Αισιόδοξα Νέα

86

Πολλές και ποικίλες σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες Ελλήνων ερευνητών από τα διάφορα διαβητολογικά  Κέντρα της πατρίδας μας είναι σε πολύ καλό δρόμο!

 

Ενδεικτικά:

·        Νέοι πολυμορφισμοί (αλλαγές στην αλληλουχία του DNA) σχετίζονται με την παρουσία ΣΔ2 – (Μελέτες Λαϊκού)

Επίσης πολυμορφισμός CC-2 ευνοεί την ανάπτυξη Μεταβολικού Συνδρόμου στα άτομα με ΣΔ (Μελέτη Πανεπιστημίου  Αλεξ/λης)

·        Χορήγηση Μαστίχας Χίου σε μυς (πειραματικό μοντέλο με ΣΔ) οδηγεί σε βελτίωση επιπέδων λιπιδίων, γλυκόζης,  ηπατικής βλάβης.  Πολλά υποσχόμενα τα δεδομένα για το μέλλον της θεραπείας. (Πειρ. Εργαστ. Χρηστέας Ιατρική Σχολή Αθηνών)

·        Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία κόπωσης ανιχνεύει πρώιμες αλλαγές στην αιμάτωση του μυοκαρδίου, πρώιμες αλλαγές στεφανιαίας νόσου σε ασυμπτωματικούς ΣΔ τύπου Ι (μελέτη Ωνασείου – Τζανείου)

·        Υψηλή TSH και θυρεοειδική αυτονοσία στα πρώιμα στάδια κύησης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης (4πλάσιος) – Μελέτη Βενιζέλειου νοσοκομείου Κρήτης – Ιατρική Σχολή Κρήτης.

·        Η έναρξη του ΣΔΙ (Σακχ. Διαβήτης τύπου Ι) σχετίζεται με την παρουσία ιογενών λοιμώξεων με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια φθινοπώρου και χειμώνα έχουμε κατά 30% περισσότερες νέες περιπτώσεις ΣΔΙ σε σχέση με καλοκαίρι και άνοιξη (μελέτη νοσοκομείου παίδων Π & Α Κυριακού. Εισαγωγές 22 ετών)

·        Η βραδύτερη πρόσληψη τροφής αυξάνει το αίσθημα κορεσμού – μειώνει το αίσθημα πείνας σε ΣΔΙΙ.  Δεν παρατηρούνται διαφορές στις ανορεξιογόνες ορμόνες PYY και GLP-1 (Μελέτη Λαικού)

·        Η πρόσθεση κανέλλας σε υδατανθρακούχο χυμό μειώνει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου (Μελέτη Λαϊκού)

·        Η μεταλοπρωτεινάση 9 αξιόπιστος δείκτης εμφάνισης και εξέλιξης της διαβητικής νεφροπάθειας (μελέτη νοσοκ. ΑΧΕΠΑ)

·        Η υπογλυκαιμία, η παρουσία νευροπάθειας αλλά και οι αυξήσεις των σακχάρων > 200 mg% στις μετρήσεις αυτοπαρακολούθησης είναι οι κύριοι παράγοντες που επιβαρύνουν το επίπεδο ικανοποίησης των διαβητικών από τη ζωή τους (Μελέτη νοσοκομείου ΓΚΝ Π)

·        Οι γυναίκες με ΣΔ παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης ενώ οι άνδρες με ΣΔ παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίηση από τη ζωή.  Επίσης, η απώλεια εργασίας τριπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών στοιχείων, ενώ η συμβίωση με την οικογένεια αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή (Μελέτη ΓΝΠΠ – Τομέας Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών)

·        Υψηλότερα επίπεδα stress στα άτομα με ΣΔ συσχετίζονται με την παρουσία κυρίως υπογλυκαιμίας, νευροπάθειας, αμφιβληστροειδοπάθειας.  Οι άνδρες με ΣΔ, οι ηλικίες 31 – 50 ετών, οι απόφοιτοι ΑΕΙ –ΤΕΙ παρουσιάζουν περισσότερο stress (Μελέτη ΓΝΠΠ – Τομέας Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών)

·        Η τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης σε άτομα με ΣΔΙ βελτιώνει ταχέως και διατηρεί μέχρι και 3 έως 4  χρόνια (σε αντίστοιχες μελέτες) την καλή γλυκαιμική ρύθμιση.  Μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμικών επεισοδίων.  (Μελέτη Τζανέιου)

·        Από το 2006 στο 2012 το κόστος θεραπείας για την υπεργλυκαιμία αυξήθηκε σε 601 euro/ασθενή/έτος έναντι 391 euro (το 2006) ενώ υπήρχε μείωση κόστους της αντυπ/κης και υπολιπιδ. Αγωγής (243 vs 285 και 320 vs 357 euro 2012 έναντι 2006)

Συνολικό κόστος 1237 vs 1122 euro.  (Μελέτη Λαϊκού – Τζανείου ΓΝΠ)

·        Σε μελέτη διερεύνησης (τηλεφωνική επικοινωνεία 600 ατόμων με ΣΔ) της επίπτωσης της οικονομικής κρίσης στην αντιμετώπιση των ασθενών με ΣΔ διαπιστώθηκε:

Μόνο 13% θεωρεί την ποιότητα περίθαλψης από τον ΕΟΠΥ ικανοποιητική, το 34% μέτρια και το 47% κακή έως απαράδεκτη.  Το 53% πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα διατροφής και το 85% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς την προμήθεια φαρμ. αγωγών και αναλώσιμων υλικών. (Μελέτη πολυιατρείων ΕΟΠΥΥ Θεσ/κης σε συνεργασία με Μονάδα  Ενδοκρινολογίας Αρεταίειου νοσοκομείου).

 

«Εξατομίκευση, ενημέρωση και συμμετοχή είναι το μήνυμα των νέων οδηγιών» –  «Ο ορίζοντας για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι φωτεινός και ελπιδοφόρος».