Γιάννης Ζουγανέλης, ο ξεχωριστός!

142

«Κάθε άνθρωπος είναι άξιος των πράξεων και των αντιλήψεών του»

H καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και τη Νάξο.  Οι δύο γονείς του ήταν κωφοί.  Τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Πέρασε πολλά στη ζωή του, αλλά δεν το έβαλε κάτω ποτέ.  Κάθε εμπόδιο το έκανε δημιουργία, κάθε δυσκολία την μετέτρεψε σε μουσική, κάθε παράδοξο το έκανε δράση επί σκηνής, κάθε κακοτεχνία την έκανε καλλιτεχνία και την παρέδωσε σε όλους μας. Άλλωστε,  σημασία έχει τι μένει στη ζωή για τους επόμενους!

Ταλαντούχος, ευγενής, ανθρώπινος και αγαπητός σε μικρούς και μεγάλους.

 

Αγαπητέ Γιάννη, μέσα από την εμπειρία της εκπομπής που κάνεις διαισθάνεσαι πως η νοοτροπία των ανθρώπων αλλάζει προς το καλύτερο ή όχι;

Υπάρχει μια νοοτροπία στους ανθρώπους να μην πιστεύουν ότι εν δυνάμει είμαστε όλοι ασθενείς, εν δυνάμει είμαστε όλοι ανάπηροι.  Ότι δεν γνωρίζουμε στο επόμενο λεπτό τι θα μας συμβεί.

Πιστεύω, ότι ακόμα επικρατεί ο ατομισμός και η έλλειψη της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένας εξελισσόμενος πολιτισμός που αφορά κυρίως τις παρέες της εσωστρέφειας.

Το πρόβλημα με τη νέα γενιά είναι, ότι λόγω των καταστάσεων που ζούμε και με τον τρόπο που επικοινωνείται η μιζέρια, δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να πάρει.  Αυτή την κρίση αντιλαμβάνομαι εγώ, όντας βέβαια, πάντα υποκλινόμενος στη νεότητα.

Το φοβερό είναι ότι η κοινωνία ψάχνει ανθρώπους να είναι έξω από τη λογική της οικογένειας.

 

Τι σου έχει κάνει εντύπωση από τις απαντήσεις που παίρνεις στο τηλεοπτικό σου παιχνίδι;

Στεναχωριέμαι πολύ όταν συναντιέμαι με παιδιά που κάνουν σπουδές και ξαφνικά σου λένε….ότι η Κρήτη βρίσκεται στις Κυκλάδες. Ένας που δεν ξέρει τον τόπο του, την ιδιορρυθμία του τόπου του, πώς μπορεί να μπει στην διαδικασία της εκπαίδευσης και της εξέλιξης;….

 

Χρόνια διαμαρτυρόμαστε ότι η παιδεία μας είναι πίσω… τελικά πιστεύεις ότι υπάρχει «σχέδιο» που δεν αφήνει να πάνε μπροστά τα παιδιά μας;

Ναι, το πιστεύω.  Όταν βάζεις κάποιον στο Yπουργείο Παιδείας που δεν ξέρει το αντικείμενο, που δεν ξέρει τι σημαίνει αρχαίο Ελληνικό πνεύμα  και ότι σε αυτήν τη γλώσσα την Ελληνική στηρίζονται όλες οι υπόλοιπες.

Όταν κάνεις το σύστημα μονοτονικό….και τόσα άλλα…Αν δεν υπάρχει «σχέδιο» αφανισμού και γίνονται όλα αυτά, καλύτερα να υπήρχε σχέδιο!

                  Ο αμαθής, ο άσχετος…δεν αντιμετωπίζεται

                  Με  ενοχλεί, γιατί δεν υπάρχει πλέον ιδεολογία

 

Φταίνε οι συνθήκες που κάποιος δεν εξελίσσεται;

Εξελίσσεται κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να εξελιχθεί, είναι φιλομαθής και αγαπά τη γνώση.

