Οι μύθοι του διαβήτη

269

Κατά καιρούς, κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι που αφορούν το διαβήτη, οι οποίοι προκαλούν σύγχυση γύρω από ορισμένα πράγματα και δημιουργούν μια θολή εικόνα για την ασθένεια.  

Παρακάτω σταχυολογήσαμε και απαντάμε στους σημαντικότερους από αυτούς. 

 

Όσοι τρώνε γλυκά έχουν σάκχαρο.

Για την εμφάνιση του διαβήτη δεν φταίει κάτι που έφαγες.  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κληρονομικότητα ή η κεντρική παχυσαρκία.

 

Όταν πέφτει το σάκχαρό μου τρώω μια σοκολάτα.

Στην υπογλυκαιμία, θα πρέπει να επιλέγεται μία απλή μορφή υδατάνθρακα για άμεση αύξηση γλυκόζης στο αίμα (π. χ. μια καραμέλα όταν είναι ήπια ή ένας χυμός όταν είναι σοβαρή).  Η σοκολάτα δεν είναι κατάλληλη για αυτόν το σκοπό.

 

Ο διαβήτης δεν είναι και πολύ σοβαρή ασθένεια.

Είναι μια «σιωπηλή» και πολύ σοβαρή ασθένεια, που αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, μπορεί σε βάθος χρόνου να αποβεί μοιραία.

 

Το ψωμί ολικής άλεσης δεν ανεβάζει το σάκχαρο.

Το ανεβάζει, διότι περιέχει άμυλο και ζάχαρη (αν και λιγότερα σε σχέση με το λευκό ψωμί) . Η διαφορά είναι στις φυτικές ίνες που περιέχει το ψωμί ολικής και οι οποίες, πιθανώς, να καθυστερούν αυτή την αύξηση γλυκόζης στο αίμα.

 

Τρώω πολλά ξινόμηλα γιατί ρίχνουν το σάκχαρο.

Τα απλά σάκχαρα όλων των φρούτων ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του ατόμου με διαβήτη.

 

Οι ασθενείς με διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε μακαρόνια.

Τα μακαρόνια αποτελούν ένα από τα αμυλούχα τρόφιμα που δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή των πασχόντων, θα ήταν όμως καλύτερο να προτιμήσεις τα ολικής άλεσης. Ακόμη και στο διαβήτη, οι υδατάνθρακες αντιστοιχούν στο 50% των θερμίδων που χρειάζεται το άτομο.

 

Στο διαβήτη κύησης απαγορεύονται αυστηρά οι υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής στο διαβήτη, αρκεί να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες.

 

Χρησιμοποιώ μέλι αντί για ζάχαρη, γιατί είναι φυσικό και δεν ανεβάζει το σάκχαρο.

Τόσο η ζάχαρη, όσο και το μέλι, ανεβάζουν εξίσου το σάκχαρο στο αίμα.