Μανώλης Κονταρός | Ένας Κρητικός τραγουδιστής, δεξιοτέχνης στο λαούτο

427

Συνέντευξη στην Εύα Ντελιδάκη

Ένας άνθρωπος  που δεν έσκυψε το κεφάλι, πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει, μετά το φοβερό ατύχημα, που παρ’ολίγο να του στοιχίσει τη ζωή, που δεν ντράπηκε να πει ότι λύγισε, ότι έφτασε στο «μηδέν», ότι σκέφτηκε τα πάντα ακόμα και να «φύγει», αλλά σήκωσε ανάστημα και στάθηκε ξανά όρθιος.

Δεν είναι ότι έφτασε στο θάνατο, ότι μπορούσε να ανοιγοκλείσει μόνο τα μάτια του, είναι ότι κατάλαβε μέσα από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία, ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή.

Δυστυχώς όταν όλα πάνε καλά, ξεχνάμε  ότι «τα σημαντικά πράγματα δεν είναι πράγματα». Ξεχνάμε να  δίνουμε αξία στις στιγμές και στους ανθρώπους που είναι γύρω μας.

Ξεχνάμε ότι ένα «τσαφ» είναι η ζωή.

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει την ελπίδα μέσα του.

 

Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό καλλιτεχνικά ;

Είμαι σε φάση δημιουργική. Με βρίσκεται στο στούντιο όπου ηχογραφώ το νέο μου cd με ωραίες μαντινάδες που ευφραίνουν την ψυχή. Παράλληλα κάνω εμφανίσεις σ όλη την Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια. Στις γιορτές μετά από πρόσκληση των Ελλήνων της διασποράς επισκέφτηκα στην Νέα Υόρκη, μαζί με την οικογένεια μου, όπου έκανα Πρωτοχρονιά με τους Κρητικούς που μένουν στις ΗΠΑ. Ένα δυναμικό κομμάτι Ελλάδας που διψά για παραδοσιακό τραγούδι, που λατρεύει τον πολιτισμό της πατρίδας , που αναζητά τις ρίζες του και το ελληνικό φως.

Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που συμμετέχετε για κάποιο κοινωνικό σκοπό;

Ενεργός πολίτης, αλληλέγγυος , γεμίζω χαρά και αισιοδοξία. Η ευτυχία βιώνεται μόνο κοινωνικά. Με όλες μου τις δυνάμεις μου θέλω να παίρνω μέρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και να δίνω ελπίδα και θετική ενέργεια.

Έχετε εμπειρία από διαβητικά άτομα , τι θα είχατε να τους πείτε;

Ναι έχω βρεθεί κοντά τους και έχω εισπράξει πολύ αγάπη. Ανεβαίνουν ένα καθημερινό Γολγοθά αλλά ο Θεός δεν σου βάζει μεγαλύτερο Σταυρό από αυτόν που μπορείς να αντέξεις. Οι δοκιμασίες στην ζωή είναι τάλαντα. Καταπατάς τον εγωισμό σου. Γίνεσαι πιο σοφός, πιο ταπεινός, πιο υπομονετικός. Όλοι οι άνθρωποι στην ζωή κουβαλάμε ένα Σταυρό, ένα πρόβλημα, μια σωματική η ψυχική ασθένεια αλλά πρέπει να μην το βάζουμε κάτω. Το μεγαλύτερο δώρο είναι η ζωή. Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι η ίδια ζωή. Κοντινά μου πρόσωπα πολεμούν το ζάχαρο με χαμόγελο παρά τις κρίσεις, έχουν συμφιλιωθεί και είναι μάχιμοι στην καθημερινότητα. Δεν φοβούνται Πέφτουν και ξανασηκώνονται. Κοιτάνε μπροστά.

Κάποια στιγμή μετά το ατύχημα σας και εσείς ως άνθρωπος λυγίσατε ίσως. Ποια τα κίνητρα που σας έκαναν να σταθείτε όρθιος;

Το κίνητρο μου για ζωή ήταν τα τέσσερα παιδιά μου ο Γιάννης, η Άννα, ο Ιάκωβος, η Ελένη η σύζυγος μου η Νανά, η οικογένεια μου αλλά και η μεγάλη αγάπη του κόσμου που με τον τρόπο που με αγκάλιασε και μου ζήτησε να παραμείνω δυνατός , όρθιος και να συνεχίζω να τους ψυχαγωγώ.

Η οικογένειά σας πόση δύναμη σας δίνει; Υπερτερεί της δουλειά σας;

Το διαβατήριο για την ηρεμία και την αυτογνωσία τουλάχιστον για μένα είναι η οικογένεια μου. Αν δεν είμαι καλά μέσα στην οικογένεια δεν μπορώ να νιώθω όμορφα ούτε στην δουλειά μου. Και φυσικά υπερτερεί. Καμία επιτυχία , καμία καριέρα, κανένα καλλιτεχνικό αξίωμα, δεν μου δίνει την αγαλλίαση που μου προσφέρει το χάδι και το χαμόγελο των παιδιών μου. Ούτε η φήμη, ούτε το χρήμα. Έχω βάλει στην πυραμίδα των αξιών μου την υγεία , την ζεστασιά της οικογένεια μου και μετά την ύλη.

Πως βλέπετε μέσα στην κρίση την εξέλιξη της δουλειάς σας;

Είμαι στην πιο δημιουργική περίοδο. Ο κόσμος έχει επιστρέψει στην παράδοση. Ψάχνει την διασκέδαση με ταυτότητα. Να γλεντήσει με κυκλωτικούς χορούς,με επαναστατικά τραγούδια, αυθεντικά και αληθινά .

