Σακχαρώδης Διαβήτης και Πνευμονική Εμβολή

344

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για θρομβώσεις, επομένως και για πνευμονική εμβολή.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων του διαβήτη τύπου ΙΙ, πολλά χρόνια πριν την κλινική του εκδήλωση και ενώ δεν έχει γίνει ακόμη παθολογική η καμπύλη σακχάρου, προϋπάρχει η αντίσταση στην ινσουλίνη με τις εκδηλώσεις του μεταβολικού συνδρόμου: κεντρικού τύπου παχυσαρκία – ανδρικού τύπου παχυσαρκία και στις γυναίκες, χαμηλά επίπεδα της προστατευτικής HDL (της λεγόμενης καλής χοληστερίνης), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αυξημένο ουρικό οξύ, αυξημένα επίπεδα διαστολικής (της «μικρής» πίεσης) και στη συνέχεια της συστολικής (της «μεγάλης» πίεσης).

Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με αύξηση της δραστηριότητας των παραγόντων πήξης. Τα χαμηλά επίπεδα της προστατευτικής HDL – χοληστερόλης συνδέονται ισχυρά με θρομβώσεις. Πολύ μεγάλες μελέτες (Framingham study και Nurses Health Study) έδειξαν ότι η παχυσαρκία είναι κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για πνευμονική εμβολή.

Οι παχύσαρκες γυναίκες βρέθηκε ότι έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε σχέση με τις αδύνατες. Η ελάττωση βάρους, ιδιαίτερα στις παχύσαρκες γυναίκες, μπορεί να ελαττώσει την πιθανότητα κλινικής φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Η παρατεταμένη κατάκλιση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις σε διαβητικούς ευνοεί την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής.

Η συνύπαρξη καταστάσεων θρομβοφιλίας, όπως αυξημένων επιπέδων λιποπρωτεΐνης α και ομοκυστεΐνης, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Συμπτώματα, όπως θωρακικός πόνος, δύσπνοια, ταχυκαρδία, κυάνωση, ιδιαίτερα να συνοδεύονται με πόνο στη γαστροκνημία, βάζουν υποψία εμφάνισης πνευμονικής εμβολής, πάθησης πολύ σοβαρής, συχνά θανατηφόρας.