Τρόφιμα & φάρμακα – Οι πιο συχνές αλληλεπιδράσεις

597
Τρόφιμα

Πιθανά να έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ μαζί με τα φάρμακα της χοληστερόλης. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος συνδυασμός τροφίμων και φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγετε. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά άλλα φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη και το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα τρόφιμα.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με τα φάρμακα με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι η αύξηση της απορρόφησης ορισμένων φαρμάκων – όπως συμβαίνει με μερικές, αλλά όχι όλες τις στατίνες.

Αποφύγετε το χυμό γκρέιπφρουτ αν παίρνετε στατίνες.

Ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν αφήνει το σώμα να μεταβολίσει φυσιολογικά τα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές ουσίες να βρίσκονται σε χαμηλότερα ή υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο αίμα. Πολλά φάρμακα επηρεάζονται με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των αντι-ισταμινικών, των αντι-υπερτασικών, των φαρμάκων του θυρεοειδούς, των αντισυλληπτικών, των αντιόξινων και της δεξτρομεθορφάνης που καταστέλλει το βήχα. Είναι καλό να αποφεύγετε ή να μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη χυμού γκρέιπφρουτ όταν παίρνετε αυτά τα φάρμακα.

Γιατί, όμως, μόνο ο χυμός γκρέιπφρουτ προκαλεί προβλήματα και όχι άλλοι χυμοί εσπεριδοειδών; Ο χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει μία κατηγορία ενώσεων, τις λεγόμενες φουρανοκουμαρίνες, που δρουν στο σώμα, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των φαρμάκων. Ο χυμός πορτοκαλιού και οι λοιποί χυμοί εσπεριδοειδών δεν περιέχουν αυτές τις ενώσεις.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα η βαρφαρίνη, επιδρά στους παράγοντες πήξης που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ. Τρώγοντας πάρα πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι υψηλά σε βιταμίνη Κ, μπορεί να μειωθεί η ικανότητα των αντιπηκτικών να αποτρέπουν την πήξη.

Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να κόψετε πλήρως τις πράσινες σαλάτες. Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν υπάρξει σημαντική και αιφνίδια αύξηση ή μείωση της πρόσληψης αυτών των λαχανικών, καθώς μπορεί να μεταβληθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Επομένως, το μήνυμα είναι να τρώτε τα χόρτα σας αλλά σε σταθερή ποσότητα.

Υποκατάστατα αλατιού

Οι καταναλωτές που λαμβάνουν κάποια φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια ή για την υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα υποκατάστατα αλατιού, τα οποία αντικαθιστούν συχνά το νάτριο με το κάλιο. Η αυξημένη κατανάλωση καλίου, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών.

Όσοι λαμβάνουν αναστολείς ΜΕΑ για την υπέρταση για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσουν σημαντική αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα, καθώς αυτά τα φάρμακα αυξάνουν το κάλιο. Αντίθετα, αν κάποιος έχει επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία, θα πρέπει να αποφύγει τη χρήση υποκατάστατων αλατιού.

Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη

Τα υψηλά επίπεδα στο αίμα της αμινοξικής τυραμίνης μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αρκετά φάρμακα παρεμβαίνουν στην καταστροφή της τυραμίνης, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ) που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson. Η συμβουλή μου για όσους παίρνουν αυτά τα φάρμακα είναι να αποφεύγουν τα πλούσια σε τυραμίνη τρόφιμα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει: σοκολάτα, ώριμα τυριά, καπνιστά και ζυμωμένα κρέατα, λουκάνικα, επεξεργασμένα κρέατα, ζυμωμένα προϊόντα σόγιας και μπίρα.

Συμπερασματικά, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και στη διατροφική κατάσταση του ατόμου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η παρουσία κάθε τροφής στην πεπτική οδό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ενός φαρμάκου. Τέτοιου τύπου αλληλεπιδράσεις μπορούν εύκολα να αποφευχθούν αν πάρουμε το φάρμακο 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το φαγητό.

Διαβάστε επίσης / Γλυκαντικά από το φυτό Στέβια

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!