Αρχική Διαβήτης Υγεία - επιστήμη ΑΚΡΑΤΕΙΑ: Δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα 

ΑΚΡΑΤΕΙΑ: Δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα 

0
ΑΚΡΑΤΕΙΑ: Δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα 

ΑΚΡΑΤΕΙΑ: Δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα 

Ματίνα Βλάχου 

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος 

Διευθύντρια Αναγεννητικής & Προηγμένης Ουρολογίας Metropolitan Hospital

Vlachou-urology.gr

Η ακράτεια είναι η απώλεια ούρων χωρίς τη θέλησή μας. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι η ακράτεια δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα.

Αν λοιπόν ένας άνδρας ή μία γυναίκα εμφανίσει αυτό το σύμπτωμα, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθεί στο θεράποντα Ουρολόγο του, ώστε να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί το σύμπτωμα, έπειτα από εξατομικευμένη αξιολόγηση και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. 

Η ακράτεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες, λόγω της ανατομίας της γυναικείας ουρήθρας και του πυελικού εδάφους.

Οι αιτίες μπορούν να είναι κάποιες ουρολογικές παθήσεις, αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο καρκίνος του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η διαβητική νόσος της κύστεως. 

Είδη ακράτειας

Υπάρχουν τρία είδη ακράτειας: 

Η ακράτεια από προσπάθεια, που παρατηρείται όταν το άτομο βήχει, φταρνίζεται, γελάει ή σηκώνει βάρος.

Η επιτακτική ακράτεια, που χαρακτηρίζεται από ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

H μικτού τύπου ακράτεια που είναι π.χ. η απώλεια ούρων, όταν η γυναίκα ασκείται, λόγω της επιτακτικότητας της ούρησης που αισθάνεται.

Θεραπεία

Η θεραπεία, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακράτειας θα διαγνώσει ο Ουρολόγος, που περιλαμβάνει για τις μεν γυναίκες και για τις πιο ήπιες περιπτώσεις συντηρητική αγωγή, όπως φάρμακα, συνεδρίες πυελικού εδάφους και ηλεκτροδιέγερση του σφιγκτήρα.  Στις περιπτώσεις, όπου αιτία του προβλήματος είναι η αρχόμενη κολπική χαλάρωση, το κολπικό Fractional Laser CΟ2, μπορεί με λίγες μόνο συνεδρίες να οδηγήσει σε ανάπλαση των τοιχωμάτων του κόλπου και εξαφάνιση των συμπτωμάτων της ακράτειας. 

Στις περιπτώσεις ακράτειας προσπαθείας, σε άνδρες και γυναίκες που δεν βελτιώνονται με συντηρητικά μέσα, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ελάχιστα επεμβατική αποκατάστασή τους, συνήθως με τοποθέτηση  ταινιών τάσης. 

Όταν τα συμπτώματα ακράτειας οφείλονται σε μεγάλη διαταραχή της αρχιτεκτονικής, όπως συμβαίνει στη συνολική χαλάρωση του πυελικού εδάφους, τότε η ρομποτική αποκατάσταση με πλέγμα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Στους άνδρες, τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού και η ακράτεια συνδέονται συχνά με την υπερτροφία του προστάτη. 

Εκεί, έπειτα από τη συντηρητική αντιμετώπιση, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων μείωσης του μεγέθους του προστάτη, όπως το Laser, η μέθοδος Turis και το Rezum.

Συναισθηματικό φορτίο 

Οι ασθενείς με ακράτεια συχνά προσέρχονται στο ιατρείο, εξαντλημένοι από τις αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και γενικότερα αργούν να αναζητήσουν βοήθεια, αφού ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημα ακόμη και με το γιατρό τους. Η ακράτεια προκαλεί συναίσθημα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της κοινωνικής και σεξουαλικής δραστηριότητας του ατόμου. 

Απλές συμβουλές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων

Η καλή ρύθμιση του διαβήτη εμποδίζει φαινόμενα πολυδιψίας και πολυουρίας και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της ούρησης.

Η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθούν στον έλεγχο των σφιγκτήρων και του μυϊκού τόνου.

Ετήσιος προληπτικός έλεγχος του προστάτη στους άνδρες και σωστή ρύθμιση του προστάτη.

Περιορισμός του αλκοόλ, της καφεΐνης και των ανθρακούχων ποτών. Επηρεάζουν άμεσα την κύστη, αλλά και τον εγκέφαλο που ελέγχει την κύστη. Επομένως, ειδικά με το αλκοόλ, ένα ατύχημα είναι πιο πιθανό να συμβεί.

Αξιολόγηση των πρώτων συμπτωμάτων από τον Ουρολόγο. Η σωστή υγεία του ουροποιητικού είναι σημαντική για τη ζωή. Η μελέτη των συμπτωμάτων του και φυσικά της ακράτειας χρειάζεται επιμέλεια, εμπειρία και σωστό διαγνωστικό έλεγχο. 

Εξετάσεις, όπως η Ουροδυναμική μελέτη, η Ουροροομετρία και η εύκαμπτη chip on the tip βιντεοκυστεοσκόπηση επιστρατεύονται συχνά για την ακριβή ταυτοποίηση της ακράτειας και έτσι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μπορούμε να προσφέρουμε συνδυασμένη και εξατομικευμένη θεραπεία. 

 

preloader