Μαγειρεύουμε με τον Ηλία Μαμαλάκη Ψητό Κοτόπουλο στο φούρνο

11774

Ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με 3 βότανα και πατάτες με πορτοκάλι και ελαιόλαδο.

 

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

Α. Για το κοτόπουλο:

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1,2 κιλά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γαλέτα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα δενδρολίβανου
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο
  • Αλάτι, πιπέρι.

 

Β. Για τις πατάτες

  • 600γρ. μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 1/2 πορτοκάλι
  • 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το ακουμπάτε σε μια πιατέλα να σουρώσει.  Σε ένα μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλάτι.  Τα κτυπάτε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.   Ψιλοκόβετε τον δυόσμο, τα φυλλαράκια δενδρολίβανου και τον άνηθο.   Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά, τον δυόσμο, το δενδρολίβανο, τον άνηθο και αλατίζετε ελαφρά.  Ανακατεύετε το μίγμα.

Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά με το μίγμα ελαιολάδου.  Το πασπαλίζετε παντού με το μίγμα από τα 3 βότανα.  Το βάζετε σε ένα ταψί του φούρνου, το σκεπάζετε με ένα χαρτί κουζίνας και ξεκινάτε να το μαγειρεύετε στους 180ο για περίπου 45 λεπτά.

Μαρινάρετε τις πατάτες.  Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τις καθαρισμένες και κομμένες πατάτες και τα δαμάσκηνα.  Τα περιχύνετε με το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.  Αλατίζετε απαλά και ανακατεύετε.   Ανοίγετε το φούρνο που ψήνετε το κοτόπουλο, τοποθετείτε τις πατατούλες γύρω του, το ξεσκεπάζετε από το χαρτί κουζίνας και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου ακόμα  45 λεπτά ελέγχοντας που και που εάν χρειάζεται λίγο νερό το ταψί .  Συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 1 ½ ώρα για να γίνει το κοτόπουλο ροδοκόκκινο όπως και οι πατάτες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η κάθε μερίδα δικαιούται το πολύ 100 γραμμάρια πατάτες, μια ποσότητα λογική για έναν άνθρωπο που πάσχει από ζακχαρώδη διαβήτη.  Τα δαμάσκηνα είναι ένα στον καθένα για να προσδώσουν γεύση, αλλά και την ψευδαίσθηση της γλύκας.