Συνέντευξη με τον Αριστείδη Ράπτη, Πρόεδρο Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη

61

Ποια είναι τα σχέδιά σας ή αν θέλετε τα όνειρά σας ως Πρόεδρος , που εκπροσωπείται τόσους ….διαβητικούς;

Το σημερινό συμβούλιο, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, αποτελεί συνέχεια   όλων των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για όλους μας αποτελεί η διεύρυνση με την είσοδο νέων συλλόγων στην   Ομοσπονδία, που έγινε επί Προεδρίας του κ. Δημητρίου Χιώτη. Αυτή η προσπάθεια είχε ως στόχο την ενοποίηση όλων των συλλόγων σε μία Ομοσπονδία. Αυτό παραμένει ακόμα και σήμερα ζητούμενο.  Αυτό λοιπόν είναι η πρώτη προτεραιότητα για μένα. Φανταστείτε πόσο ισχυρή και άρα πόσο αποτελεσματική θα είναι μια ενιαία Ομοσπονδία, που θα εκπροσωπεί πλέον του ενός εκατομμυρίου άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι διαφορές μας με την άλλη Ομοσπονδία αν και υπαρκτές πιστεύω ότι δεν είναι ανυπέρβλητες. Ας ξεκινήσουμε πρώτα  από αυτά που μας ενώνουν και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τον τρόπο να πετύχουμε την ενοποίηση των δύο Ομοσπονδιών.

Πιστεύετε πως η κρίση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής των ασθενών ή μπορούν με διάφορους τρόπους να διατηρήσουν αυτή την ποιότητα που θέλουν;

Η σημερινή κατάσταση έχει επιπτώσεις στην ζωή όλων μας. Η ποιότητα ζωής δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την παροχή των ανάλογων μέσων. Οι δυσκολότερες συνθήκες, που βιώνουμε σήμερα, μας υποχρεώνουν να ενεργοποιηθούμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά τους στόχους μας. Σε αυτό περιμένουμε την ενεργή υποστήριξη όλων των μελών μας. Θα διεκδικήσουμε πολύ καλύτερα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας αν συνειδητοποιήσουμε την δύναμη μας και  λειτουργήσουμε συλλογικά.

Τι εντυπώσεις σας άφησε η εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη;

Ήταν μία καταπληκτική εκδήλωση. Ο όμορφος χώρος του Μεγάρου Μουσικής ήταν κατάμεστος από ανθρώπους, που είχαν την ευκαιρία τόσο να ενημερωθούν από τις ομιλίες των γιατρών όσο και να ψυχαγωγηθούν με την πανέμορφη φωνή του Δημήτρη Μπάση. Ήταν βέβαια και μια ευκαιρία συνάντησης νέων και παλαιότερων μελών μας και μια ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Τέτοιες συναντήσεις δρουν υποστηρικτικά και έχουν μεγάλη σημασία για μας.

Πιστεύετε πως η κάρτα διαβήτη μπορεί να βοηθήσει πραγματικά;

Η κάρτα διαβήτη μπορεί να προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές προϊόντα και υπηρεσίες που χρειαζόμαστε καθημερινά. Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία , όπως πολύ σημαντική είναι  η συνεργασία προσφοράς με την τοπική αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τηλεϊατρικής Smart Care και άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία και με την στήριξη της κάρτας.

Ποιες είναι οι πιο βασικές ανάγκες των διαβητικών αυτή την στιγμή….

Η σημαντικότερη ανάγκη είναι να υπάρχουν οργανωμένα και στελεχωμένα διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία. Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα διαβητολογικά ιατρεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Με τους υπό ίδρυση κανονισμούς που σχεδιάζονται, ανησυχούμε μήπως υπολειτουργούν ή καταργηθούν τα υπάρχοντα εξωτερικά διαβητολογικά ιατρεία.

Όσον αφορά τις παροχές των φαρμάκων και των αναλωσίμων, διεκδικούμε μηδενική συμμετοχή των φαρμάκων και των αναλωσίμων και στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στον ΕΟΠΥΥ των πληρωμών στα αναλώσιμα της αντλίας. Επιδιώκουμε επίσης την άμεση επίλυση των αντίστοιχων προβλημάτων και για τα εκτός ΕΟΠΥΥ ταμεία.

Το επίδομα, το οποίο δίνεται από την πρόνοια στα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη, να δίνεται μόνο με γνωμάτευση διαβητολογικού κέντρου και να επεκταθεί και στους άμεσα ασφαλισμένους.

Να συμπεριφερθεί ο σακχαρώδης διαβήτης στις διατάξεις που διευκολύνουν την υπηρεσία των  υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των στρατιωτικών και άλλων κατηγοριών.

Να υπάρχει θεσμοθετημένη ενημέρωση στα σχολεία για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Ποιο μήνυμα αισιοδοξίας θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ?

Στην ΕΛΟΔΙ  πιστεύουμε ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν είμαστε άτομα με αναπηρία. Εάν η πολιτεία μας στηρίξει και ικανοποιήσει τα αιτήματά μας τότε θα μπορούμε να συμμετέχουμε  ισάξια και ισότιμα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Εμείς δεν θέλουμε να εξαιρεθούμε από καμιά δραστηριότητα από κανένα επάγγελμα. Δεν θέλουμε ποσοστά αναπηρίας. Απαιτούμε όμως  συγκεκριμένες παροχές από την πολιτεία που θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τον στόχο και να πούμε ότι πραγματικά ο διαβήτης είναι τρόπος ζωής.