Υπεργλυκαιμία στην κύηση

226
κύηση

Η κύηση – αυτή η πολύ όμορφη αλλά και περίπλοκη περίοδο της ζωής της γυναίκας, χαρακτηρίζεται από ανατομικές, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη του εμβρύου και της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ομάδα μεταβολικών νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από υπεργλυκαιμία, σαν αποτέλεσμα διαταραχής στην έκκριση ή δράση της ινσουλίνης ή και στα δύο, ταυτόχρονα. Ο σακχαρώδης διαβήτης στην κύηση αφορά είτε σε εγκυμονούσες με προϋπάρχων διαβήτη ή εγκυμονούσες με πρωτοδιάγνωστη διαταραχή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και υπεργλυκαιμία, οπότε σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι Ή ΤΥΠΟΥ ΙΙ

Πριν αποφασίσουν κύηση οι διαβητικές γυναίκες, θα πρέπει να συμβουλευτούν την ιατρική ομάδα που τις παρακολουθεί και που οφείλει να συνεργαστεί για τη βέλτιστη διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του και την επιτυχημένη έκβαση της κύησης και τη γέννηση ενός υγιούς βρέφους.

Η κύηση με διαβήτη μπορεί να είναι επιτυχής, όταν προγραμματιστεί σωστά τουλάχιστον τρείς μήνες προ της σύλληψης

  • Καλή ρύθμιση για τουλάχιστον 3 μήνες πριν τη σύλληψη με HbA1c<7 %
  • Εκτίμηση και διαχείριση των πιθανών επιπλοκών (π.χ. υπέρταση, αμφιβληστροειδοπάθεια κ.ά.)
  • Αλλαγή σε ινσουλίνη που έχει ένδειξη για κύηση ή έναρξη ινσουλίνης και διακοπή χαπιών.
  • Διακοπή ή προσαρμογή φαρμακευτικής αγωγής που δίδεται για συνοδές παθήσεις και που ενδεχομένως δεν έχουν ένδειξη στην κύηση (π.χ. αντιϋπερτασικά ή στατίνες).
  • Απώλεια βάρους όπου συνυπάρχει παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με δυσμενή έκβαση της κύησης.

Κατά την κύηση συνιστάται η έναρξη συμπληρωμάτων διατροφής και ειδικά φολικού οξέως και η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης, όπως και εκτός κύησης.

Κατά την κύηση είναι απαραίτητη η συχνή αυτομέτρηση προγευματικά και μία ώρα μετά το γεύμα και συνήθως χρειάζεται εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας με 24ωρης διάρκειας ινσουλίνη και γευματική.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Σαν σακχαρώδης διαβήτης κύησης ορίζεται η υπεργλυκαιμία που διαπιστώνεται στην έγκυο και που δεν προϋπήρχε πριν την κύηση και οφείλεται σε ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές της κύησης.

Η καμπύλη σακχάρου με 75 γρ.γλυκόζης γίνεται την 24-28 εβδομάδα κύησης με όρια τιμών σακχάρου νηστείας 92 mg/dl, στη μία ώρα 180 mg/dl και στις 2 ώρες 150 mg/dl (τα όρια αυτά έχουν αμφισβητηθεί και τείνουν να γίνουν αυστηρότερα).

Εφόσον διαπιστωθεί υπεργλυκαιμία, σαν πρώτο μέτρο αντιμετώπισης έρχεται η διατροφή με περιορισμό στους γρήγορα απορροφήσιμους υδατάνθρακες και αύξηση πρόσληψης ολικής αλέσεως προϊόντων, πάντα σε συνδυασμό με λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης – εξατομικευμένα για την κάθε έγκυο.

Σημασία μεγάλη δίδεται στην άσκηση και σε ένα γενικά υγιεινό τρόπο ζωής.

Θεραπευτικά η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χορήγηση ινσουλίνης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου.

Μεγάλη σημασία- όπως βέβαια- σε όλες τις μορφές του διαβήτη, είναι η αυτομέτρηση, δηλαδή η μέτρηση της γλυκόζης στο σπίτι από το τσίμπημα στο δάκτυλο με τα ειδικά μηχανήματα, νηστική και μία ώρα μεταγευματικά.

Με εκπαίδευση στην αυτομέτρηση μπορούμε να πετύχουμε αυστηρότερο γλυκαιμικό έλεγχο και να αποφύγουμε τις υπογλυκαιμίες. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθείται σε κάθε επίσκεψη η αρτηριακή πίεση και η αύξηση ή όχι του βάρους της εγκύου.

Η παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου μέσω υπερήχων είναι πολύ σημαντικός οδηγός για τον έλεγχο του διαβήτη. Στόχος της αυστηρής ρύθμισης και παρακολούθησης είναι η αποφυγή επιπλοκών στην ανάπτυξη του κυήματος, όπως συγγενειών ανωμαλιών, μακροσωμίας, δυστοκία ώμων, κ.ά.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις εκτός ελάχιστων ενδείξεων ότι η καισαρική πλεονεκτεί του φυσιολογικού τοκετού στις έγκυες με σακχαρώδη διαβήτη.

Η συνεργασία του ενδοκρινολόγου, του διαιτολόγου, του μαιευτήρα αλλά και άλλων ειδικοτήτων που θα κλιθούν, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχημένη έκβαση της κύησης.

Με καλή ρύθμιση του διαβήτη και εντατική παρακολούθηση πετυχαίνουμε μείωση του κινδύνου επιπλοκών και οδηγούμαστε με περισσότερη ασφάλεια σε μία επιτυχημένη κύηση και τοκετό και την απόκτηση ενός υγιούς βρέφους.

Διαβάστε επίσης / Γλυκαντικά από το φυτό Στέβια

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!