ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ – Πως & Γιατί

250

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη γλυκόζη του αίματος:

  1. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξάνεται, έτσι ώστε τα κύτταρά σας να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε διαθέσιμη ινσουλίνη για τη λήψη γλυκόζης κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα.
  2. Όταν οι μύες σας συστέλλονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, διεγείρει έναν άλλο μηχανισμό, ο οποίος είναι εντελώς ξεχωριστός από την ινσουλίνη. Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στα κύτταρά σας να απορροφούν τη γλυκόζη και να τη χρησιμοποιούν είτε είναι διαθέσιμη ή όχι η ινσουλίνη.

Έτσι, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα βραχυπρόθεσμα. Και όταν είστε ενεργός σε τακτική βάση, μπορεί επίσης να μειώσει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σας.

Κατανόηση της αντίδρασης γλυκόζης αίματος

Η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στη γλυκόζη του αίματός σας θα διαφέρει ανάλογα με το πόσο καιρό είστε ενεργός και πολλούς άλλους παράγοντες. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματός σας έως και 24 ώρες μετά την εργασία σας, καθιστώντας το σώμα σας πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη.

Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το πώς η γλυκόζη του αίματός σας ανταποκρίνεται στην άσκηση. Ο έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας συχνά πριν και μετά την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα οφέλη της δραστηριότητας. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα των ελέγχων γλυκόζης αίματος για να δείτε πώς το σώμα σας αντιδρά σε διάφορες δραστηριότητες. Η κατανόηση αυτών των μοτίβων μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική ή πολύ χαμηλή γλυκόζη του αίματός σας.

Τι γυμναστική να κάνετε

Γενικώς, η γυμναστική που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι 2 τύπων: αερόβια (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, χορός ήπιας μορφής) και αναερόβια (βάρη σε γυμναστήριο, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, yoga, pilates, έντονο τρέξιμο/ποδήλατο/κολύμπι).

Το σώμα μας έχει ανάγκη και τους 2 τύπους. Τη μεν αερόβια για να γυμνάζετε καλά το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, τη δε αναερόβια για να γυμνάζετε καλά το μυϊκό σύστημα.

Ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να κάνει και τα δύο, για τους ίδιους λόγους. Πρέπει, όμως, να τα κάνει στη σωστή αναλογία, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Γιατρό του και το Φυσικοθεραπευτή του.

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι 2-3 μέρες αερόβιας άσκησης την εβδομάδα από 30 λεπτά και 1-2 μέρες αναερόβιας άσκησης την εβδομάδα από 40 λεπτά, είναι καλά.

Υπογλυκαιμία και σωματική δραστηριότητα

Ο καθένας με διαβήτη πρέπει να είναι έτοιμος για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας, αλλά τα άτομα με τύπο 1 διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Τα άτομα με τύπο 2 είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα με την υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση.

Εάν υποφέρετε από υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά την άσκηση, πρέπει να την αντιμετωπίσετε αμέσως. Χρησιμοποιήστε την ίδια διαδικασία, όπως και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας:

  • Καταναλώστε τουλάχιστον 15-20 γραμμάρια υδατανθράκων ταχείας δράσης (αθλητικά ποτά, κανονική σόδα ή ταμπλέτες γλυκόζης).
  • Περιμένετε 15-20 λεπτά και ελέγξτε ξανά τη γλυκόζη αίματος.
  • Εάν εξακολουθεί να είναι χαμηλή και τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας δεν απομακρύνονται, επαναλάβετε τη θεραπεία.
  • Αφού αισθάνεστε καλύτερα, φροντίστε να τρώτε κανονικά γεύματα και σνακ, όπως προγραμματίστηκε, για να διατηρήσετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας.

Αν θέλετε να συνεχίσετε την προπόνησή σας, συνήθως, θα χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα για τη θεραπεία της χαμηλής γλυκόζης στο αίμα σας, ανάλογα με τη δραστηριότητα που κάνετε και την ποσότητα της ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Αν σταματήσετε να ασκείστε, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η γλυκόζη του αίματός σας έχει επανέλθει πάνω από τα 100 mg/dl πριν αρχίσετε να ασκείστε ξανά.

Λάβετε υπόψη, ότι η χαμηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ή μετά τη σωματική άσκηση. Είναι πιο πιθανό να συμβεί αν:

  • Παίρνετε ινσουλίνη ως αγωγή
  • Δεν φάτε κάτι μέσα σε 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά τη διακοπή της άσκησης
  • Κάνετε άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πολύ έντονα

Εάν η υπογλυκαιμία παρεμποδίζει τακτικά το πρόγραμμα άσκησης που κάνετε, μιλήστε με το Γιατρό σας να σας προσαρμόσει την θεραπεία ανάλογα. Ο Γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να φάτε ένα μικρό πρόχειρο φαγητό, προτού ασκηθείτε ή να κάνετε μια προσαρμογή στα φάρμακά σας. Για άτομα που ασκούνται για πάνω από 50 λεπτά, ένας συνδυασμός αυτών των δύο αλλαγών είναι συνήθως απαραίτητος για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Πώς ταιριάζει η τροφή σε όλα αυτά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να προσθέσουν επιπλέον υδατάνθρακες στο σχέδιο γεύματός τους, εκτός αν ασκούνται για περισσότερο από 50 λεπτά κάθε φορά. Για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, προσθέτοντας επιπλέον φαγητό στο πλάνο γεύματός τους, μπορεί πραγματικά να ακυρώσει τις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Για να μεγιστοποιήσετε την ενέργειά σας για τη δραστηριότητα, είναι σημαντικό να τηρήσετε το συνηθισμένο σχέδιο γευμάτων σας. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε υγιεινές επιλογές και να γεμίζετε το πιάτο σας με μια ισορροπία μη αμυλούχων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών, υγιεινών λιπών και άπαχου κρέατος.

Η άσκηση είναι ένα “φάρμακο” για το διαβήτη. Πρέπει, όμως, να γίνεται σωστά και υπό καθοδήγηση. Πριν κάνετε οτιδήποτε μιλήστε με το Γιατρό σας και το Φυσικοθεραπευτή σας.