Δεν “κουράζει” ο Διαβήτης, η ρουτίνα “κουράζει” τη σχέση

207

Ορισμένοι άνθρωποι παραπονιούνται ότι η σχέση τους έχει γίνει βαρετή. Δεν συμβαίνει τίποτα σοβαρό-δεν υπάρχουν ούτε προβλήματα ούτε κρίσεις –βρίσκουν όμως πια ελάχιστη ευχαρίστηση ο ένας στη συντροφιά του άλλου και έχουν επαναπαυτεί σε μια μονότονη ρουτίνα. Σ’ αυτό το στάδιο πολύ σπάνια αναζητούν συμβουλευτική βοήθεια –παρά το γεγονός ότι αργότερα ομολογούν πως, πριν από την κρίση που τους οδήγησε στα πρόθυρα του χωρισμού , είχε προηγηθεί μια τέτοια περίοδος αποτελμάτωσης.

Η ρουτίνα είναι άμεσα εξαρτημένη από την έννοια της αλλαγής , αφού αποτελεί συνήθως το πρώτο σοβαρό σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Στην πραγματικότητα, είναι η καλύτερη αφορμή για να κάνετε αλλαγές. Το χειρότερο είναι να κάνετε τη ρουτίνα «καθεστώς» και να αφεθείτε σ’ αυτήν. Πολλοί  άνθρωποι το κάνουν , «εκπαιδεύουν» σιγά σιγά τον εαυτό τους να νιώθει έτσι. Εάν δεν καταφέρουν να αντιδράσουν , η ρουτίνα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σκληρή με τη σχέση τους και να καταλήξει σε κάτι πολύ πιο δυσάρεστο. Με δυο λόγια αυτό που δείχνει η ρουτίνα είναι ότι η σχέση έχει ανάγκη από προσοχή και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Είναι παράδοξο , αλλά η ρουτίνα μπορεί αντίστοιχα να προκύπτει και ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής , όπως συμβαίνει όταν η σχέση περνάει από το στάδιο του πρώτου ρομαντισμού σε κάτι πιο καθημερινό. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό, αφού μερικά από τα καλύτερα πράγματα μέσα σε μια σχέση είναι από τη φύση τους μονότονα όπως, λόγου χάρη, να νιώθετε άνετα ο ένας με τον άλλο , να γνωρίζετε το σύντροφό σας «μέσα κι έξω» , να μπορείτε να είστε ο εαυτός σας μαζί του, να ξέρετε ότι σας καταλαβαίνει και του αρέσετε –ότι ακόμη και οι κρεατοελιές σας του αρέσουν! Όλα αυτά είναι σημαντικά συστατικά μιας δυνατής σχέσης.

Αυτού του είδους η ρουτίνα μπορεί είτε να εμφανιστεί αρκετά νωρίς στη σχέση είτε να καθυστερήσει σημαντικά. Σε μερικούς είναι γνωστή ως «επτά χρόνια φαγούρα»

«Επτά χρόνια φαγούρα»

Κατά την παράδοση η …φαγούρα παρουσιάζεται περίπου στα επτά χρόνια γάμου, αν και είναι δυνατόν να κάνει την εμφάνισή της οποιαδήποτε στιγμή! Τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτήν είναι οικεία στους περισσότερους ανθρώπους που έχουν μια μακρόχρονη σχέση , αλλά δεν οδηγούν υποχρεωτικά στην απιστία ή στο χωρισμό. Όπως λέει μια φίλη σύμβουλος γάμου «Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι φτάνουμε σ’ ένα σημείο όπου νιώθουμε ότι δεν πάμε πουθενά –ούτε μπροστά ούτε πίσω» .

Δεν μπαίνουμε όμως όλοι στον πειρασμό άλλων σχέσεων, παρά μόνο ίσως στη φαντασία μας! Ξέρουμε ότι έχουμε αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στο σύντροφό μας και ότι όλοι οι πειρασμοί και τα «αξιοθέατα» πρέπει απλώς να αναγνωριστούν και να συζητηθούν αναλυτικά. Είναι κουτό να υποθέσει κανείς ότι θα περάσει τριάντα ή σαράντα χρόνια συμβίωσης με το σύντροφό του χωρίς περιόδους μονοτονίας ή χωρίς να νιώσει έλξη για κάποιον άλλο άνθρωπο. Άλλωστε, σε πολλές σχέσεις οι σύντροφοι επαναπαύονται στους ρόλους τους και η «φαγούρα» έρχεται ακριβώς για να τους δώσει το έναυσμα να νιώσουν και πάλι ρομαντικά και σεξουαλικά ελκυστικοί.

Η σχέση τους κολυμπά στα «Θολά νερά» της ρουτίνας και κάτω από αυτές τις συνθήκες η προοπτική μιας εξωσυζυγικής περιπέτειας μοιάζει εξωτική!

Παρ όλα αυτά, η κούραση, η ρουτίνα και η «βαρεμάρα» δεν είναι αναπόφευκτες αν έχετε μάθει να προκαλείτε τα αισθήματά σας.

Πρέπει όμως να κοιτάξετε με προσοχή το σύνδρομο της «απραξίας» των συναισθημάτων , για να βρείτε που οφείλεται. Για τους περισσότερους ανθρώπους που συνεχίζουν να αγαπούν το σύντροφό τους και να του δίνουν αξία, η κούραση και η ρουτίνα μπορεί να αποτελούν μόνο ένα σημάδι ότι έχουν εγκαταλείψει τα στοιχεία του φλερτ και της τρυφερής επικοινωνίας.