Τα παιδιά σας έχουν πάρει από το ταλέντο σας; Τι οδηγίες θα τους δίνατε ως πατέρας για την ζωή τους;

Πάνω από όλα θέλω να έχουν την υγεία τους και να είναι καλότυχα. Να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία και να κάνουν το καλό. Όποιο δρόμο και να πάρουν στην ζωή τους επαγγελματικά να τους καλύπτει. Να έχουν πάθος ,μεράκι,ζήλο να εργάζονται σκληρά να μην φοβούνται τον κόπο. Στην ζωή τίποτα δεν χαρίζεται ,όλα γίνονται με αγώνα και όχι με ευκολία. Τουλάχιστον τα πράγματα που αξίζουν. Ακόμη είναι νωρίς να διακρίνω στα παιδιά μου κάποια καλλιτεχνική τάση αν και ο μεγάλος μου γιος γράφει μαντινάδες και ο δεύτερος τραγουδάει με την ψυχή του. Αλλά και η μικρή μου κόρη έχει ένα καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο .

Πιστεύετε στον Θεό; Έχετε νοιώσει την παρουσία του;

Με όλη την δύναμη και την ψυχή μου. Το ότι ζω μετά το το σοβαρό τροχαίο που είχα ήταν ένα προσωπικό θαύμα.

Προσέχετε την διατροφή σας;

Δεν μπορώ να είμαι προσεκτικός με τόσα καλούδια που έχει η κρητική κουζίνα και με τόσα εδέσματα από την μεσογειακή γαστρονομία.

Ποιες γεύσεις αγαπάτε; Αγαπημένη σας συνταγή;

Μου αρέσουν όλες οι συνταγές της μάνας μου και της γυναίκας μου .Μαγειρεύουν υπέροχα. Τα φαγητά τα παραδοσιακά με τα οποία μεγάλωσα, είναι η αδυναμία μου Το γαμοπίλαφο, η σφακιανή πίτα. Οι γιατροί με μαλώνουν και οι διατροφολόγοι αλλά και το φαγητό είναι μια απόλαυση.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στην ζωή σας;

Το άλφα και το ωμέγα. Η φιλία είναι το σημαντικότερο αγαθό στις χαρούμενες και στις δύσκολες στιγμές του ανθρώπου .Και εμπνέεται και κερδίζεται με πολύ αγάπη, ειλικρίνεια, προσφορά . Υπάρχουν και περιπτώσεις που βγαίνει και ανθίζει εκεί που δεν το περιμένεις εντελώς τυχαία αλλά ουσιαστικά, σαν δώρο από την ζωή.

Τι μπορεί να σας θυμώσει πολύ;

Όταν αμφισβητούν την αλήθεια μου. Είμαι καθαρός άνθρωπος και ο λόγος μου είναι συμβόλαιο . Έχω αληθινά αισθήματα και προθέσεις.

Τι μπορεί να σας ηρεμήσει εύκολα;

Το να παρακολουθώ τις συζητήσεις των παιδιών μου, τις κινήσεις τους, την αθωότητα τους . Όσο και να εκνευριστώ με δυο φιλιά από τις κόρες μου και ένα σ αγαπώ μπαμπά έχω γίνει αρνάκι.

Η φιλοσοφία ζωής σας ποια είναι;

Ότι η ζωή κερδίζεται με θετική σκέψη .

Ποιους ανθρώπους θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω το οποιοδήποτε επιτυχημένο άνθρωπο και προσπαθώ να μάθω το πως κατάφερε στην ζωή του ,τι έκανε για να έχει αυτήν την διαδρομή. Θέλω να διδαχτώ από αυτόν.

Αν είχατε τον εαυτό σας απέναντι από ένα καθρέφτη ,ποια θα λέγατε ότι είναι τα καλά του και ποια τα κακά του χαρακτηριστικά;

Είμαι παραπάνω αληθινός από όσο πρέπει . Αυτό είναι και το θετικό μου χαρακτηριστικό αλλά και το αρνητικό συνάμα. Αλλά η αλήθεια μου εκτιμάται σε βάθος χρόνου.

Ο θάνατος σας φοβίζει;

Ήρθα πολύ κοντά σ αυτόν ,αλλά τον αγνόησα . Είχα πολύ καλούς λόγους για να ζήσω . Ο άνθρωπος για να προχωρήσει στη ζωή πρέπει να ξεχνά τα τραύματα του. Είναι στην φύση του. Πρέπει να πετά τα βαρίδια, να συγχωρεί, να απελευθερώνεται, να ωριμάζει. Ο άνθρωπος που πιστεύει ,δεν φοβάται το θάνατο. Ξέρει ότι δεν υπάρχει, αυτό που λέμε :τέλος. Υπάρχει η αιώνια ζωή. Το ταξίδι της ψυχής είναι μια άλλη διάσταση και ίσως η πιο σπουδαία. Αυτή μπορεί να μας δώσει και σκοπό στο σήμερα και να μας απαντήσει και στο ερώτημα: ποιο είναι ο σκοπός και το νόημα αυτής της ζωής. Για μένα είναι η αγάπη αλλά και η συνάντηση με το Δημιουργό , πατέρα μας.

Το τραγούδι σας που θέλετε να το «φτάσετε»;

Στις ψυχές του κόσμου. Είναι μεγάλη ευθύνη το να είσαι Κρητικός. Θέλω από τις Βρύσσες το χωριό του πατέρα μου να φυσήξω το αεράκι της κρητικής παράδοσης σε όλες τις καρδιές που πάλλονται με λεβεντιά και γλεντούν την ομορφιά της ζωής και νιώθουν ευγνωμοσύνη για το ότι απλόχερα τους δόθηκε!