Γιορτές με ασφάλεια για το άτομο με διαβήτη

198
Γιορτές

Στην Ελλάδα, οι γιορτινές μέρες αποτελούσαν ανέκαθεν μια ιδανική αφορμή για ατελείωτα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια. Αυτό, όμως, συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση θερμιδογόνων και άκρως λιπαρών γευμάτων. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να ανταποκριθεί σε τέτοια καλέσματα, η ρύθμιση του σακχάρου του φαντάζει δύσκολη.

Κι όμως! Το άτομο με διαβήτη μπορεί να καθίσει στο γιορτινό τραπέζι, χωρίς να στερηθεί τίποτα και χωρίς να απορρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου του. Αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις!

Κατανάλωση πρωινού

Το άτομο με διαβήτη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψει το πρωινό του γεύμα, για να μπορέσει να καταναλώσει θερμίδες και υδατάνθρακες αργότερα μέσα στην ημέρα. Το  πρωινό γεύμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ρύθμιση της ινσουλίνης

Όταν μιλάμε για ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, ο ασθενής θα πρέπει πάντα να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου του πριν καθίσει στο γιορτινό τραπέζι. Όταν το σάκχαρο είναι ήδη ανεβασμένο πριν την έναρξη του γεύματος, ο ασθενής καλείται να κάνει τη λεγόμενη «διόρθωση», να λάβει δηλαδή επιπλέον μονάδες ινσουλίνης από αυτές που θα λάμβανε κανονικά καταναλώνοντας το ίδιο γεύμα, ώστε τα μεταγευματικά του σάκχαρα να μπορούν να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν το άτομο με διαβήτη λαμβάνει θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία, συστήνεται η αύξηση της φυσικής του δραστηριότητας τις γιορτινές μέρες. Τις γιορτινές μέρες που η κατανάλωση θερμίδων, υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνεται, συστήνεται καθημερινό περπάτημα διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών.

Σνακ ανάμεσα στα γεύματα και σαλάτα πριν από το κυρίως γεύμα

Ένα σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί ή κράκερ ολικής άλεσης, 2 έως 3 ώρες πριν το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να μειώσει αισθητά την ποσότητα του γεύματος που θα ακολουθήσει. Επιπλέον, καλό θα ήταν πριν το κυρίως γεύμα, να προηγηθεί η κατανάλωση λαχανικών ως ορεκτικό, που θα συμβάλει στον κορεσμό και σε πιο ομαλή αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου, αφού ως γνωστόν οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιλογή κυρίως γεύματος

Η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αποτελεί ιδανική  επιλογή για τους διαβητικούς. Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, θα πρέπει να δοθεί στη γέμιση και στα λιπαρά που θα χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή της. Η γέμιση καλό είναι να περιέχει φρούτα, ξηρούς καρπούς και άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, το δε μαγείρεμά της μπορεί να γίνει με τη χρήση αντικολλητικού χαρτιού, ώστε να μαγειρευτεί με τα λιγότερα δυνατόν λιπαρά. Τα συνοδευτικά, όπως οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες ή να αντικατασταθούν με βραστά λαχανικά, πλιγούρι ή κους κους.

Επιλογή γλυκών

Ανάμεσα στα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή αποτελούν τα μελομακάρονα –συγκρινόμενα  με τους κουραμπιέδες. Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, ενώ οι κουραμπιέδες ζωικό βούτυρο και ζάχαρη άχνη, δηλαδή δύο από τους χειρότερους «εχθρούς» του ατόμου με διαβήτη.

Η βασιλόπιτα, αν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και αλεύρι ολικής άλεσης, μπορεί να αποτελέσει μια σωστή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, τα γλυκά καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, ώστε να αποφευχθεί τυχόν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά πρωταγωνιστούν σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Επιλέξτε 1-2 ποτηράκια κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Να θυμάστε, ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται πάντα σε συνδυασμό με το γεύμα και ποτέ με άδειο στομάχι από το άτομο με διαβήτη, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

Και προσοχή! Οι γιορτές δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία απορύθμισης του σακχάρου σας. Να θυμάστε να καταναλώνετε 2 λίτρα νερό ημερησίως, να αποφεύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα, να περπατάτε και μετά από ένα «απαγορευμένο» γεύμα, να επανέρχεστε άμεσα στις οδηγίες του γιατρού σας ή του διαιτολόγου σας.

Απολαύστε τις γιορτές σας, χωρίς να παραμελείτε τον εαυτό σας και την υγεία σας!

Διαβάστε επίσης / Τα social media προκαλούν κατάθλιψη;

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!