης προϋπήρχε για αρκετό διάστημα ριν από τη διάγνωσή του.

Παλαιότερα πολλοί πίστευαν, ότι ο διαβήτης είναι μία πάθηση που αφορά κυρίως πληθυσμούς με υψηλά εισοδήματα, αλλά από ότι φαίνεται ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις. Μάλιστα το 80% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι άτομα που ανήκουν σε χαμηλά και μέσα εισοδήματα.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα που έχει αφιερωθεί στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Την ημέρα αυτή δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου έχουν σκοπό να μεταφέρουν το μήνυμα  και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και τους φορείς σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Η 14η Νοεμβρίου είναι μία σημαντική ημέρα και επιλέχθηκε γιατί ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο Frederick Banting, που ανακάλυψε μαζί με τον Charles Best  το 1922 την ινσουλίνη. Η ημέρα αυτή έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ο ¨μπλε κύκλος¨ αποτελεί το επίσημο λογότυπο του διαβήτη παγκοσμίως. Περισσότερα από 160 κράτη με επιστημονικούς φορείς και συλλόγους ατόμων με διαβήτη συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Τα μηνύματα που θέλει να δώσει ο IDF (Διεθνής Ομοσπονδία του Διαβήτη, International Federation of Diabetes) το 2015 είναι τα παρακάτω:

  1. Δράσε για να αλλάξεις τη ζωή σου σήμερα.

Αυτό το μήνυμα επικεντρώνεται στη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής.

  1. Δράσε για να αλλάξεις κόσμο αύριο.

Αυτό το μήνυμα επικεντρώνεται στη δυνατότητα πρόσβασης από όλους τους λαούς στην υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και δεν είμαστε σε θέση να πούμε, ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε οριστικά το διαβήτη, εν τούτοις το θεραπευτικό οπλοστάσιο και οι επιλογές που διαθέτουμε είναι πολλές. Η έρευνα τα τελευταία χρόνια προσέθεσε νέες φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η κατηγορία των ινκρετινομιμητικών, με τους GLP-1 αγωνιστές,  που χορηγούνται με υποδόρια ένεση και τους DPP-4 αναστολείς με τη μορφή των δισκίων, αποτελεί μία νέα προσέγγιση στ πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, προσφέροντας το πλεονέκτημα της ασφάλειας, γιατί αυτή η κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων δεν προκαλεί υπογλυκαιμίες ,ενώ οδηγεί και σε απώλεια βάρους, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες αντιδιαβητικών, που αυξάνουν το σωματικό βάρος . Οι αναστολείς του συμμεταφορέα νατρίου – γλυκόζης (SGLT-2) στο νεφρό, είναι η πλέον πρόσφατη κατηγορία αντιδιαβητικών δισκίων, η οποία προκαλεί αποβολή γλυκόζης με τα ούρα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD) που έγινε το Σεπτέμβριο του 2015 στη Στοκχόλμη, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής μελέτης EMPA-REG. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 7.020 άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, που πήραν την εμπαγλιφλοζίνη, ένα νέο φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των SGLT-2 αναστολέων. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά και μεταξύ των άλλων έδειξαν, ότι όχι απλώς η εμπαγλιφλοζίνη ήταν ασφαλής, αλλά ,ότι επί πλέον μείωσε σημαντικά και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η έρευνα στο διαβήτη συνεχίζεται. Ο δρόμος για την οριστική λύση του διαβήτη μπορεί να μην είναι μακρινός. Παρόλα αυτά η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η συχνή παρακολούθηση από τους ειδικούς, αποτελούν τον πλέον ασφαλή δρόμο για μία φυσιολογική ζωή χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών. 

Διαβάστε επίσης / Εβδομαδιαία ινσουλίνη. Πόσο κοντά είμαστε;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!