Άγχος, ο αφανής εχθρός του Διαβήτη

377

Το άγχος αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα,μία στάση άμυνας του οργανισμού μας απέναντι σε κάτι που νιώθουμε ότι μας απειλεί, απέναντι σε έναν αόριστο κίνδυνο. Συνοδεύεται τόσο από ψυχολογικές ενδείξεις (εσωτερική ένταση,νευρικότητα,δυσκολία στην συγκέντρωση,εύκολη απογοήτευση,δυσκολία στην μνήμη κ.α. )  όπως επίσης και από σωματικές ενδείξεις (διαταραχή στον ύπνο και την όρεξη,ναυτία,ζαλάδα,ταχυπαλμία,εφίδρωση,τρέμουλο κ.α.).

Ένας από τους κυριότερους ψυχολογικούς παράγοντες απορρύθμισης του διαβήτη είναι το άγχος και αυτό διότι οδηγεί στην έκκριση ορμονών οι οποίες είναι υπεύθυνες  για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.Επομένως  ακολουθώντας την τυπική  διατροφή αλλά και φαρμακευτική αγωγή σε περιόδους έντονου άγχους ο ασθενής καταλήγει να έχει απορρύθμιση του διαβήτη του.

Παράγοντες άγχους στον διαβήτη είναι οι αρνητικές σκέψεις που κάνει το άτομο για τον εαυτό του ,τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει σχετικά με τον διαβήτη. Η κοινωνική απομόνωση και η απόκρυψη της ασθένειας από το περίγυρο εξαιτίας προκαταλήψεων αλλά και  του φόβου απόρριψης μπορεί να εγκλωβίσουν  σε μία κατάσταση διαρκούς θλίψης και απαισιοδοξίας για το μέλλον γενικότερα. Το άγχος ξεκινάει  από τις αρνητικές σκέψεις, διογκώνεται και τροφοδοτείται από τα αρνητικά συναισθήματα, και εδραιώνεται από την κοινωνική απομόνωση και την στάση παθητικότητας απέναντι στην ζωή.

Για να μπορέσει το κάθε άτομο να διαχειριστεί το άγχος του θα πρέπει να ελέγξει και να αποδομήσει τις αρνητικές σκέψεις που κάνει.Να διαχωρίσει παράλογους και λογικούς φόβους και να αποκτήσει ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό του.Η αποδοχή της πάθησης και η αναγνώριση της διαφορετικότητας  οδηγούν σε μία ισχυρή εικόνα εαυτού,θωρακίζοντας το με άμυνες απαραίτητες για την διαχείριση του άγχους του.

Το κάθε άτομο θα πρέπει να ζει με τον διαβήτη του και όχι για τον διαβήτη.Να προσπαθεί να θέτει στόχους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής,να έχει μια ενεργητική στάση απέναντι στα πράγματα, και να προσαρμόσει τον διαβήτη στον δικό του τρόπο ζωής και όχι το αντίστροφο.Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει   το άγχος είναι να κατανοήσει τι είναι,πως εμφανίζεται,από ποιούς παράγοντες προκαλείται και να αποκτήσει   γνώση γύρω από τον εαυτό του.

Η γνώση και κατανόηση του εαυτού δεν είναι προνόμιο των ειδικών ψυχικής υγείας αλλά αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του καθενός.