Η λήψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη

209

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως η επαρκής λήψη μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εκδήλωσης παθήσεων προδιαβήτη, όπως η υπέρταση και το υψηλό ζάχαρο και πιθανώς να βοηθήσει στην πρόληψη της εκδήλωσης της ίδιας της ασθένειας.

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε 2582 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια 7 ετών και αποκάλυψε πως 37% όσων λάμβαναν υψηλή ποσότητα μαγνησίου, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ενώ 32% όσων είχαν ήδη εκδηλώσει πρόδρομες παθήσεις, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη. (βλ:http://medicalxpress.com/news/2014-10-magnesium-diabetes.html#ajTabs).

Το μαγνήσιο συνεισφέρει στην υγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών και των δοντιών, στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, στην ψυχική υγεία, στο σχηματισμό των ιστών, καθώς και σε άλλες λειτουργίες, σύμφωνα με τις οδηγίες σχετικά με συμπληρώματα διατροφής του Συμβουλίου Ελέγχου Φαρμάκων της Νοτίου Αφρικής (SA Medicines Control Council), που εγκρίνει και το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει πως το 75% των δυτικών πληθυσμών παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου και πως στη Νότιο Αφρική, ο μέσος όρος πρόσληψης μαγνησίου βρίσκεται κατά 40% υπό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. (βλ:http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241563550_eng.pdf, σελ. 21).

Η φαρμακοποιός Giulia Criscuolo συνιστά τα παρακάτω για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και για την αποφυγή εμφάνισης διαβήτη:

1. Καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Βοηθούν στην αργή απελευθέρωση ενέργειας, ενώ βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερο.

2. Καταναλώνετε πρωινό και συχνά, μικρά, υγιεινά γεύματα, που βοηθούν να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Να κοιμάστε τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε νύχτα, αφού η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.

4. Να αποφεύγετε τη ζάχαρη, τα τεχνητά σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αφού προκαλούν απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

5. Μειώστε την πρόσληψη διεγερτικών ουσιών, όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ, αφού και οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

6. Να γυμνάζεστε. Προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε σωματική άσκηση.

7. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου και κανέλας: Τρόφιμα όπως το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο και τα ψάρια είναι υψηλά σε μαγνήσιο. Δοκιμάστε επίσης το συμπλήρωμα διατροφής Diabecinn Extra με εκχύλισμα κανέλας υδατικής βάσης (ΖΝ112), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες Α,C, E, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Βοηθά ασθενείς που πάσχουν από μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος έως και 29%.