Αλλεργίες – Η… δύσκολη πλευρά της άνοιξης

364
αλλεργίες

Φτέρνισμα, καταρροή και μάτια που… κλαίνε είναι τα σημάδια που σηματοδοτούν για ορισμένους την έλευση της άνοιξης. Όσο κι αν η συγκεκριμένη εποχή συνοδεύεται από μαγευτικά χρώματα και μεθυστικά αρώματα, τα συμπτώματα των αλλεργιών είναι από ενοχλητικά έως και επικίνδυνα και μπορούν να μετατρέψουν τη μαγεία της εποχής σε… εφιάλτη. Τι θα πρέπει να προσέχει το αλλεργικό άτομο την άνοιξη;

Την περίοδο της άνοιξης, οι αλλεργικοί ασθενείς μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λάβουν προληπτικά μέτρα για τις διάφορες μορφές αλλεργίας, όπως η αναπνευστική (ρινίτιδα – άσθμα – επιπεφυκίτιδα), οι τροφικές αλλεργίες, κ.ά.

Λόγω του μικρού της βάρους, η γύρη μπορεί να μεταφερθεί παντού, μιας και ο αέρας μπορεί να την παρασύρει πολύ μακριά από την πηγή δημιουργίας της, δηλαδή το φυτό.

Όταν φυσάει και έχει και ζέστη, οι γύρεις κυκλοφορούν σε μεγάλη ποσότητα. Αν είναι κάποιος αλλεργικός πολύ ευαίσθητος, αρκεί μικρή ποσότητα γύρεων ανά κυβικό μέτρο για να του προκαλέσει συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι ανάγκη οι αλλεργικοί να έχουν το περδικάκι στην αυλή τους για να τους δημιουργήσει το άσθμα, αυτό μπορεί να συμβεί και από απόσταση.
Πάντως, τα όμορφα φυτά όπως η τριανταφυλλιά, δε δημιουργούν συνήθως αλλεργίες. Ακόμη και τα πεύκα που γεμίζουν τα πάντα με την κίτρινη σκόνη, σπάνια προκαλούν αλλεργίες (ρινίτιδα & άσθμα), διότι η γύρη τους είναι βαριά.

Η ηλιοφάνεια και ο αέρας αυξάνουν τις γύρεις, ωστόσο και τις βροχερές ημέρες (με ήπια βροχόπτωση) οι γύρεις πλησιάζουν χαμηλά στο χώμα και μπορούν και τότε, λόγω της υγρασίας, να προκαλέσουν συμπτώματα. Αν πάσχετε από κάποια αλλεργία, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στις εργασίες με τα κηπουρικά και γενικότερα στην επαφή με το χώμα. Κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους αλλεργικούς όταν ασχολούνται με τον κήπο, είναι να φορούν ειδικά ρούχα (φόρμες), γάντια και μάσκα, και όταν επιστρέφουν στο σπίτι να αφαιρούν τα ρούχα τους και να ξεπλένουν το σώμα τους από τη γύρη (κεφάλι, μάτια, κ.λπ.).
Όσο για τις νοικοκυρές, αν υπάρχει κάποιο αλλεργικό άτομο στο σπίτι, θα πρέπει να αερίζουν μετά τις 11 το πρωί και έως τις 4 το απόγευμα, και να μην απλώνουν τα πλυμένα ρούχα έξω, διότι όταν τα μαζέψουν θα είναι γεμάτα γύρεις.

Αλλεργίες & ταξίδι

Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς λόγω της αλλεργικής ρινίτιδος, επιπεφυκίτιδος και του άσθματος λαμβάνουν αντιαλλεργικά φάρμακα (όπως π.χ. αντιϊσταμινικά), θεωρώ σκόπιμο να τονίσω ότι ο συνδυασμός λήψεως φαρμάκων, αντιϊσταμινικών, κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και οδήγησης πρέπει να αποφεύγεται, διότι υπάρχει συνέργεια φαρμάκων και αλκοόλ και μείωση των αντανακλαστικών στην οδήγηση.
Όταν ένας αλλεργικός πρόκειται να οδηγήσει, είναι σημαντικό να μη λάβει αντιϊσταμινικά χάπια, και –εννοείται- να μην πιει αλκοόλ. Αν έχουν συμπτώματα αλλεργίας, θα πρέπει να περιοριστούν στα ειδικά σπρέι για τη ρινίτιδα ή το άσθμα, και εάν αυτά δεν είναι αρκετά, να λάβουν χάπια κορτιζόνης από το στόμα.
Επίσης, όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, είναι προτιμότερο να βάζουν το air condition και να έχουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά, ενώ αν οδηγούν μηχανή, χρειάζεται να φορούν κράνος που να καλύπτει μάτια και μύτη, ώστε να μην εισπνέουν τις γύρεις της ατμόσφαιρας που αφθονούν αυτήν την εποχή.

Διάγνωση

Είναι σημαντικό κάθε άτομο που πάσχει από αλλεργία να γνωρίζει το αίτιο της αλλεργίας του, δηλαδή πότε ανθίζουν τα φυτά στα οποία έχουν ευαισθησία. Η ελιά για παράδειγμα ανθίζει τον Απρίλιο – Μάιο, το περδικάκι (παριετάρια) από τον Μάρτιο – Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, το πεύκο τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, το κυπαρίσσι από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο και τα αγροστώδη (γκαζόν, βερμούδα, δημητριακά, κ.ά.) την άνοιξη (Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο).
Βέβαια, η ανθοφορία τους εξαρτάται πολύ και από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν τους πειράζει κάποιο φυτό, είναι πιθανό και τα συγγενικά φυτά να ενοχλούν εξίσου (π.χ. η ελιά είναι συγγενής με το λιγούστρο, την πασχαλιά, τη φλαμουριά (τίλιο), το φράξο).
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αλλεργίες κληρονομούνται. Αν ο πατέρας έχει ρινίτιδα και το ένα παιδί άσθμα, τότε και το άλλο αδελφάκι θα εμφανίσει ρινίτιδα – επιπεφυκίτιδα και άσθμα.

Διαβάστε επίσης / Γλυκαντικά από το φυτό Στέβια

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!