Σακχαρώδης Διαβήτης και Στυτική Δυσλειτουργία

968

Είναι σε όλους γνωστό πως το μεταβολικό σύνδρομο και πολύ περισσότερο ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν προβλήματα στην στύση. Πάνω απο 40% των διαβητικών θα παρουσιάσουν πρόβλημα, ενώ 10 χρόνια με σάκχαρο αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην στύση. αυτά βέβαια όταν ο άνδρας αμελήσει το πρόβλημα γιατί και εδώ η πρόληψη σώζει τις στύσεις.

Αλλά ας δούμε το θέμα διεξοδικά.

 

Ποια αίτια προκαλούν στυτική δυσλειτουργία στους διαβητικούς;

Τα αίτια είναι πολλά, Αφούς ο διαβήτης προκαλεί:

–         περιφερική νευροπάθεια, με αποτέλεσμα να μην μεταδίδονται νευρικά ερεθίσματα στο πέος που είναι απαραίτητα για μια καλή στύση

–         αγγειοπάθεια, που αποτελεί και το πιο συχνό αίτιο. Για να προκληθεί στύση χρειάζονται καλά αγγεία για να γεμίσουν γρήγορα με αίμα τα σηραγγώδη σώματα του πέους, οι 2 κύλινδροι που προκαλούν την στύση. επίσης ένα πέος που δεν αιματώνεται επαρκώς, ισχαιμεί. Έτσι προκαλούνται αλλοιώσεις στους ιστούς, ίνωση και καταστροφή των σηραγγωδών σωμάτων.

–         Υπογοναδισμός, δηλαδή μείωση της τεστοστερόνης που είναι απαραίτητη τόσο για την σεξουαλική επιθυμία, όσο και την στύση

–         Κατάθλιψη, αφού είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη είναι συχνή στους διαβητικούς και απο μόνη της είναι σοβαρό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας

–         Υπέρταση, καρδιοπάθειες και συνοδεύεται συχνά με αύξηση χοληστερίνης και λιπιδίων. Όλες αυτές οι παθήσεις είναι απο μόνες τους αίτια στυτικής δυσλειτουργίας. Αν δε προστεθεί και η παχυσαρκία, το Κάπνισμα και η καθιστική ζωή, τα περιθώρια για μια καλή σεξουαλική ζωή έχουν μηδενιστεί.

 

–         Τέλος ο κακός έλεγχος του σακχάρου, απο μόνος του προκαλεί δυσλειτουργία των αγγείων, και δεν επιτρέπει να «δουλέψουν» ούτε καν τα χάπια της στύσης. Είναι εμπειρία πλέον πολλών ασθενών που τα χρησιμοποιούν το γεγονός ότι αν «ξεφύγει» η τιμή σακχάρου δεν θα έχει αποτέλεσμα πια κανένα απο τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Ποια θεραπεία είναι η καλύτερη;

Τα 3 γνωστά φάρμακα της στύσης (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη και βαρδεναφίλη) έχουν δείξει άριστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου. Με εμπειρία σε πάνω απο 40 εκατομμύρια διαβητικούς τα τελευταία 15 χρόνια, η αποτελεσματικότητα ξεπερνά σε διαβητικούς το 50%, οι δε ανεπιθύμητες ενεργείς είναι ήπιες (έξαψη, πονοκέφαλο, μυαλγία) και αφορούν το 10% περίπου των ασθενών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα φάρμακα αυτά όχι μόνο είναι ασφαλή, αλλά βοηθούν και στην αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου που παρατηρείται σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η χορήγηση της ανδρικής ορμόνης (είτε μια ένεση το 3 μηνο, είτα υπό μορφή γέλης, δερματικού ενθέματος ή σπρέι)  αποκαθιστά το πρόβλημα και εξασφαλίζει εκτός των άλλων και καλύτερη ανταπόκριση στα φάρμακα της στύσης.

Πρόσφατα προστέθηκε και μια νέα θεραπεία για τα προβλήματα αγγειακής αιτιολογίας, τα κρουστικά κύματα. Πρόκειται για μια μη επεμβατική και ανώδυνη θεραπεία που γίνεται σε 12 συνεδρίες στο ιατρείο (σε 9 εβδομάδες) και προκαλεί αναγέννηση αρτηριακών κλάδων στο πέος. Η θεραπεία αυτή αντιμετωπίζει το αίτιο λοιπόν και επαναφέρει φυσιολογικές στύσεις, εκτός αν υπάρχει σοβαρού βαθμού αγγειακό πρόβλημα που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κρουστικά κύματα βελτιώνουν την αγγείωση και έτσι ο ασθενής μπορεί μετά τη θεραπεία να χρησιμοποιήσει τα φάρμακα με επιτυχία πια.

Όταν όλες αυτές οι θεραπείες αποτύχουν, η λύση είναι η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Πρόκειται για μια άριστη λύση για τους ασθενείς, αφού ο υδραυλικός μηχανισμός τοποθετείται εσωτερικά και δεν φαίνεται, ο ασθενής μπορεί να έχει στύση όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει και έχουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως 30 χρόνια έρευνας έδειξαν πως όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί, η στυτική δυσλειτουργία τόσο πιο εύκολα αποκαθίσταται!