Τι προβλέπει η Νομοθεσία για τα σχολικά κυλικεία

299

Συνήθως, το φαγητό που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο το προμηθεύονται από τα σχολικά κυλικεία. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα κυλικεία πρέπει να τηρούν διάφορους κανόνες υγιεινής και να παρέχουν στους μαθητές προϊόντα θρεπτικά και υγιεινά, σύμφωνα πάντα με την υπάρχουσα νομοθεσία, τα οποία οφείλουν να διασφαλίζουν την υγεία των παιδιών.

Το σνακ που θα επιλέξει το παιδί στο σχολείο του, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας του, την ανάπτυξή του, την απόδοσή του στα μαθήματα, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες υιοθετούνται από μικρή κιόλας ηλικία και επηρεάζονται άμεσα από το περιβάλλον του. Το σνακ που μπορεί να επιλέξει το παιδί στο σχολείο είναι αυτό, το οποίο θα το κρατήσει χορτάτο και γεμάτο ενέργεια μέχρι το μεσημεριανό του γεύμα.

Το κυλικείο οφείλει να βρίσκεται εντός του σχολικού συγκροτήματος και πρέπει να διαθέτει ύδρευση από το δίκτυο ύδρευσης και ζεστό νερό. Η αγορά και η παραλαβή των πρώτων υλών θα πρέπει να γίνεται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις. Τα προϊόντα, τα οποία αλλοιώνονται εύκολα, πρέπει να μεταφέρονται με οχήματα ψυγεία και να ελέγχεται η θερμοκρασία του μεταφορικού μέσου, καθώς επίσης σε καθημερινή βάση θα πρέπει να ελέγχεται και η θερμοκρασία του ψυγείου όπου αποθηκεύονται στο κυλικείο.

Τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων είναι:  φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοπαρασκευάσματα, σάντουιτς, γλυκίσματα, ξηροί καρποί και υγρά τρόφιμα.  Παρακάτω, παρατίθενται αναλυτικότερες πληροφορίες για τα τρόφιμα αυτά.

Φρούτα και λαχανικά:

 • Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία, αλλάζουν ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνες, βερίκοκα, ροδάκινα κ.λπ.). Αυτά, οφείλουν κατά την πώληση να είναι καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
 • Επιτρέπονται τα αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες των 50 γρ.
 • Οι φυσικοί χυμοί φρούτων ή λαχανικών που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων, ενώ απαγορεύεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσών.
 • Φρουτοσαλάτες που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων, από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής.
 • Σαλάτες από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
 • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250 ml.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, επιτρέπονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η τήρηση των σωστών θερμοκρασιών στα ψυγεία.

 • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500 ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%−1,8% λιπαρά).
 • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250 ml.
 • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
 • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων, καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
 • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά.  Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.  Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα με αλειφώδη υφή.

Αρτοπαρασκευάσματα:

 • Τα διάφορα αρτοπαρασκευάσματα είναι χορταστικά και πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδίως τα ολικής άλεσης προϊόντα.  Θα πρέπει, ωστόσο, να πληρούν τις παρακάτω προδιαγραφές. Να έχουν κορεσμένα λιπαρά μέχρι 3%, τρανς λιπαρά έως 0.1% και νάτριο έως 0.5%.  Τα κυλικεία πρέπει να διαθέτουν:
 •  Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
 •  Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.
 •  Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.
 •  Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ
 •  Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γρ.
 •  Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γρ.
 •  Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γρ.
 •  Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας, πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:

Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη−φύλλο, θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας, ενώ το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.  Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.

Επιτρέπεται τέλος η πίτσα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:  Για τη βάση, τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο.  Για τη γέμιση, τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι.  Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουϊτς:

Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου−καντίνας αυθημερόν. Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριός, το κρουασάν ή το πιροσκί.  Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.  Επιτρέπεται μόνο η χρήση βραστής γαλοπούλας με κορεσμένα λιπαρά έως 1 % και Νάτριο έως 1 %. Επιτρέπονται τα λαχανικά όλων των ειδών, καθώς και οι ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς και το καλά βρασμένο αυγό. Από λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο το ελαιόλαδο.

Γλυκίσματα:

Τα γλυκίσματα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα κυλικείο μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

 • Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
 • Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
 • Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
 • Μέλι σε ατομική μερίδα.
 • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γρ. Ενώ η διάθεση τσιχλών και καραμελών, δεν επιτρέπεται.

Ξηροί καρποί:

Οι ξηροί καρποί επιτρέπονται μονάχα στα κυλικεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιτρέπονται όλων των ειδών οι ξηροί καρποί, χωρίς προσθήκη αλατιού και ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ. Ενώ, δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

Υγρά τρόφιμα:

 • Όλα τα κυλικεία μπορούν να πωλούν εμφιαλωμένο νερό.
 • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
 • Καφές διατίθεται μόνο για το προσωπικό.
 • Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Οι επιλογές που έχει ένα παιδί είναι αρκετές και εύγευστες. Ωστόσο, αν το παιδί σας δεν επιθυμεί να καταναλώσει κάποιο σνακ, καλό είναι να του δώσετε να καταλάβει τη σημασία αυτών των υγιεινών επιλογών και το σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτά τα τρόφιμα στη διατήρηση της υγείας του, αφού περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα σνακ είναι αυτά που θα κρατήσουν το παιδί χορτάτο μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Άλλωστε, το πρόγευμα είναι αυτό που μας βοηθάει να μην καταναλώσουμε το μεσημεριανό μας με λαιμαργία.