Δεν εξελίσσεται ο  αυθόρμητος, δεν εξελίσσεται αυτός που νομίζει ότι τα ξέρει όλα.  Γιατί, σίγουρα, όσα περισσότερα γνωρίζει κάποιος τόσο ξέρει ότι δεν γνωρίζει τίποτα.  Δεν εξελίσσεται ο ατομιστής, δεν εξελίσσεται ο φαλλοκράτης, δεν εξελίσσονται οι δογματικοί άνθρωποι ούτε εξελίσσονται εκείνοι που άγονται και φέρονται από κινήματα, κόμματα, εξουσίες.

 

Πολλοί άνθρωποι για να μην προχωρήσουν, δηλαδή για να μην κοπιάσουν, μένουν στο παρελθόν και μόνο διαμαρτύρονται..

Ο κάθε άνθρωπος είναι άξιος των πράξεών του, των αντιλήψεών του και  η νέα γενιά πρέπει να καθοδηγεί τους παλαιότερους και όχι οι παλαιότεροι τους νεότερους.

Είμαστε ευγνώμονες στους γονείς μας, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας και θα πρέπει να τους έχουμε στη μεγαλοπρέπεια συνειδησιακά.  Όμως, όχι να είμαστε εξαρτημένοι από το παρελθόν.  Το παρελθόν πρέπει να μας οδηγεί στο μέλλον.  Όσοι είναι κολλημένοι σ΄ αυτές τις λογικές δε βοηθούν την ζωή και την εξέλιξη.  Οι Έλληνες ψάχνουν για άλλοθι και αυτό μας έχει κοστίσει πολύ.

 

Είχες διαβητική μητέρα.  Πώς πέρασαν τα χρόνια της με το διαβήτη;

Ναι, πράγματι. Είχα τη μητέρα μου διαβητική και είχα γνωρίσει έναν υπέροχο γιατρό, τον κο Φιλιππίδη, ο οποίος την παρακολουθούσε για 20 χρόνια. Ήταν  πολύ καλός και έδινε σωστές οδηγίες,  οπότε την είχε πάντα ρυθμισμένη.

Η μητέρα μου έφυγε, αλλά πιστεύω ότι εξαιτίας του καλού γιατρού, δεν ταλαιπωρήθηκε όπως άλλοι άνθρωποι  από το διαβήτη.

 

Η απώλεια δικών σου ανθρώπων σε έκανε να αλλάξεις πλευρές του χαρακτήρα σου;

Αρκετές πλευρές μου βελτιώθηκαν.  Δυστυχώς, δεν είμαι συνεπής κι εγώ  σε κάποια πράγματα, όπως το κάπνισμα.  Θέλω να το κόψω.

Αποφεύγω να παίρνω το αμάξι, περπατάω και θέλω να αρχίσω πιο συστηματικά γυμναστική.

 

Τι ετοιμάζεις καλλιτεχνικά;

Ξεκινάμε μια μεγάλη παραγωγή στο θέατρο “ΠΑΝΘΕΟΝ”,  με μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών.

Το διάσημο και απολαυστικό μιούζικαλ “Βίκτωρ Βικτώρια.  Η ιστορία της πάμφτωχης σοπράνο Βικτόρια Γκραντ, που μεταμφιέζεται σε ομοφυλόφιλο άντρα και θριαμβεύει στα μεγάλα κλαμπ του μεσοπολεμικού Παρισιού, ως κόμης Βίκτορ Γκραζίσκι, θα ξετυλιχτεί με μια ιδιαίτερη αισθητική ματιά από το νέο σκηνοθέτη Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.

Aυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι να προσφέρουμε ψυχαγωγία με την αληθινή έννοια της λέξης.

 

Θα συνεχίσεις το παιχνίδι στην τηλεόραση;

Συνεχίζω το παιχνίδι γιατί περνάω καλά, αλλά αυτό για το οποίο πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κάνω είναι μια σατυρική εκπομπή.

 

Να τελειώσω με το μήνυμά μου στους διαβητικούς.

Αγάπη στη ζωή και σ΄αυτό που  συμβαίνει, αποδοχή και παν μέτρον άριστον.