Νικόλαος Τεντολούρης: Διαβητική νευροπάθεια, τώρα υπάρχει θεραπεία!

1497

Συνέντευξη στην Εύα Ντελιδάκη

Μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την επώδυνη διαβητική νευροπάθεια αποτελεί το α-λιποϊκό οξύ, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας, στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαο Τεντολούρη.
Γιατρός με μεγάλη εμπειρία στους διαβητικούς ασθενείς, στο εξωτερικό ιατρείο του Διαβητολογικού Κέντρου, πρωτοστάτης της ανάπτυξης του ιατρείου διαβητικού ποδιού στο νοσοκομείο “Λαϊκό” και επιστήμονας με πλούσιο ερευνητικό έργο, ο κ. Τεντολούρης παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Λαϊκό». Μιας μελέτης, που ήλθε να επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση της θεραπείας με α-λιποϊκό οξύ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με διαβητική νευροπάθεια.

 

Ποια συμπτώματα έχουν οι ασθενείς με Διαβητική Νευροπάθεια;

Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβητική νευροπάθεια δεν έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα της νευροπάθειας (τα οποία όταν είναι έντονα ονομάζονται και νευροπαθητικός πόνος) εμφανίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 20-40% των ατόμων με περιφερική νευροπάθεια και συνίστανται σε παραισθησίες (μουδιάσματα, αίσθημα τσιμπήματος ή τσουξίματος), σε δυσαισθησίες (όπως καυσαλγίες), σε υπεραλγησία (αυξημένη αντίληψη του πόνου από ένα ερέθισμα που φυσιολογικά προκαλεί πόνο μικρότερης έντασης) ή σε αλλοδυνία (π.χ. επώδυνη επαφή των κλινοσκεπασμάτων με τα πόδια).  Σπανιότερα, ο πόνος μπορεί να έχει χαρακτήρα νευραλγίας (σύντομης διάρκειας πόνος, που περιγράφεται σαν χτύπημα από ηλεκτρικό ρεύμα ή σαν πονόδοντος). Οι μυϊκές κράμπες μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα της διαβητικής νευροπάθειας.

 

Πιστεύετε ότι το α-λιποϊκό οξύ έχει δράσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον διαβητικό ασθενή με διαβητική νευροπάθεια;

Το α-λιποϊκό οξύ είναι μια νέα υποσχόμενη θεραπεία για την επώδυνη διαβητική νευροπάθεια. Το α-λιποϊκό οξύ είναι ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας και έχει δοκιμαστεί σε μεγάλες μελέτες στο εξωτερικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση 600 mg α-λιποϊκού οξέος μια φορά την ημέρα βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό τα επώδυνα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας. Εκτός από αποτελεσματική, η θεραπεία αυτή είναι και ασφαλής και δεν συνοδεύεται από καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ούτε υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, τα οποία συχνά λαμβάνουν οι ασθενείς με διαβήτη.

Παρατηρήθηκε μάλιστα, και μία άλλη, σημαντική επίδραση του α-λιποϊκού οξέος: η αύξηση της ισχύος στους μύες των κάτω άκρων στους ασθενείς με νευροπάθεια.

 

Εκτός από τις πολύ καλές σας γνώσεις, βάσει της πληθώρας των κλινικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί για τη δράση του α-λιποϊκού οξέος στη διαβητική νευροπάθεια, έχετε και προσωπική εμπειρία από συμμετοχή σε κλινική μελέτη;

Ναι. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μια μελέτη στο Γ.Ν.Α. “Λαϊκό”, στην οποία αξιολογήθηκε η επίδραση της χορήγησης 600 mg α-λιποϊκού οξέος (σκεύασμα Nevralip®), μια φορά την ημέρα για 40 ημέρες σε άτομα με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια. Κύριος σκοπός ήταν να εξεταστεί η επίδραση της θεραπείας με το σκεύασμα Nevralip® στα συμπτώματα της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η θεραπεία με Nevralip® σχετίζεται με σημαντική μείωση της έντασης των επώδυνων συμπτωμάτων, όπως μουδιάσματα, πόνος, αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος, αδυναμία ή πόνος κατά τη βάδιση. Ένα ποσοστό της τάξης του 80% των ασθενών δήλωσε ότι αισθάνθηκε καλύτερα με τη θεραπεία. Η χορήγηση του Nevralip® μείωσε, τέλος, σημαντικά και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.