Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά

1846
εμβόλια


Χρειάστηκε η πανδημία της γρίπης το 2009 για να συνειδητοποιήσει το ευρύ κοινό στην Ελλάδα – αλλά και στο εξωτερικό – το πρόβλημα της ενδημικής (εποχιακής) γρίπης. Της κατά τα άλλα γνωστής σε όλους και «συνηθισμένης» γρίπης, αλλά με τους εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον έγκαιρο εμβολιασμό.

Ειδικοί από το χώρο της λοιμωξιολογίας αναφέρουν πως εκείνη ήταν η εποχή που γεννήθηκε μια έντονη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, η οποία διογκώθηκε μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μας οδήγησε στο να ξαναμιλάμε για θανάτους από ιλαρά σε όλο τον κόσμο και στο να δούμε το περασμένο φθινόπωρο την Ελλάδα να βγαίνει μαζί με την Ιταλία, την Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τον κατάλογο των χωρών που είχαν εξαλείψει την ιλαρά….
Είναι πλέον γνωστό, ότι όλη η υφήλιος είναι πλέον μία κοινότητα και με τις μετακινήσεις των πληθυσμών κανείς δεν είναι απόλυτα ασφαλής από τα μεταδοτικά νοσήματα.
Για την πρόληψη και την αποφυγή των σημαντικότερων λοιμωδών, μεταδοτικών νοσημάτων, το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας είναι ο εμβολιασμός.

Επιστροφή της εμπιστοσύνης

Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα, οι Έλληνες φαίνεται να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους για τα εμβόλια, με τη βοήθεια των παιδιάτρων. Μάλιστα, χάρη σε μια σειρά εκστρατειών ενημέρωσης για τον εμβολιασμό ενηλίκων, άρχισαν να φροντίζουν καλύτερα και τον εαυτό τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τα ποσοστά αποδοχής των εμβολίων και εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενηλίκους, την ώρα που άλλες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική υπολείπονται σημαντικά.
Στις καθημερινές συζητήσεις, οι θεωρίες συνωμοσίας αντικαθίστανται, σιγά αλλά σταθερά είναι η αλήθεια, από υπενθυμίσεις και παρακίνηση για εμβολιασμό.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες;
Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς που έχουν ένδειξη (π.χ. ενήλικες 65+ ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα) να εμβολιάζονται για τον πνευμονιόκοκκο όσο και την εποχική γρίπη.
Τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών και στους ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, καπνιστές).
Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερα άτομα.
Όλα τα παραπάνω εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μια μάχη που ποτέ δεν σταματά
Ωστόσο, η «μάχη» με τα μεταδοτικά νοσήματα δεν σταματάει ποτέ και ο νέος κοροναϊός από την Ασία είναι το τελευταίο παράδειγμα. Η σωστή ενημέρωση, το αίσθημα ευθύνης του καθενός από εμάς απέναντι στην οικογένειά του, στον ίδιο του τον εαυτό  και στην κοινότητα, καθώς και η εμπιστοσύνη στους ειδικούς αποτελούν πολύ ισχυρά όπλα.

Τα άτομα με διαβήτη
Και μια λέξη για τα άτομα με διαβήτη, που μόνο αυτά και οι οικογένειές τους γνωρίζουν το τίμημα της νόσου τους. Σε μια εποχή όπου συντελείται τέτοια θεαματική πρόοδος στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του, ο σωστός εμβολιασμός θα θωρακίσει αυτά τα άτομα περαιτέρω, ώστε να κερδίσουν ποιοτικά χρόνια ζωής.
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει κατά 58% τους θανάτους στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Διαβάστε επίσης / Η σημασία του εμβολιασμού.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!