Πού οφείλεται η νυχτερινή εφίδρωση;

4322
εφίδρωση

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης και οι  γιατροί ακούν συχνά τους ασθενείς τους να παραπονιούνται για νυχτερινούς ιδρώτες.  Αν η αιτία δεν είναι το ζεστό σας δωμάτιο ή τα πολλά κλινοσκεπάσματα, ας δούμε 10 γνωστές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις:

 1. Εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορούν να εμφανιστούν τη νύχτα και να προκαλέσουν εφίδρωση. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.
  2. Ιδιοπαθής υπεριδρωσία. Η ιδιοπαθής υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση, η οποία το σώμα προκαλεί χρόνια υπερβολική εφίδρωση χωρίς κάποια αναγνωρίσιμη ιατρική αιτία.
 2. Λοιμώξεις. Νυχτερινός ιδρώτας μπορεί να προκύψει και από διάφορες λοιμώξεις. Η φυματίωση είναι η λοίμωξη που συνηθέστερα συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλες αιτίες, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων), η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά), η βρουκέλλωση και τα αποστήματα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Οινυχτερινές εφιδρώσεις είναι επίσης σύμπτωμα της μόλυνσης από  ιούς, όπως από τον ιό HIV ή τη χρόνια ηπατίτιδα C.
 3. Καρκίνος. Οι νυχτερινοί ιδρώτες μπορεί να είναι πρόωρο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου που σχετίζεται με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα (είτε Hodgkin, είτε non-Hodgkin). Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο έχουν συχνά και άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και πυρετό.
 4. Φάρμακα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που οδηγεί σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Ποσοστό 8-22% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυκτερινές εφιδρώσεις. Εφίδρωση μπορούν να προκαλέσουν επίσης τα φάρμακα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του πυρετού, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη, αλλά και τα αντιφλεγμονώδη. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το γιατρό που είναι υπεύθυνος για τη φαρμακευτική σας αγωγή.
 5. Υπογλυκαιμία. Τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία τη νύχτα που συνοδεύεται από εφίδρωση. Μια συχνή ερώτηση στους ασθενείς αυτούς για τη διερεύνηση νυχτερινών υπογλυκαιμιών είναι αν παρουσιάζουν νυχτερινούς ιδρώτες.
  7. Διαταραχές ορμονών. Η εφίδρωση ή η έξαψη μπορεί να παρατηρηθεί με αρκετές ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του φαιοχρωμοκυτώματος, του καρκινοειδούς συνδρόμου και του υπερθυρεοειδισμού.
 6. Νευρολογικά νοσήματα. Όχι συχνά, οι νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετατραυματικής συριγγομυελίας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της αυτόνομης νευροπάθειας, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση και να οδηγήσουν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.
 7. Η απόσυρση από ουσίες όπως το αλκοόλ και τα οπιοειδή, ανήκει στις αιτίες της υπεριδρωσίας.
 8. Άλλα αίτια, όπως άπνοια ύπνου, κροταφική αρτηρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, διαταραχή πανικού.

Αν πάσχετε από νυχτερινούς ιδρώτες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για τη διερεύνηση, τη διάγνωση της αιτίας και την αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης.

Διαβάστε επίσης Συνήθεις Ύποπτοι της καρδιάς και των αγγείων

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να ακολουθήσετε τις σελίδες μας στο Facebook και στο Instagram!