Τι είναι πεπρωμένο για σας?

112

«Να πιστεύεις και να ενεργείς σαν να ήταν αδύνατον να αποτύχεις.»

Ανώνυμος

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα στο μυστήριο του πεπρωμένου. Πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να ξεφύγουμε από αυτό που δεν γνωρίζουμε και που μας περιμένει κάπου στο μέλλον.

Ξεχνούν, όμως, ότι εμείς κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο μέρος του!

Στη διάρκεια μιας πολύ σημαντικής μάχης, ένας Ιάπωνας στρατηγός αποφάσισε να επιτεθεί, παρ’ όλο που οι δυνάμεις του ήταν πολύ υποδεέστερες. Ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι θα νικούσαν, όμως οι άνδρες  του ήταν γεμάτοι αμφιβολίες.

Στην πορεία προς τη μάχη σταμάτησαν σ’ ένα θρησκευτικό βωμό. Αφού προσευχήθηκε μαζί με τους άνδρες του, ο στρατηγός έπιασε ένα νόμισμα και είπε, «Τώρα θα πετάξω το νόμισμα. Αν είναι κορώνα, θα νικήσουμε , αν είναι γράμματα, θα χάσουμε».

«Το πεπρωμένο θα φανερωθεί».

Πέταξε το νόμισμα ψηλά στον αέρα, κι όπως έπεφτε όλοι το κοιτούσαν με ένταση. Ήταν κορώνα. Οι στρατιώτες χάρηκαν πολύ και, γεμάτοι εμπιστοσύνη, επιτέθηκαν με ορμή κατά των εχθρών και νίκησαν.

Όταν η μάχη τέλειωσε, ένας υπολοχαγός παρατήρησε στον στρατηγό, «Κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει το πεπρωμένο !»

«Ασφαλώς !», απάντησε ο στρατηγός δείχνοντας στον υπολοχαγό το νόμισμα, το οποίο… είχε κορώνα και στις δυο πλευρές του.

Τι είναι πεπρωμένο για σας?

Είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε, ή μήπως είναι  κάτι που εσείς συνέχεια αναπλάθετε και ανακατασκευάζετε με τα λόγια, τις σκέψεις και τα έργα σας?

Είναι καλό να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας .

Το πεπρωμένο διαρκώς αναπλάθεται και δεν  είναι  προκατασκευασμένο για τον κάθε άνθρωπο. Δεν είναι ταγέρ ή ένα κουστούμι που το αγοράζουμε από κάποιο πολυκατάστημα.

Είναι ένα ύφασμα που εμείς το ράβουμε και το τροποποιούμε καθημερινά. Με τα όσα κάνουμε, ή τα όσα δεν κάνουμε.

Ο Αννίβας κάποτε δυσκολευόταν να περάσει με τα στρατεύματα του μέσα από μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, γιατί δεν υπήρχε δρόμος επάνω  στον όποιο ο στρατός θα μπορούσε να βαδίσει.

Αντί να το βάλει κάτω και να υποχωρήσει, δεχόμενος παθητικά αυτό που του συνέβαινε, είπε «Είτε θα βρούμε δρόμο, είτε θα κατασκευάσουμε έναν καινούργιο.»

Εμείς κατασκευάζουμε τους δρόμους της ζωής πάνω στους οποίους περπατάμε!